De geneeskracht van voeding:Maagklachten

Voeding gebruiken als medicijn

Voeding heeft veel invloed op onze gezondheid. Dat weten we allemaal. Soms kan voeding nog meer voor ons betekeken dan we zelf weten. Daarover de serie op LeerWiki De Geneeskracht van voeding.

Maagklachten

Er zijn verschillende redenenen waarom er maag klachten kunnen ontstaan, hier beperken wij ons tot alleen die maagklachten waar we met onze voeding invloed op uit kunnen oefenen.

Brandend maagzuur

Waar iemand brandend maagzuur van kan krijgen, is soms per persoon verschillend. De een kan ergens last van hebben, wat een ander zonder problemen kan eten. Wel zijn er voedingsmiddelen die sneller brandend maagzuur kunnen veroorzaken dan andere. Eigenlijk kan het al beginnen, als je je eten slecht kauwt en teveel haast hebt met eten. Hier geld echt haastige spoed is zelden goed. Dan zijn er veel mensen die slecht kunnen tegen

  • Verschillende koolsoorten ( vaak vallen de kolen waarvan de bloem wordt gegeten hier niet onder)
  • Alcohol houdende dranken en koolzuurhoudende drinken
  • Peulvruchten
  • uien
  • scherpe kruiden
  • alle koffie ook al bevat deze geen cafeine
  • sinaasappel- en grapefruit sappen
  • Roken of meeroken

Heb je veel last van brandend maagzuur is het heel verstandig om eens bij te houden waar dit door komt. Hiervoor is opschrijven wat je gegeten hebt het beste. Dan opletten wanneer het brandende maagzuur begint.

Voorkomen van allerlei maagklachten

Veel van de maagklachten zijn te voorkomen als er wat beter wordt opgelet op de eetgewoontes. Zo is het beter om rustig te eten, maar het is ook beter om niet teveel te eten. Als een maag te vol is, is de kans op zuurbranden een stuk groter.

Ook de tijd waarop gegeten worden kan van belang zijn. Zo is het verstandig om niet meer te eten voor het slapen gaan. Dat wil zeggen dat het verstandig kan zijn om 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten.

Nu weten we vaak best deze dingen wel, maar valt het niet altijd mee om je eraan te houden. Er is dan ook een soort huismiddel tegen zuurbranden. Het kauwen op havervlokken kan snel verlichting geven. Een ander simpel remedie is het drinken van aardappelsap, verdunt met lauw water. Dit moet dan zijn van rauwe aardappelen. Lekker is anders, maar wel het helpt wel.

Ook is het belangrijk om de stoelgang goed op gang te houden. Bij verstoppingen is het gevolg het zelfde als wanner er teveel wordt gegeten. Om te zorgen dat deze goed op gang blijft, moeten er voldoende vezels worden gegeten worden. Die te vinden zijn in de volkoren producten.

Verder dient nog vermeld te worden, dat het overmatig gebruik van aspirine zeer slecht is voor de maagwand. Dit kan uiteindelijk resulteren in een gat in de maagwand. Wees dus voorzichtig met dit gebruik, zeker voor de mensen met de tere maag.