Wat kun je tegen slechte adem doen

Slechte adem is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 20% van de mensen heeft wel eens last van slechte adem en hiervan heeft een deel last van een blijvende slechte adem. Slechte adem kan vele verschillende oorzaken hebben als slechte mondhygiëne, medicatie en/of een ziekte. Het is een probleem die invloed heeft op iemands leven en zelfs kan leiden een sociaal isolement door schaamte.

De oorzaken van slechte adem

Er zijn verschillende oorzaken van slechte adem. De meest voorkomende oorzaak is een slechte mondhygiëne. Door een slechte mondhygiëne blijven voedselresten achter in de mond. Dit vormt een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën, welke uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de slechte adem. Een andere voedingsbodem kan de tong zijn. Een gekleurde tong kan een indicatie zijn dat iemand leidt aan slechte adem. Een tong met scheuren kan vol zitten met bacteriën die de slechte adem veroorzaken.

Daarnaast kunnen verschillende medicijnen de oorzaak zijn voor een slechte adem, maar ook ziektes als kanker. Er zijn twee soorten kanker die slechte adem kunnen veroorzaken namelijk slokdarm kanker en maagkanker.

Lees hier meer over Oorzaken Slechte adem

Wat kun je tegen slechte adem doen?

Tandenpoetsen en flossen

Wanneer de oorzaak een slechte mondhygiëne is, zijn er een aantal zaken wat je kunt doen om van een slechte adem af te komen. Het allerbelangrijkste blijft toch altijd twee keer per dag je tanden poetsen. Het is de basis van het hebben van een goede mondhygiëne. Daarnaast is het eenmaal per dag flossen ook belangrijk.

Het gebruiken van Mondwater

Mondwater kan een goede aanvulling zijn naast het tandenpoetsen en het flossen. Tegenwoordig zijn er vele soorten mondwater beschikbaar van verschillende merken. Niet alle soorten mondwater zijn goed en sommige maskeren alleen maar tijdelijk de slechte adem, maar lossen niks op. Mondwater moet antibacterieel zijn om de kern van het probleem op te lossen.

De tongschraper

Tijdens het poetsen dien je ook je tong eens mee te nemen om deze schoon te houden. Heb je last van een zogenoemde gekleurde tong? Dan is het aan te raden om eens een tongschraper te kopen. Deze is tegenwoordig bij elke drogist verkrijgbaar en ook in de meeste supermarkten. Met een tongschraper kun je goed je gehele tong reinigen en zo ontdoen van alle voedselresten en bacteriën. Om helemaal van alle bacteriën af te komen is het aan te raden om na het schrapen van je tong, een beetje tandpasta aan te brengen en deze na ongeveer 30 seconden te verwijderen. Op deze manier wordt je tong helemaal schoon.

Natuurlijke middelen

Er zijn ook enkele natuurlijke middelen die effectief zijn in de strijd tegen slechte adem. Hier valt te denken aan kruiden als koriander, peterselie en munt. Deze hebben allen een actieve werking tegen bacteriën en zorgen voor een frisse geur. Deze kruiden zijn goed te mengen met bijvoorbeeld thee. Fruit en groenten zijn ook natuurlijk middelen die niet alleen goed zijn voor je gezondheid, maar ook helpen bij het reinigen van je mond. Als laatste is water erg belangrijk. Het is aan te raden om veel water gedurende de dag te drinken omdat deze een reinigend effect heeft. Daarnaast is een droge mond vaak ook een oorzaak van slechte adem.

Kijk voor meer informatie eens op Stop Halitose