Ellende: wanneer krijg je aften

Aften wat en hoe

Aften: wie kent ze niet? Vervelend en pijnlijk en dat enkele dagen. En we willen er zo snel mogelijk van verlost zijn. Als aften opduiken is de meest logische vraag: hoe kom ik eraan? Want als je de oorzaak kent, kun je zo nodig maatregelen nemen om aften de volgende keer te voorkomen toch?
 

Oorzaken van aften

Kort door de bocht volgende opsomming:

  1. vermoeidheid (zowel lichamelijk of geestelijk);
  2. stress,
  3. menstruatieperiode,
  4. verminderde afweer om andere reden dan hiervoor aangegeven,
  5. bijverschijnsel bij een infectie,
  6. bijverschijnsel bij chemotherapie.
  7. beschadiging van het mondslijmvlies,
  8. droge mond omwille van te weinig speekselvorming,
  9. bijverschijnsel bij de ziekte van Crohn,
  10. men vermoedt ook een zekere erfelijke aanleg.

De eigenlijke oorzaak?

  • Tot nu toe noemden we de fysieke oorzaken op die aften veroorzaken. Maar het begin van alle miserie is zeer waarschijnlijk een virus. Met de nadruk op ‘zeer waarschijnlijk’ want 100% is de medische wetenschap nog steeds niet! Waarom denkt men dan aan een virus? Omdat aften veel overeenkomsten vertonen met koortsblaasjes en daarvan is wel geweten dat ze worden veroorzaakt door een virus, namelijk het herpesvirus. En er zijn nog meer gelijkenissen. Zowel koortsblaasjes als aften komen en gaan vanzelf na 1 tot 2 weken. Beide ongemakken laten ook geen littekens na.
  • Waarom is de oorzaak zo moeilijk te ontdekken? Dan moet je weten dat er in onze mond ca. 800 soorten bacteriën zitten. Dat zijn er nogal wat! Om die één voor één te gaan onderzoeken om de oorzaak van aften te achterhalen, is dus een hele klus. Temeer omdat men wel reeds ontdekt heeft dat aften zelf geen bacteriën bevatten.

Daarom denkt men ook aan…

► Omdat deze onderzoeksklus nog niet volledig geklaard is, denken sommige wetenschappers dat het immuunsysteem verantwoordelijk is voor aften. Anderen denken aan voedselallergie of sommige voedingselementen die je niet verdraagt. Nog een andere mogelijke genoemde oorzaak: een tekort aan sommige vitamines en mineralen.

► Wat wel bewezen is: in bijna alle tandpasta’s zit een schuimvormer (natriumlaurylsulfaat of SLS) en die kan, als je er gevoelig voor bent, aften veroorzaken. Je kunt hier dus op letten als je tandpasta koopt.

Twijfelachtige oorzaak: hoe dan behandelen?

Het ene is een gevolg van het andere: oorzaak onbekend, passend geneesmiddel bijgevolg ook onbekend. Wel zijn er middeltjes om de pijn te bestrijden:

gel
  1. De gewone pijnstiller zoals paracetamol, dafalgan enz…;
  2. Spoelen met zuurstofwater van 3%. Gebruik best geen klassiek ontsmettend mondspoelmiddel want dat veroorzaakt nogal wat pijn.
  3. Een mondspoelmiddel (vb. Kamillosan),
  4. Een zelfgemaakt brouwsel van een beetje zout of natriumbicarbonaat (bakpoeder) opgelost in water.
  5. Aanstippen met een lokaal verdovend middel van bij de apotheek.
  6. Gengi-gel: een snelgenezend middel tegen littekens;
  7. Middeltjes specifiek door de apotheker zelf bereid met pijnstillende of ontsmettende ingrediënten (zelfs met cortisone).

Tips

  1. Vermijd hard of scherp voedsel,
  2. Vermijd zuur of pikant eten en drinken (hete pepers of citrusvruchten).
  3. Poets je tanden voorzichtig en vermijd een harde tandenborstel;
  4. Knabbel op een ijsblokje: helpt tegen de pijn.
  5. Probeer eventueel een multivitaminepreparaat als je slechte eetgewoonten hebt.
  6. Houden de aften abnormaal lang aan, heb je te dikwijls last van aften of doen ze onnoemelijk veel pijn (je durft zelfs niet meer te eten of te drinken) ga dan toch maar eens langs bij de huisarts!

Links

, , Dokter on line

Wat zijn aften?