Keelpijn. Tips om er snel weer af te komen

INLEIDING

Iedereen heeft het wel eens; keelpijn. Je kent het wel dat vervelende branderige gevoel in je keel. Soms is het zo erg dat je moeilijk kunt slikken of praten. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of virus. Maar ook roken of een droge lucht kunnen een branderig gevoel en pijn bij het slikken veroorzaken. Wat kun je doen om de klachten te verlichten en zo snel mogelijk van je keelpijn af te komen.

WAT KUN JE DOEN

THEE

Thee met Honing.

Als je keelpijn hebt werkt thee met honing verzachtend voor de keel. Let op dat je de honing niet aan de kokend hete thee toevoegt, dan verliest het namelijk zijn bacterieremmende eigenschappen.

Gemberthee

Gemberthee helpt goed tegen keelpijn maar ook tegen koude rillingen. Doe een beetje geraspte gember, ongeveer een halve eetlepel in een halve liter water en breng dit aan de kook. 10 minuutjes laten koken, als dit iets is afgekoeld, even door een zeef, daarna 2 eetlepels citroensap en een eetlepel honing toevoegen. Dit drink je dan in kleine slokjes. Je mag er ook eerst mee gorgelen.

GORGELEN

Zout water

Doe 1 theelepel zout in een halve liter warm water. Gorgel om het uur, maar slik het zoutwater niet in, anders krijg je te veel natrium binnen. Dit werkt heel verzachtend.

Kamillethee

Kamillethee, wie kent het niet, is het gorgelmiddel bij uitstek tegen geïrriteerde slijmvliezen. Laat 1 theelepel gedroogde kamille trekken in 1 kop heet water. Even afgieten, af laten koelen tot het lauw is geworden en dan gorgelen.

Citroensap

Een beetje citroensap in een glas lauw water is ook prima om te gorgelen.

ZUIGTABLETTEN

Het is belangrijk als je keelpijn hebt om de keel goed vochtig te houden. Dit kun je doen door zuigtabletten of dropjes te gebruiken. Speciale keeltabletten met allerlei toevoegingen zijn daarbij niet nodig. Het is alleen belangrijk dat je veel slikt en je keel vochtig houdt, gewone dropjes of zuurtjes voldoen prima.

TANDENBORSTEL

Vervang je tandenborstel. Je tandenborstel kan namelijk de keelpijn veroorzaken of in stand houden omdat zich tussen de haartjes van de tandenborstel heel veel bacteriën verzamelen.

RUST

Rust uit als je voelt dat je het nodig hebt. Zeker als je koorts hebt. Neem als het nodig is een paracetamollteje en wat extra vitamine C.

WAT KUN JE BETER LATEN

  • Gebruik even geen melkprodukten. Deze produkten houden het slijm in je keel vast waardoor je meer gaat hoesten, en dus weer last van je keel krijgt.
  • Rook Niet! Dit is natuurlijk niet alleen belangrijk voor je keel.
  • Let op je stemgebruik. Veel en hard praten kun je beter even laten.

WANNEER MOET JE NAAR DE DOKTER

Bij de volgende signalen is belangrijk om je huisarts te raadplegen:

  • Als je keelpijn erg lang duurt en steeds maar weer terugkomt.
  • Als je hees bent en dit langer dan een week of twee duurt.
  • Bij hoge koorts, hoger dan 39graden.
  • Wanneer ademhalingsproblemen ontstaan of door slikklachten het drinken onmogelijk wordt.
  • Wanneer je keelpijn hebt in combinatie met ander verschijnslen, bv huiduislag.

Zie ook Vitamine C, een Wondermiddel?


Reacties (1)

Reageer
Jill bleijlevens reageerde 11 jaar geleden
22 Mar 17:32
1 Je kunt gorgelen met zout en een 1 vierde water erin doen.
2. Je kunt ook natuurlijk een lepel honing nemen of naar de huisarts gaan