Voordelen van een elektrische tandenborstel

Inleiding

Onze tanden poetsen doen wij allemaal. Sommige mensen gebruiken een gewone tandenborstel. Andere mensen gebruiken een elektrische tandenborstel. Maar welke tandenborstel maakt je gebit nu echt schoon? Lees meer

Geschiedenis tandenborstel

De gewone tandenborstel wordt al sinds mensenheugenis gebruikt. Maar ook op het gebied van tandenborstels zijn in de loop van de jaren diverse ontwikkelingen geweest. Zo was er al in het jaar 1938 sprake van een mechanische tandenborstel. Deze mechanische tandenborstel werd voornamelijk gebruikt bij mensen die zelf niet konden poetsen. Jaren later, zo rond het jaar 1952, waren de elektrische tandenborstels overal te koop in de Verenigde Staten. In Nederland heeft de elektrische tandenborstel zijn intrede gedaan sinds de zeventiger jaren.

Gebit steeds belangrijker

De afgelopen jaren zie je dat mensen hun gebit steeds belangrijker gaan vinden. Een goede mondhygiëne heeft al lang niet alleen meer te maken met het poetsen van de tanden, maar ook met het gebruiken van mondwater, tandenstokers en flosdraad. Steeds vaker wordt ook gebruikt gemaakt van de elektrische tandenborstel in plaats van de gewone tandenborstel.

Waarom een elektrische tandenborstel gebruiken?

Waarom zou je nu een elektrische tandenborstel (gaan) gebruiken in plaats van een gewone handenborstel. Hieronder vind je een aantal redenen:

  • een elektrische tandenborstel heeft een beter bereik en je gebit wordt dus schoner
  • de borstelkop van een elektrische tandenborstel maakt veel meer draaibewegingen
  • de borstelkop is kleiner dan die van de gewone tandenborstel.
  • je hebt minder last van tandplak
  • je kunt beter tussen de tanden poetsen
  • het ligt beter in de hand, je hoeft zelf alleen maar de elektrische tandenborstel over de tanden te bewegen en de elektrische tandenborstel maakt zelf de correcte poetsbewegingen

Om al bovengenoemde redenen is het dus beter om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Vaak wordt het ook aangeraden door de tandarts en de mondhygiëniste. Bij het gebruik van een elektrische tandenborstel moet je niet vergeten de borstelkoppen tijdig te vervangen. De haren van de borstelkoppen zijn onderhevig aan slijtage en zullen eens in de paar maanden vervangen moeten worden. Verder moet je erop letten dat je een borstelkop koopt met niet al te harde haren. Niet ieder gebit kan daar namelijk tegen, maar dit geldt in principe natuurlijk ook voor de gewone tandenborstel.

Er zijn een paar nadelen bij het gebruiken van een elektrische tandenborstel. De elektrische tandenborstel is duurder in aanschaf dan de gewone tandenborstel. De elektrische tandenborstel verbruikt bovendien stroom. De elektrische tandenborstel is sneller kapot bij vallen.

Verschillende soorten elektrische tandenborstels

De ene elektrische tandenborstel is de andere niet. Je hebt twee soorten. Je hebt een zgn. sonische tandenborstel. Deze elektrische tandenborstel maakt een aantal bewegingen, namelijk heen en weer en ook zijwaarts. Naast deze tandenborstel heb je nog de roterende elektrische tandenborstel. Deze roterende tandenborstel maakt naast de heen en weer en zijwaartse beweging ook een roterende beweging.

Welk merk tandenborstel moet ik nu kopen?

Verschillende merken brengen elektrische tandenborstels op de markt. Te denken valt aan Philips, Braun samen met OralB, Bestron en Sonicare. Laat je in de winkel informeren over de verschillende tandenborstels en vergelijk de prijzen. Je kunt ook via de consumentenbond inlichtingen en informatie bekijken over elektrische tandenborstels, met name over de vraag welke borstel het beste bij jou past en wat de kwaliteit/prijsverhoudingen zijn.