Hoe behandel je ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees

Meer dan de helft van de mensen heeft er wel eens last van: ontstoken tandvlees. Wanneer je tandvlees ontstoken is doet het pijn en ziet het donkerrood in plaats van roze. Verder is het tandvlees vaak dik en gezwollen. Wanneer je je tanden gaat poetsen bloedt het tandvlees gemakkelijk. In principe is het geen ernstige aandoening, maar het is wel erg vervelend. De meeste mensen krijgen ontstoken tandvlees doordat ze hun mond niet goed genoeg schoonhouden. Ze poetsen te weinig en flossen bijvoorbeeld niet. Wat wil je weten over ontstoken tandvlees?

Klachten bij ontstoken tandvlees

 • Het tandvlees voelt pijnlijk aan.
 • Het tandvlees ziet er donkerrood uit in plaats van zijn normale kleur.
 • Het tandvlees is dik en gezwollen.
 • Met poetsen zal je merken dat het tandvlees makkelijk bloed.

Oorzaken ontstoken tandvlees

 • Tandplak. Je krijgt tandplak wanneer je je tanden niet goed poetst. Tandplak is een soort onzichtbare laag vol met bactiëren. Deze bactiëren kunnen een ontstoken tandvlees veroorzaken.
 • Medicijnen. Sommige medicijnen hebben een slechte uitwerking op het tandvlees. Er zijn geneesmiddelen waar je extra tandvlees van krijgt, maar dit is vaak zwak tandvlees wat makkelijk kan gaan ontsteken. Andere medicijnen zorgen ervoor dat je minder speeksel aanmaakt. Speeksel is juist goed om bactiëren te doden. De kans op ontstoken tandvlees is dus groter!
 • Zwangerschap. Wanneer je zwanger bent kan je tandvlees gevoeliger zijn door de hormonen. Het tandvlees raakt dan makkelijker ontstoken.
 • Te kort aan vitaminen. Vooral vitamine C is erg belangrijk om je tandvlees sterk te houden.
 • Spruw in de mond. Spruw is een infectie die je kan herkennen aan witte plekjes op bijvoorbeeld de tong. Wanneer je spruw hebt wordt het tandvlees zwakker waardoor je ontstoken tandvlees kunt krijgen.
 • Roken. Als je rookt wordt de afweer van je mond verzwakt, waardoor je makkelijk ontstoken tandvlees kan krijgen.

Hoe voorkom je ontstoken tandvlees

 • Het allerbelangrijkste om ontstoken tandvlees te voorkomen is door goed je tanden te poetsen. Op deze manier wordt het tandplak verwijderd en hebben bactiëren geen kans om een tandvlees ontsteking te veroorzaken. Niet alleen je tanden moeten worden gepoetst, het is ook belangrijk om je tandvlees mee te nemen.
 • Ook flossen is erg belangrijk voor gezond tandvlees. Vaak gaat er vuil tussen de tanden en kiezen zitten, waar je met een tandenborstel moeilijk bij kan. Door te flossen kun je deze ruimtes ook schoonhouden. Houd je tandartsafspraken goed bij. Een tandarts geeft advies over hoe je het beste je tanden kunt poetsen en hij zal het zien wanneer je een verhoogde kans hebt op ontstoken tandvlees.

Hoe behandel je ontstoken tandvlees

 • Wanneer je tandvlees ontstoken is, zit er vuiligheid in. Het is de bedoeling dat je dit weer schoon krijgt. Ook al is het pijnlijk, goed poetsen is echt de oplossing. Je kunt dit het beste doen met een gewone harde tandenborstel. Deze zet je schuin in het ontstoken tandvlees en dan ga je poetsen. Het is erg pijnlijk, dus je hebt misschien de neiging om er niet aan te komen, maar daarvan gaat de tandvlees ontsteking niet weg. Wanneer je gaat poetsen zal je merken dat je tandvlees erg gaat bloeden. Dit is juist goed.
 • Goed flossen. Wanneer je ontstoken tandvlees hebt moet je juist blijven flossen. Het is niet de bedoeling dat er meer vuil bij komt wat de tandvlees ontsteking kan verergeren.
 • Mondhygiëniste of tandarts. Wanneer de tandvlees ontsteking niet weg wilt of je hebt er veel last van, dan kan je een afspraak maken bij de tandarts of mondhygiëniste. Deze zal de mond extra goed reinigen en je ontstoken tandvlees behandelen
 • Wanneer je je ontstoken tandvlees niet behandelt kan de tandvlees ontsteking erger worden. Het kan het kaakbot aantasten waardoor je tanden en kiezen los kunnen gaan staan.

Conclusie

Ontstoken tandvlees is in principe een simpele en onschuldige kwaal. Iedereen heeft wel eens last van ontstoken tandvlees. Het makkelijkste om een tandvlees ontsteking te voorkomen is door goed te poetsen en te flossen. Niet alleen je gebit moet je schoonhouden, maar juist ook je tandvlees. Wanneer je tandvlees toch ontstoken raakt, moet je dit extra goed schoonmaken. Het is pijnlijk om je ontstoken tandvlees te poetsen, maar het vuil moet er uit. Ook extra vitamine C kan helpen om de tandvlees ontsteking eerder te laten overgaan.