Constipatie of lactose intolerantie

 5 oorzaken van buikkrampen of buiklast

Buikkrampen.pngHeel wat mensen hebben regelmatig last van de buik. Maar over wat gaat het dan, is het een virus, constipatie, voedselvergiftiging of het prikkelbare darmsyndroom of nog iets anders? In dit artikel 5 oorzaken over buiklast, hoe men het kan herkennen en wat men eraan kan doen.

1. Virus

Herkennen: Heb je dunne ontlasting, voel je warm aan, heb je een drukkende pijn in het hoofd of een buik die heel raar doet dan mag je stellen dat je een virus te pakken hebt.

Wat te doen: Heb je last van deze symptomen in je dagelijks leven raadpleeg dan direct je arts en vraag om raad. Er is geen enkel geneesmiddel tegen een virus, wel zijn er geneesmiddelen die het ongemak verzachten. Het grootste gevaar hier schuilt hem in uitdroging, daarom wordt aangeraden minstens 1.5 liter water per dag te drinken.

2. Lactose intolerantie

Herkennen: Raar gevoel in de buik, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, dunne ontlasting. Een lactose- intolerantie begint men zo'n 30 minuten tot verschillende uren na de inname van lactose. De oorzaak van lactose- intolerantie is een tekort aan het lactase- enzym, dit is een enzym dat nodig is om lactose af te breken.

Wat te doen: Mensen met een lactose- intolerantie dienen vooral melkprodukten te vermijden, let er wel op dat er voldoende calcium opgenomen wordt. Heel kleine hoeveelheden melk wordt meestal wel verdragen, men spreekt dan over 60 ml. Bij het opstellen van een aangepast voedingspatroon kan je kiezen voor lactose vrije boter, room, melk en kaas. Een diëtist kan je eventueel helpen met een goed voedingsplan.

3. Constipatie

Herkennen: Is er een probleem met de dikke darm dan kan het zijn dat deze zijn functie niet naar behoren uitvoert. Het gevolg daarvan kan zijn dat de stoelgang hard wordt en dagenlang achterwege blijft met buikklachten tot gevolg.

Wat te doen: Men zal zijn levenswijze moeten aanpassen met vezelrijk te eten, voldoede te drinken en minstens 3 keer per week lichaamsbeweging nemen. Het gaat erom dat de dikke darm passage moet krijgen, men kan kiezen voor plantaardige preparaten bijvoorbeeld op basis van rabarber, deze werken heel zacht stimulerend op de transit. Maar de allereerste keuze zou toch een aanpassing van de levensgewoonte moeten zijn.

4. Voedselvergiftiging

Herkennen: De typische kenmerken van een voedselvergiftiging zijn een dunne ontlasting, heel onaangenaam gevoel in de buik, heel warm aanvoelen, braken, zich onwel voelen, al snel na het eten naar het toilet moeten hollen. Heb je deze symptomen dan heb je waarschijnlijk iets gegeten dat besmet was met een bacterie.

Wat te doen: Meestal herstelt het zichzelf, ook hier zijn er geneesmiddelen die het ongemak verzachten. Een gouden regel wanneer de stoelgang dun is, drink genoeg water. Controleer ook altijd als je aankopen doet in de supermarkt de versheid van de etenswaren, dit kan een voesdselvergiftiging voorkomen. Ook heel belangrijk is de basishygiëne in de keuken.

5. Prikkelbare darmsyndroom

Herkennen: We hebben allemaal wel eens last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, dunne ontlasting, buikklachten, maar er zijn ook mensen die deze symptomen heel regelmatig hebben. Dit zou kunnen wijzen op een prikkelbaar darmkanaal. Meestal duiken deze klachten op na een maaltijd, maar verbeteren de klachten wel na de stoelgang.

Wat te doen: Er is tot nu toe geen aangewezen behandeling tegen het prikkelbare darmsyndroom. De enige remedie is om te proberen stress te verminderen, gezond eten en lichaamsbeweging te nemen. Heb je twijfels raadpleeg dan zeker je arts, die kan dan de oorzaak van je klachten bepalen.

Tot slot: Het kan ook psychisch zijn

Let wel, buikklachten kunnen ook optreden bij stress, problemen op het werk, problemen thuis, studie, examens faalangst, pestgedrag, geld tekort, relatieproblemen...