Verstandskies

Inleiding

Sommige mensen denken dat deze kiezen alles te maken hebben met je verstand of dat ze een verre stand in je mond hebben.Het klopt allebei, maar niet helemaal zoals de meesten mensen denken. Wat wel waar is, dat ze meestal verwijderd moeten worden door de kaakchirurg.

Wat is een verstandskies?

Verstand

Het heeft niets te maken dat we slimmer zijn als we alle verstandskiezen wel of dan niet hebben. Het heeft met het verstand te maken omdat ze meestal (niet altijd) doorbreken tussen 17 en 21 jaar. Men zegt altijd het verstand komt met de jaren, zo ook de verstandskiezen.

Ver stand

De verre stand in de mond heeft er niet veel mee te maken. Hier begint meestal wel het probleem, doordat men er met de tandenborstel niet goed bij kan om ze schoon te maken, kunnen ze gaan ontsteken.

Hoe te behandelen?

Schoonmaken

Schoonmaken van de verstandskies is niet makkelijk, met een tandenborstel moet je ver achter in de mond poetsen, er bestaan kleine borstels, speciaal om de achterste kiezen goed schoon te maken. In de witte tandenwinkel zijn deze kleine borstels te koop.

Onsteken

Helaas gaan ze toch meestal ontsteken. Dan krijg je steken in je kaak, wat naar je oor toe kan trekken en/of hoofdpijn kan je er van krijgen. Dan is er maar één oplossing om naar de tandarts te gaan.

Tandarts

De tandarts zal een röntgenfoto maken en van daaruit bekijken hoe ernstig de situatie is. Als de kies al flink aan het ontsteken is dan krijg je antibiotica en een verwijsbrief voor de kaakchirurg. Mocht je er verder geen last van hebben en de kies begint door te komen en gaat afbreken dan zal de tandarts je aanraden om de kies toch te laten verwijderen. En krijg je een verwijsbrief voor de kaakchirurg.

Kaakchirurg

Bij de kaakchirurg, maken ze ook eerst een röntgenfoto. Daarna wordt je verdoofd en wordt de kies uit je kaak gesneden. Daar voel je onder verdoving niet veel van. Als de verdoving uitgewerkt is moet je goed de adviezen van de kaakchirurg opvolgen.

Nabehandeling

Van de kaakchirurg krijg je een aantal recepten mee (antibiotica,ontstekingsremmers en mondspoelingen) deze recepten kan je ophalen in de apotheek. Als je thuis komt moet je gelijk beginnen met ijsblokjes tegen de behandelde plek te houden. 10 minuten op en 10 minuten af, en het liefst 36 uur volhouden om zwelling en blauwe plekken tegen te gaan. Dit is erg vermoeiend, maar het werkt uitstekend. Zorg dat je een aantal dagen uittrekt na de operatie om er van bij te komen. Met de antibiotica moet je ook gelijk beginnen en de onstekingsremmers meestal ibropufen moet je innemen voordat de verdoving is uitgewerkt. Met de mondspoeling begin een dag na de operatie.

Conclusie

Verstandskiezen krijgt iedereen, de een als ze 17 zijn de ander misschien pas als ze 45 jaar zijn. Probeer ze zo goed mogelijk schoon te houden, mocht het toch gaan ontsteken, ga dan naar de tandarts en laat ze er uit halen bij de kaakchirurg. Niemand kijkt er naar uit om ze er uit te laten halen ,maar 3 tot 4 dagen napijn van de operatie is beter dan jarenlang met een onstoken kies lopen.