Divertikels in de darmwand

Inleiding

De dikke darm behoort tot het spijsverteringsstelsel en de dikke darm zorgt ervoor dat onverteerde voedselresten het lichaam weer zullen verlaten. Bij sommige mensen gaat dit niet zonder slag of stoot. Zij kunnen bijvoorbeeld last hebben van divertikels in hun darmen. Dit artikel gaat in op de symptomen van divertikels, de behandeling van divertikels en eventuele complicaties van divertikels.

Wat zijn uitstulpingen of divertikels in de darmwand?

Indien er in de zijkanten van de dikke darm, dus in de wand (slijmvlies) van de dikke darm, kleine dikke bolletjes zitten, dan spreekt met van uitstulpingen. Als deze uitstulpingen zich in de darmwand bevinden dan spreekt men van diverticulose. Deze uitstulpingen zijn niet gevaarlijk maar zij kunnen wel voor ongemak zorgen. Als deze uitstulpingen of divertikels echter gaan ontsteken spreken we van diverticulitis. De uitstulpingen komen het meest voor in het laatste s-vormige gedeelte van de dikke darm.

Symptomen uitstulpingen of divertikels darmwand

De meesten mensen die uitstulpingen in de darmwand van de dikke darm hebben zullen dat niet weten omdat zij nergens last van hebben, met andere woorden zij hebben geen symptomen van diverticulose. Mocht u wel ergens last van hebben dan is dit meestal:

  • de ene keer diarree, de andere keer constipatie
  • linksonder in de buik last van pijn
  • soms bloedverlies
  • gevoelige buik
  • koorts (bij veelvuldige uitstulpingen)
  • overgeven (bij veelvuldige uitstulpingen)
  • misselijkheid (bij veelvuldige uitstulpingen)

Indien er sprake is van bloedverlies uit het rectum of een verandering in de stoelgang dient u in ieder geval altijd een huisarts te raadplegen. Deze symptomen kunnen namelijk ook op veel ernstigere aandoeningen wijzen zoals darmkanker .

Diagnose uitstulpingen of divertikels darmwand

Voor de huisarts is het moeilijk om te bepalen of u last heeft van uitstulpingen omdat de meeste symptomen ook kunnen wijzen op een spastische darm. Indien er echter een vermoeden bestaat dat u last heeft van uitstulpingen in de darmwand dan zal de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis zal vervolgens een röntgenfoto en/of een coloscopie worden gedaan. Tijdens deze coloscopie zal onder andere worden onderzocht of u darmkanker heeft. Lees meer in het artikel Wat gebeurt er bij een coloscopie om te zien hoe een coloscopie in zijn werk gaat.

Behandeling uitstulpingen of divertikels darmwand

Op zich is de behandeling van uitstulpingen in de darmwand vaak alleen om uw voedingspatroon te wijzigen. U dient vezelrijke voeding te eten en daarnaast veel te drinken. Om de buikpijn te verminderen en de darmen meer te ontspannen kunt u pijnstillers nemen. Eventueel kunt u antibiotica krijgen. Is het echter zo dat de divertikels oftewel de uitstulpingen gaan ontsteken dan kan het nodig zijn deze operatief te verwijderen.

Complicaties uitstulpingen of divertikels darmwand

Indien u last heeft van uitstulpingen in de darmwand dan is het wel raadzaam deze te behandelen. Als er namelijk bacteriën bij de uitstulpingen komen, dan kunnen deze uitstulpingen gaan ontsteken en dit kan leiden tot allerlei complicaties. Een uitstulping kan kapot gaan en vervolgens terecht komen in andere organen in uw lichaam en dat leidt weer tot allerlei vervelende complicaties. Een voorbeeld hiervan is dat de inhoud van de darmen in de blaas terecht komt. U kunt u voorstellen dat u zo last krijgt van allerlei infecties aan de urinewegen.

Bij wie komen deze uitstulpingen of divertikels het meest voor

In de leeftijdsgroep jonger dan 50 jaar komen uitstulpingen in de darmwand eigenlijk niet zo veel voor. Tussen de leeftijd van 50 tot 60 jaar is het aantal mensen dat lijdt aan uitstulpingen in de darmwand echter fors toegenomen. Het betreft hier 1 op de 3 mensen die last heeft van deze uitstulpingen oftewel diverticulose. Vrouwen hebben hier overigens meer last van dan mannen.