Wat is afte in de mond

Wat is afte, wat kunt u doen, afte doet pijn

Afte doet erg pijn en is zeer hinderlijk. Een afte is een kleine witte wond in de mond, maar dat niet alleen. Wanneer u last hebt van aften, komen ook zenuwen bloot te liggen en dat maakt het allemaal zeer pijnlijk. Het is te zien als een wit plekje of een zweertje. Vele mensen hebben het wel aften eens gehad. Sommigen hebben er regelmatig mee te maken. Bekendste oorzaken zijn extra vermoeidheid, te veel stress, een menstruatieperiode of een andere verminderde afweer. Wat moet u doen bij aften. Een goede tandpasta van Zendium of een mondspoeling met Listerine kan zeker verlichting geven.

Aften in de mond hebben, soorten aften

Afte komt vooral voor op het tandvlees, de wang, verhemelte, of aan de onderkant van uw tong. Naast het verschil in plaats in de mond waar de zweertjes kunnen ontstaan, zijn er vooral ook verschillen in grootte van de zweertjes en in de aantallen zweertjes. Zo onderscheiden we de kleine afte, de grote afte en de Herpetiforme afte:

1. Kleine afte: We spreken over kleine afte, als de plekken ongeveer 2 tot 6 millimeter groot zijn. Deze plekken zullen na behandeling het snelste verdwijnen. Rekent u op één tot twee weken, voordat het zo ver is.

2. Grote afte: De grote afte kan, schrik niet, groter worden dan een centimeter. Het kan meerdere maanden duren, voordat deze afte weer verdwenen is.

3. Herpetiforme afte: De herpetiforme aften kenmerken zich door grote aantallen pijnlijke plekken in de mond. Doordat het er vele zijn, maar meestal niet heel groot, laat deze vorm van afte zich toch goed behandelen. Maar zeer pijnlijk is het natuurlijk wel.

Wat veroorzaakt afte, symptomen?

Iedereen die er last van heeft, wil graag weten hoe die nare aften zijn te voorkomen, maar helaas is er niet slechts één oorzaak van het ontstaan van afte aan te geven. Wel kennen we een aantal factoren die van nadelige invloed op het ontstaan van afte zijn. Zo doemen aften meestal op als er sprake is van een verminderde weerstand in combinatie met een verwonding in de mond. Zo'n letsel kan al ontstaan bij het tanden poetsen, waarbij de borstel een beetje uitschiet en het tandvlees of de mondholte raakt. Een verminderde weerstand kan ontstaan door een tekort aan vitamines, roken. Ook bij stress of tijdens de menstruatie. Mensen die al eerder aften hebben gehad, voelen vaak vooraf al dat de afte aanstaande is. Ook de ziekte van Behçet, een chronische aandoening met ontstekingen, leidt tot zweertjes in de mond. Deze ziekte kan ook gepaard gaan met zweertjes op andere delen van het lichaam. Verder zien we deze zweertjes bij bloedziekte, een ijzertekort, een darmziekte, Hiv, Aids of vitamine tekort.

Behandeling: welke middelen zijn er tegen aften

Er zijn allerlei middelen op de markt tegen afte. Goed werken bijvoorbeeld de producten op basis van salicylzuur. Denk aan middelen als Pyralvex en Teejel. Relatief nieuw is het middel Aloclair, dat zonder recept bij de drogist verkrijgbaar is en een pijn verzachtend extract van Aloë Verais bevat. Er worden ook zeer goede resultaten gemeld bij het gebruik van kamillethee. Drogist en huisarts kunnen u verder helpen. Bekijkt u vooral wat voor u zelf het prettigste is en een goed resultaat geeft. Want helaas is niet alleen de oorzaak van afte nog niet eenduidig aan te geven, maar is het ook zo dat niet alle middelen bij iedereen even goed werken. U zult dus zelf moeten uitproberen wat bij u het meeste resultaat biedt en het snelste helpt. Het is allereerst zaak om die vervelende trekkende pijn te verzachten.