Bloed in de stoelgang: probleem

Bloed in de stoelgang

Het moge duidelijk zijn: bloed hoort niet thuis in de stoelgang. Dus het enige beschikbare advies: ga met uw probleem naar de huisarts. Er kunnen immers verschillende oorzaken zijn dan minder ernstig (aambeien) tot heel ernstig (dikke darm kanker). Wat de oorzaak ook is, u kunt maar best zo snel mogelijk weten wat er er scheelt. Omdat u hierbij misschien ook nog een proctoscopie moet ondergaan, leggen we dat ook even uit.

 

Aambeien en stoelgang

Zit u geplaagd met aambeien dan kunnen ook die op een vrij eenvoudige wijze worden verwijderd. Met een speciaal zuigertje trekt de arts de aambei een weinig op en plaatst er een bandje over. Hierdoor is de aambei afgesnoerd en zal binnen 1 à 2 weken spontaan loskomen. Deze behandeling is vrijwel pijnloos maar soms kan er een behoorlijke napijn optreden.

Een modernere vorm van aambeien verwijderen, gebeurt met infrarood licht. Dit licht zorgt ervoor dat de aambei verschrompelt.

Dikke darmkanker

►In het beginstadium van dikke darmkanker is het bloedverlies nog beperkt en merkt u het zelfs niet altijd. Bij twijfel echter heeft de huisarts een eenvoudige test waarmee hij een eventuele darmkanker tijdig kan opsporen, althans, als u niet te lang wacht met de arts te raadplegen. Er gaan meer en meer stemmen op om dit eenvoudige onderzoek bij 50 plussers om de 2 jaar verplicht te laten uitvoeren maar zo ver is het nog niet. De kans op genezing van darmkanker is, zoals alle kankers, het grootst als men de tumor zo vroeg mogelijk ontdekt.

► Andere symptomen van darmkanker kunnen zijn: een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het stoelgangpatroon (constipatie afgewisseld met diarree), voordurend buikpijn of gewichtsverlies zonder een duidelijk aantoonbare reden.

Wat is een proctoscopie?

♦ De huisarts zal bij deze klacht de anus en het slijmvlies van de endeldarm onderzoeken. In sommige gevallen kan dit onderzoek alleen uitgevoerd worden als het laatste deel van de dikke darm leeg is. In dat geval krijgt de patiënt eerst een klysma (lavement) toegediend die de ontlasting opwekt. Na een bezoek aan het toilet kan het onderzoek dan beginnen.

♦ De arts brengt daarbij een korte, metalen buis (proctoscoop genoemd) in het lichaam van de patiënt. Door deze proctoscopie kan de arts het gebied rond de anus en de endeldarm onderzoeken en bekijken. De patiënt ligt hierbij in geknielde houding of op zijdelings. In zeldzame gevallen kan tijdens een proctoscopie de huid van de anus iets scheuren. Hierdoor kunnen pijnklachten en bloedverlies ontstaan. Dit wordt eventueel met medicijnen behandeld.

Poliepen

Het kan ook zijn dat de arts poliepen ontdekt bij dit onderzoek. Poliepen zijn aangroeingen in de darm in de vorm van een paddestoel. Deze worden verwijderd door een lus van metaaldraad als een lasso om de poliep heen te leggen. Vervolgens gaat er een minieme elektrische stroom door het metaaldraad waardoor de poliep als het ware wordt afgeknepen. Bij deze behandeling is een kleine kans op bloeding mogelijk, zelfs nog enkel dagen na de behandeling waarna ze stopt.

Conclusie

Bij bloed in de stoelgang raadpleegt u best zo snel mogelijk uw huisarts. De onderzoeken zijn niet pijnlijk dus dat is geen reden om uw probleem op de lange baan te schuiven.

Aanverwante informatie: Wat is colities ulcerosa?