Wat met een schouder uit de kom

Schouder uit de kom

schouder uit komBij het sporten gebeurt het wel eens dat een schouder uit de kom schiet. Tijdens een voetbalwedstrijd op TV wordt een speler dan met een pijnlijke grimas en verdacht hangende arm afgevoerd. Soms kan hij de wedstrijd hervatten. Soms ook niet. Als de schouder uit de kom schiet, is deze ontwricht. Dat klinkt pijnlijk en is het ook. Als je weet hoe het moet, kun je de arm onmiddellijk terug in de kom krijgen.

Het schoudergewricht

Eerst een korte les biologie. Het schoudergewricht is de verbinding tussen het sleutelbeen en de  schouder. Het geheel van beenderen wordt bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel. Daar omheen zitten een aantal gewrichtsbanden, ook wel de ligamenten van de schouder genoemd. Zo blijft alles netjes op zijn plaats zitten.

Uit de kom?

schouderkapselTot zover de biologische theorie. Als de schouder uit zijn kom schiet, is de schouder ontwricht. Maar de ene ontwrichting is de andere niet. In het minst ernstige geval zijn de gewrichtsbanden alleen maar uitgerekt. Maar ze zijn niet gescheurd. Erger wordt het als het kapsel echt is gaan scheuren. Sleutelbeen en schouderdak zitten nog wel op de goede plek maar er is een verwijding tussen die twee onderdelen. Het volgende geval kunt u al raden: én het kapsel én de gewrichtsbanden zijn gescheurd. Gevolg hierbij is dat het schouderblad naar beneden schuift. Dat is uitwendig te zien doordat het sleutelbeen nu hoger staat dan het schouderblad. Omgekeerd kan ook: het schouderblad is naar onder geschoven en heeft ook spieren (gedeeltelijk) afgescheurd. Uitwendig kan er een bobbel verschijnen op het puntje van het sleutelbeen. 

Doe het pijn?

Dat kun je wel stellen. Hoewel: de pijn is recht evenredig met de ernst van de blessure. Hoe meer het schoudergewricht, kapsel en ligamenten beschadigd is, hoe meer miserie. Uiteraard kun je je arm niet vlotjes meer bewegen. Zwelling van de schouder en een blauwe plek is heel goed mogelijk.

Operatie?

Niet altijd, is ook weer afhankelijk van het 'schadegeval'. Vaak wordt begonnen met een niet-operatieve behandeling. Is het dan alsnog nodig om te opereren (bvb. als je zwaar werk doet) en er is onvoldoende beterschap of je hebt te dikwijls 'je arm uit de kom' dan volgt een operatie. Eerst krijg je pijnstillers en moet je ijs leggen. Indien nodig krijg je een draagdoek waar de onderarm in moet rusten. Dat kan tot 6 weken nodig zijn. Eventueel moet je naar de cinesist (fysiotherapeut).

Gaat de arts toch opereren dan wordt het gewricht hersteld zoals het hoort. Mogelijk is het nodig om de gescheurde gewrichtsbanden te repareren en verstevigen. Dat kan op verschillende manieren (pinnen, draden, schroeven). Dat is afhankelijk van de chirurg. Deze operatie gebeurt onder volledige verdoving. Je moet 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis blijven. De (hechtings)draadjes mogen er na een 10tal dagen uit. Na een operatieve ingreep kun je minder kracht overhouden. Ook kan er pijn in de schouder optreden als je meer doet dan je eigenlijk kunt, bvb. zwaar tillen. 

Zelf ter plekke repareren

in de komSportmensen zijn in het algemeen geen watjes. Of bouwvakkers... want mensen met een ruim kapsel hebben nogal makkelijk en dikwijls de schouder uit de kom. Denk hierbij aan handballers, basketballers en andere contactsporten maar ook tennissers hebben het. Soms schiet de kop zelfs vanzelf terug in de kom. Als het dikwijls gebeurt, heb je een onstabiele schouder. Het kan alleen maar leiden tot schade aan de rest van het gewricht. Dat kan niet blijven doorgaan. Op termijn moet er dan toch iets meer gaan gebeuren dan de 'kop even terugduwen waar ie hoort'. 

Wellicht is er wel altijd iemand in de buurt die met enige handigheid (en lef) de boel weer op de juiste plaats krijgt. Mensen die niet graag naar een dokter, laat staan naar de spoed gaan, en van geen kleintje vervaard zijn, vragen dan aan een omstaander om hulp, bijvoorbeeld de cinesist/fysiotherapeut van de ploeg, een medesporter-verpleger enzovoorts. Met de juiste techniek is het inderdaad mogelijk om de boel ter plekke te repareren. Maar eigenlijk is het toch een karwei voor een arts. Als is het maar om bijkomende schade te voorkomen. 

Conclusie

Als tijdens het sporten vaak je schouder uit de kom schiet, of tijdens het werk, dan heb je van die 'bonken' die 'voor zo'n pruts' niet elke keer naar de dokter gaan. Ook al omdat bij het ter plekke ingrijpen de pijn onmiddellijk weg is. Want het is een pijnlijke situatie. Het is al voorgekomen dat mensen daarom stoppen met handballen of waterpolo of welke sport dan ook. Dat is één oplossing. De andere is om in arts in de arm te nemen en de schouder eens en voorgoed te laten behandelen. Nou ja 'voorgoed': de leeftijd hou je nu eenmaal niet tegen.