Hoe hou je mooie witte tanden

Inleiding

We lusten allemaal wel eens een heerlijk kopje koffie, drinken een rood wijntje, roken een sigaretje of zitten aan de groene thee voor onze gezondheid. Helaas blijven je tanden niet wit van deze middelen en de vraag is dan ook hoe houden we onze tanden wit, want dit staat toch wel heel representatief in je werk of prive. Je gebit is het eerste wat je bij iemand ziet als hij of zij lacht of als je een gesprek aangaat met een persoon. Vaak zie je bij mensen waar het gebit niet helemaal inorde is toch al snel een gebrek aan zelfvertrouwen. Hierbij wat tips en trucks om je tanden wit te houden of om ze wit te krijgen.

Mondhygiëniste

Twee keer per jaar een bezoek aan de mondhygiëniste is absoluut geen overbodige luxe. Deze dame of heer vertelt je exact wat je wel en niet goed doet. Als je rookt dan krijg je dit iedere keer te horen want dit is heel slecht voor je gebit vanwege de aanslag dus wen er nu maar alvast aan. Verder haalt de mondhygieniste het tandsteen weg en dit voorkomt gaatjes en reinigt je gebit van aanslag. Nadat ze jouw gebit weer tip top inorde heeft gemaakt krijg je huiswerk mee hoe jij jouw gebit het gezondst en mooist kunt houden. Je tanden zijn na een bezoek aan de mondhygieniste weer mooi wit, vanwege het verwijderen van aanslag en het polijsten.

Verkeerde middelen

Zoals al hierboven genoemd nuttigen we veel drank of voedsel waardoor onze tanden verkleuren. Met name koffie, rode wijn, sigaretjes, groene thee en ga zo maar geeft aanslag op je tanden. Niets is irritanter dan dat want je kunt je helemaal suf poetsen alleen de aanslag gaat maar moeilijk weg. Veel water drinken is wel een must als je bijvoorbeeld van een rood wijntje houdt en zeker water drinken voordat je jouw tanden gaat poetsen na een rood wijntje anders wordt de aanslag erger.

Middelen waarmee je jouw gebit wit houdt

Nu ben ik absoluut een trouwe klant van de mondhygieniste en daarnaast ook een levensgenieter dus ik weet wel wat tips en trucks om je gebit wit te houden.

  1. Poets je tanden met een electronische tandenborstel waar een rond kopje aan zit zodat je overal bijkomt ook in de hoekjes en tussen de tanden
  2. Gebruik twee keer per week Elmex Intensive Cleaning (niet vaker want het schuurt iets over je tanden)
  3. Tandpasta van aquafresh schuurt ook iets over je tanden, wel minder dan Elmex, en dat haalt de verkleuring weg en hier mag je iedere dag mee poetsen
  4. Eet regelmatig fruit dan houdt je gebit ook schoon
  5. Eet gezond voedsel om je tandvlees gezond te houden zoals vitaminen C
  6. Gebruik iedere dag na het eten tandenstokers want gezond rood tandvlees maakt je tanden witter
  7. Voor de dames gebruik een donkere lippenstift of een rode kleur dat maakt je tanden witter
  8. Poets één keer per maand met keukenzout. Dit schuurt iets en haal de aanslag weg, maar niet vaker doen want anders haalt het zout je glazuur weg.
  9. Ga één keer per maand met een citroen over je tanden. Citroen bleekt iets uit waardoor de verkleuring weggaat.
  10. Met een ragertje aan de gang gaan is beter dan tandenstokers omdat je overal beter bijkomt. Deze kun je vaak krijgen bij de mondhygiëniste of tandarts in verschillende maten.

Hoe krijg je witte tanden

Naast een goede verzorging zoals hierboven aangegeven kan het zijn dat jij van nature geen witte tanden hebt. Hier is natuurlijk ook van alles aan te doen. Je kunt dan denken, als je gebit dit nodig heeft, aan facings dat zijn schildjes over je tanden heen of kronen. Let eens goed op bij verschillende ziektekosten verzekeringen. Zelf gebruik ik FBTO en heb een extra verzekering afgesloten voor tandheelkunde en mag 850 euro per jaar verbruiken aan mijn gebit en hier zit dan ook de mondhygiëniste in drie keer per jaar. Een makkelijkere manier is je tanden te laten bleken, maar kijk hier wel mee uit, want echt goed is het niet voor je tanden, maar als je dit beperkt tot één keer per jaar is het wel te doen. Dit laatste wordt vaak niet vergoedt, maar je kunt het altijd navragen als je extra verzekerd bent voor tandheelkunde.