Nierstenen vergruizen en verwijderen

Nierstenen vergruizen of verwijderen in 2018?

Nier.jpg

Nogal wat mensen hebben last van nierstenen. Als u geluk hebt, plast u de kristallen en het gruis dat ontstaat weer uit met uw urine. Maar vaak genoeg gaat dat mis doordat er nierstenen ontstaan die te groot zijn om gewoon uitgeplast te worden. Dan zit er niets anders op dan de nierstenen te vergruizen of om ze snel weg te nemen. De behandeling van nierstenen kan snel: de eerste week het onderzoek en de tweede week zijn ze verwijderd. De pijn bij nierstenen laat u meestal geen keuze: er moet snel worden ingegrepen.

De werking van onze nieren uitgelegd

Een nier is een complex orgaan met een uiterst vitale functie voor ons lichaam. De nier verwijdert de afvalstoffen uit uw lichaam en filtert de afbraakproducten. Maar de nier doet meer. De nier zorgt er voor dat uw inwendig gestel op orde is door de zuurgraad te reguleren, de bloeddruk te regelen en de vochtigheid en zuiverheid van uw bloed op orde te houden. En vergist u zich niet, elke nier bestaat uit maar liefst ruim 1 miljoen eenheden, die voor deze filtering zorgen. Deze eenheden monden via en verzamelbuis uiteindelijk uit in uw nierbekken, waarna het vocht via de urineleider naar uw blaas gaat. Een zeer uitvoerig afvalproces en regulerend proces, waarbij ook wel eens wat fout gaat. Zo kunnen er ook allerlei ongewenste kristallen als afvalproduct ontstaan, die we nierstenen noemen. Deze kristallen worden kennelijk niet meer in het lichaam opgelost en kunnen flinke proporties aannemen. We zien ook dat nierstenen regelmatig ontstaan bij mensen die te weinig drinken en een te geconcentreerde urine hebben.

Symptomen van nierstenen

Het belangrijkste symptoom dat u nierstenen hebt, is dat u door de opstapeling van de urine en ook de oprekking van uw urinewegen een enorme pijn krijgt in de rug. Deze pijn kan zeer plotseling opkomen. Deze nierstenen zijn werkelijk keihard. Nierstenen bestaan tot voor twee derde deel uit calciumoxalaat, een combinatie van calcium en oxalaat. Oxalaat zien we veel vaker in de natuur terug, bijvoorbeeld in thee, cola, rabarber, spinazie, witte wijn en tomaten, en in nog veel meer producten die we tot ons nemen. Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de mensen last van nierstenen.

Behandeling van nierstenen

Om nierstenen te behandelen worden in eerste instantie medicijnen gegeven met daarbij een pijnstiller om de periode door te komen dat de nierstenen worden uitgeplast. Uitplassen is mogelijk, zodra de niersteen is verpulverd tot zandkorrels. Maar helaas lukt dat niet altijd op deze manier en blijft de pijn aanhouden. Er resteren dan nog drie mogelijkheden:

  • Niersteen vergruizen. Bij deze methode, de lithotripsie genoemd, wordt geprobeerd om nierstenen te vergruizen door middel van schokgolven. Deze golven worden op de niersteen gericht om het zo in gruzelementen te laten uiteen vallen, waarna het kan worden uitgeplast.
  • De retrograde ureteroscopie. Hierbij worden de urinewegen volledig onderzocht en wordt getracht om door middel van een pincet de stenen te verwijderen.
  • De percutane niersteen operatie. Deze ingreep vindt vooral plaats als er sprake is van grote nierstenen. Een speciale endoscoop wordt via de huid in uw nierbekken gebracht, om de aanwezige stenen te verguizen en op te zuigen.

Als het even kan wordt wanneer geneesmiddelen niet helpen gekozen voor het vergruizen, omdat de andere twee ingrepen en vooral de percutane niersteen operatie ingrijpender van aard zijn. De klachten zijn meestal zodanig dat de patiënt wil dat snel wordt ingegrepen. En dat kan gelukkig in ons land ook: de eerste week onderzoek en de tweede week of eerder volgt al de behandeling.

Meer info op de WIKI4YOU homepage

Reacties (6)

Reageer
Wiki4you reageerde 10 jaar geleden
28 May 09:48
Hallo Lita,
Natuurlijk is dit eng, maar spreek het goed door met de arts. Met de nierstenen blijven zitten is ook een groot risico en gaat helse pijnen geven.
Veel sterkte!
Lita reageerde 10 jaar geleden
23 May 21:15
hallo hier een heel bang iemand

ik ben zoon 3 maanden geleden wakker geworden met hevig pijn niersteen 2 steentje die vast zaten van zoon 2mm
ben opgenomen in het ziekenhuis na 6 dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen hebben ze een dubbel J katheder geplaatst heel blij me pijn ging langzaam weg me koorts niet maar naar 10 dagen mag ik naar huis gelukkig
6 weken later op controle bleek dat er nog 4 steentje in me nier zitten (waar ik nu geen last van heb !!) maar de dokter willen pijn ver komen en 27 juni een niersteen vergruizing doen maar ik ben zo bang dat ik juist weer pijn krijg en dat alles van voor af aan begint heeft iemand ervaring en ook hoe je na de niersteen vergruizing je zelf voelt en weer die stevig drang hebt van lopen niet stil kunnen zitten van de pijn ? hoop dat iemand me iets meer kan vertellen

p.s denk er echt over na om het hele gebeuren af teblazen
Wiki4you reageerde 11 jaar geleden
22 Feb 11:10
Beste pm,
Een nefrostomiekatheter is vaak een goede tijdelijke oplossing. Let erop dat er geen ontsteking ontstaat.
PM reageerde 11 jaar geleden
19 Feb 17:45
Heb net ruim een week in het ziekenhuis gelegen. Toen er na 3 dagen geen verbetering optrad in de gruwelijke pijn heeft men besloten een drain aan te leggen: een z.g nefrostomiekatheter in de linker nier. De pijn is weg; de steen blijkt circa 1 cm groot te zijn en zit muurvast in de urineleider. Moet wachten totdat de vergruizer beschikbaar is. Ben met drain ontslagen uit het ziekenhuis en thuis wordt om de 5 dagen de nefrodrainpleister vervangen waarbij tevens de wond wordt geinspecteerd op reinheid en rust.
Wiki4you reageerde 11 jaar geleden
23 Jan 15:54
Beste Sissy,
Een echo doet geen pijn en zo weet je tenminste of er nierstenen zijn.
Sissy reageerde 11 jaar geleden
23 Jan 11:37
Hallo moet naar het zkh voor echo van mijn nieren rechts onderin een golvende pijn naar de rug toe wie heeft dit ook gehad zie er een beetje tegenop gr sissy