Wat zijn de oorzaken van slechte adem

Slechte adem is iets waar bijna 35% van de mensen last van heeft. Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken, maar in de meeste gevallen verdwijnt het probleem al snel weer. Roken en alcohol zijn vaak een oorzaak van een onprettige adem, maar is tegelijkertijd van tijdelijke duur. Er zijn echter genoeg oorzaken die slechte adem kunnen veroorzaken waar je je hele leven last van kunt hebben.

Wat kunnen oorzaken zijn van slechte adem?

Ontstoken tandvlees

Ontsteking en zwelling van het tandvlees kan een oorzaak zijn van slechte adem en komt vaak voor. Het ontstaat in bijna alle gevallen door slechte mondhygiëne en het niet goed poetsen van de tanden. Een teken dat je last hebt van ontstoken tandvlees is het bloeden van het tandvlees tijdens het poetsen.

Slijm ophoping

Wanneer slijm zich gaat ophoping op de achterkant van de keel kunnen afval stoffen niet meer verwijdert worden. Het creëert de perfecte basis voor bacteriën die slechte adem kunnen veroorzaken.

Een witte tong

Het hebben van een witte tong kan een indicatie zijn van het hebben van slechte adem. Een witte tong kan ontstaan bij een tong die veel groeven en scheuren in zich heeft. Deze groeven en scheuren zijn een perfect basis voor bacteriën die de witte tong veroorzaken en de slechte adem.

Kanker

Er zijn twee soorten kanker die slechte adem kunnen veroorzaken, namelijk maagkanker en slokdarmkanker. In beide gevallen is het een indicatie dat de kanker zich in een serieus stadium is beland. Wanneer kanker de oorzaak is gaat dit vaak gepaard met symptomen als misselijkheid, vermoeidheid, schorre stem en gewichtsverlies.

Verkoudheid

Een simpele verkoudheid kan de oorzaak zijn van slechte adem. De verkoudheid kan voor een wat muffe geur zorgen die meestal gepaard gaat met een chronische hoest. De slechte adem ontstaat door de uitdroging van je keel en mond.

Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën zijn een blijvende verwijdingen van de luchtwegen en komt door beschadiging van de bronchuswand. Het kan een dikke sputum produceren die weer een stinkende geur kan voortbrengen. Het komt vaak voor bij kinderen en andere symptomen zijn vermoeidheid en kortademigheid.

Lees meer over Slechte adem Oorzaken

Slechte adem in de ochtend

Een veel voorkomend probleem is het hebben van een slechte adem in de ochtend. Een merendeel van de Nederlanders heeft hier last van. Het heeft te maken met dat de slijmproductie vermindert op het moment dat je gaat slapen en dat de mond uitdroogt. Dit zorgt voor een perfecte omgeving voor bacteriën die weer slechte adem veroorzaken. Vooral mensen die door hun mond ademen hebben hier last van.

Wat kun je tegen slechte adem doen?

Er zijn een aantal zaken wat je kunt doen om slechte adem tegen te gaan. Een goede persoonlijk hygiëne is erg belangrijk wat begint met het twee keer poetsen van de tanden elke dag. Flossen kan hierbij ook helpen en het gebruik van een tongschraper kan wonderen doen. Mocht dit niet voldoende zijn dan is het gebruik van mondwater aan te raken. Let hierbij echter wel op dat deze alcohol kan bevatten wat de mond weer uitdroogt na gebruik en juist slechte adem kan bevorderen.

Bij het probleem aanwezig dan is het altijd verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Kijk voor meer informatie op: Stop Halitose