SOA hoe wie wat waar

SOA

staat voor 'Seksueel Overdraagbare Aandoeningen'. Hoe krijg je ze? Welke zijn de symptomen? Hoe genezen? Kortom: wat wil je weten over deze, meestal met seks gerelateerde, en in elk geval via seks overdraagbare aandoeningen? Het meest vervelend is het ontstane wantrouwen ten opzichte van je seksuele partner en het bespreekbaar maken van het onderwerp. Geen gemakkelijke opgave waarbij je best de huisarts inschakelt.

 

Voornaamste SOA's

1. Aids

Is inmiddels de beroemdste SOA.

 • Oorzaak: het 'human immunodeficiency virus', in gewoon Nederlands het HIV-virus. Dit virus breekt het afweersysteem van het lichaam af waardoor je steeds minder weerstand hebt tegen ziektes. Iemand die geïnfecteerd is met HIV, is seropositief.
 • Hoe loop je het op? HIV wordt overgedragen via onveilig seksueel contact maar ook via bloedcontact (bijv. via een bloedtransfusie), tijdens de zwangerschap of bij de geboorte. Ook na de bevalling is er een risico door het geven van borstvoeding.
 • Symptomen/klachten: onmiddellijk na de infectie treden griepachtige verschijnselen op die ook weer spontaan verdwijnen. Doch, na gemiddeld 10 jaar(!) verschijnen de eerste tekenen van Aids: vermoeidheid, diarree, luchtweginfecties, blijvende koorts, gewichtsverlies en allerhande infecties en zelfs kankergezwellen. Iemand kan gedurende jaren aidspatiënt zijn maar uiteindelijk zal hij/zij aan deze ziekte sterven.
 • Opsporing: gebeurt door een bloedtest. Getest wordt of er antistoffen tegen HIV in je bloed zitten. Het lichaam maakt deze antistoffen binnen 3 tot 6 maanden nadat je het virus hebt opgelopen. Drie maanden na het laatste risicocontact kan de antistoffentest (HIV-test) met voldoende zekerheid aantonen dat je niet besmet werd. Als je een groot risico gelopen hebt, laat je je testen na 3 maanden en hertesten na 6 maanden. Dit voor het geval je lichaam uitzonderlijk traag antistoffen aanmaakt.
 • Behandeling: de patiënt krijgt geneesmiddelen'cocktails' toegediend die de ziekte wel afremt maar genezing is nog niet mogelijk.

2. Chlamydia

Is tegenwoordig de meest voorkomende SOA in Westerse landen.

 • Oorzaak: een micro-organisme dat het midden houdt tussen een bacterie en een virus.
 • Symptomen/klachten: in veel gevallen zijn er helemaal geen of nauwelijks symptomen maar men kan de ziekte wel doorgeven.
Ochtend druppel
 • Symptomen/klachten: bij vrouwen in een helder, waterig vaginaal verlies, pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik, tussentijds bloedverlies en pijn bij het vrijen. Bij een man gaat het om wat waterig verlies uit de penis ‘s morgens (ochtenddruppel), pijn bij het plassen en bij de stoelgang.
 • Een chlamydia-infectie kan opstijgen naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet P.I.D. (Pelvic Inflamatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen.
 • Een eileiderontsteking die niet of te laat wordt behandeld, veroorzaakt littekens in de eileiders. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij een zwangerschap kan de baby besmet raken tijdens de bevalling, wat ernstige oog- en longinfecties kan veroorzaken.
 • Bij mannen kunnen de bacteriën via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt in een enkel geval tot een bijbalontsteking. Dat geeft heftige pijn in de balzak soms uitstralend naar de lies. Dat kan een gevoel van zwelling in de balzak veroorzaken. Een ontsteking van de bijbal kan een ontsteking van de bal zelf tot gevolg hebben. Ook dit veroorzaakt zwelling en pijn. Een ontsteking van de prostaat kan gepaard gaan met koorts, moeilijk plassen en pijn in en rond de geslachtsorganen.
 • Behandeling: medicijnen (antibiotica).

3. Hepatitis B of geelzucht

Is een zeer besmettelijke aandoening.

 • Oorzaak: het hepatitis B virus.
 • Hoe loop je het op? Naast seksueel contact ook overdraagbaar door bloedcontact (bijtwonden, besmette naalden…). Hepatitis B is een zeer ernstige aandoening. Zowat 5 à 10% van de besmetten blijven levenslang met het virus zitten wat op termijn tot leverkanker kan leiden. Ze blijven ook besmettelijk en kunnen het virus doorgeven aan anderen.
 • Symptomen/klachten: geen klachten. Soms abnormale vermoeidheid, koorts, braken en diarree. Na verloop van tijd wordt het wit van de ogen geel (vandaar 'geelzucht'), kleurt de urine donker en de stoelgang bleek.
 • Behandeling: er bestaan geen geneesmiddelen tegen Hepatitis B maar besmetting kan worden voorkomen door een vaccin dat gratis ter beschikking wordt gesteld voor de vaccinatie van baby's en kinderen van 11-12 jaar (althans in België).

4. Genitale herpes

Herpesblaasje

Is een erg besmettelijke SOA.

 • Oorzaak: een Herpesvirus (Herpes simplex virus type 2).
 • Hoe loop je het op? Via geslachtsgemeenschap of orale seks. De 'koortslip' (herpes labialis) wordt veroorzaakt door een ander type herpesvirus (Herpes simplex virus type 1). Via orale seks kan het 'koortslipvirus' worden overgedragen op de geslachtsdelen en daar herpes genitalis veroorzaken. Andersom kan je op deze manier ook herpes genitalis overdragen op de mond.
 • Symptomen/klachten: jeuk en tintelingen, gevolgd door blaasjes en korstjes op de penis, vagina, mond of aars (afhankelijk van de manier waarop gevreeën werd). Andere mogelijke klachten zijn opgezette, pijnlijke lymfeklieren, overgevoeligheid van de liesstreek, een branderige, schrijnende pijn bij het plassen, soms afscheiding uit de vagina, hoofdpijn en spierpijn (tijdens een eerste aanval).
 • De infectie duurt enkele weken en verdwijnt dan spontaan maar blijft sluimerend aanwezig in het lichaam. Ze kan weer opflakkeren wanneer de weerstand daalt door vermoeidheid, ziekte, enz. Herpes is pijnlijk en vervelend maar niet echt gevaarlijk. Tenzij bij zwangere vrouwen: indien er een opstoot is op het ogenblik van de bevalling, kan het kind ernstige letsels oplopen. Daarom wordt in zo'n geval meestal een keizerssnede toegepast, in combinatie met speciale geneesmiddelen.

5. Schaamluizen

Is een vervelende maar ongevaarlijke aandoening.

Schaamluis en jeuk
 • Oorzaak? Een parasiet die zich voedt met bloed en zich bij voorkeur nestelt in schaamhaar. Maar soms ook in het okselhaar, borsthaar of haar op de dijen of rondom de navel, zelfs in wimpers en wenkbrauwen.
 • Hoe loop je het op? via seksueel contact maar ook door gezamenlijk gebruik van kleding, slaapzakken of dicht tegen elkaar aan liggen.
 • Symptomen/klachten: hevige jeuk. Ze laten rode of bruine ontlasting vallen. Deze plekjes zijn te zien in het ondergoed. De huid kan rood en geïrriteerd raken. Krabben tegen de jeuk helpt niet. Bovendien kan krabben infecties tot gevolg hebben.
 • Behandeling: alleen met een speciaal antiluizenproduct. Was de kleren die je vóór de behandeling aan had op minimaal 60°. Was ook het beddengoed zodat de eitjes doodgaan. Laat matras en kussen luchten.

6. Gonorrhee/gonorroe: een druiper

Druiper

Komt tegenwoordig nog maar zelden voor.

 • Oorzaak: een bacterie (Neisseria gonorrhoeae).
 • Symptomen/klachten: meestal geen klachten, in sommige gevallen bemerkt men een groengeel etterig verlies uit vagina en penis. Plassen kan pijnlijk zijn. Onbehandeld breidt de infectie uit tot in het kleine bekken en kan ze oorzaak zijn van onvruchtbaarheid. Bij mannen kan het leiden tot een ontsteking van de bijbal.
 • Een zwangere vrouw kan gonorroe overdragen aan haar baby. De oogjes van de baby kunnen tijdens de bevalling in aanraking komen met de bacteriën in de vagina. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap wordt het risico voor de baby voorkomen.
 • Behandeling: eenvoudig te genezen als je er op tijd bij bent. Gonorroe wordt in één keer behandeld met een of meer injecties of pillen. Na een week vindt na-controle plaats. Het kan zijn dat ook de partner(s) gonorroe heeft (hebben). Het is daarom belangrijk dat deze zich laat (laten) onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo wordt voorkomen dat partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten.

7. Syfilis

Syfilis na seks

Is een zeer ernstige aandoening die gelukkig zeldzaam is geworden.

 • Oorzaak: een bacterie (Treponema pallidum). De ziekte doorloopt verschillende stadia.
 • Symptomen/klachten:
 1. In een eerste stadium kun je één of meer zweertje(s) krijgen op of rond de penis, vagina, anus of soms in de mond. Deze verschijnen 2 tot 12 weken nadat je syfilis hebt opgelopen. Ook zonder behandeling verdwijnt het zweertje vanzelf binnen 2 à 3 weken.
 2. Enkele weken tot maanden later treedt het tweede stadium in. De syfilis is dan via de bloedbaan door het hele lichaam verspreid. Je kunt dan last hebben van vlekjes op de huid en een grieperig gevoel. Andere mogelijke klachten zijn haaruitval (kale plekken op het hoofd), oogklachten met oogbolontsteking, gezichtsverlies en een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus. Ook deze klachten verdwijnen vanzelf.
 3. Als je tijdens de eerste twee stadia van syfilis niet bent behandeld, kom je in het sluimerstadium. De syfilis is nog steeds in je lichaam aanwezig en kan ernstige schade aan verschillende organen aanleveren.
 4. In een gevorderd stadium kunnen vitale organen waaronder hart en hersenen, worden aangetast en is de ziekte dodelijk.

Behandeling:

 1. Enkele penicilline-injecties. Na de laatste injectie worden nog een aantal bloedonderzoeken uitgevoerd. Deze nacontroles zijn erg belangrijk. Na alle benodigde injecties is besmetting van anderen niet meer mogelijk en is seksueel contact weer zonder risico. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Om te voorkomen dat partners elkaar over en weer blijven besmetten.
 2. Antibiotica waarna de patiënt niet meer besmettelijk is. De bloedtesten voor syfilis kunnen na genezing echter nog tientallen jaren afwijkend blijven. Om die reden kan men dan ook geen bloeddonor zijn.

8. Genitale wratten

Zijn wratten op of in de vagina, op de penis of rond de aars.

 • Oorzaak: Papillomavirus.
 • Hoe loop je het op? Het virus wordt bijna altijd overgebracht door seksueel contact. Je kunt de wratten ook krijgen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een handdoek of washand van iemand die genitale wratten heeft.
 • Symptomen/klachten: de wratten geven meestal geen hinder maar zijn zeer besmettelijk en moeten daarom behandeld worden. Je kunt genitale wratten hebben zonder dat je dat weet omdat je de wratten soms moeilijk zelf kunt ontdekken. Bij vrouwen kunnen de wratten inwendig zitten en daardoor onopgemerkt blijven.
 • Behandeling: helaas keren genitale wratjes ondanks een behandeling af en toe terug. Hoe eerder je wordt behandeld, hoe kleiner de kans dat de wratten terugkeren. De behandeling kan weken en soms zelfs maanden duren.

9. Trichomonas

 • Oorzaak: infectie.
 • Symptomen/klachten: bij de man geeft het meestal geen klachten tenzij dan een licht branderig gevoel bij het plassen en eventueel een vochtverlies uit de penis. Vrouwen klagen over een branderig gevoel bij het plassen, een geïrriteerde en soms rood gezwollen vagina maar vooral een zeer vies ruikende vaginale afscheiding.
 • Behandeling: vrij eenvoudig met geneesmiddelen.

10. Schurft (scabiës)

Is zeer besmettelijk.

 • Oorzaak: de schurftmijt, een klein beestje dat onder een microscoop goed te zien is. De vrouwtjes graven gangetjes in de huid en leggen daar hun eitjes (vooral op de pols, tussen de vingers, in de knieholten en onder de borsten te zien). Op de geslachtsorganen kunnen kleine roodpaarse bultjes ontstaan.
 • Hoe loop je het op? Schurft wordt meestal door intiem lichamelijk contact overgebracht. Je kunt het ook krijgen door in een bed te slapen van iemand die schurft heeft of diens kleren te dragen.
 • Symptomen/klachten: jeuk. Krabben helpt niet en de huid kan ervan beschadigen.
 • Behandeling: crème of gel. Ook beddengoed, handdoeken en kleren moeten worden gewassen. De dode schurftmijten kunnen enige tijd na behandeling nog jeuk veroorzaken. De jeuk kan enige weken aanhouden.

Het is belangrijk dat je partner(s) en eventueel anderen met wie je het bed of de kleren deelt zich ook laten behandelen. Zelfs als zij geen klachten hebben, kunnen zij toch geïnfecteerd zijn.

11. Candida

Candida

Is een vaginale ontsteking en is niet echt een SOA maar kan wel via seksueel contact worden overgedragen.

 • Oorzaak: een schimmel die van nature aanwezig is in de vagina en normaal geen last berokkent. Pas wanneer het evenwicht tussen de verschillende vaginale micro-organismen verstoord wordt, kan Candida buitensporig vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken.
 • Symptomen/klachten: jeuk en een wit, brokkelig vaginaal verlies. De schaamlippen zijn pijnlijk ontstoken en vrijen doet pijn. Mannen met Candida hebben meestal geen klachten.
 • Vermoedelijke oorzaak:
 1. antibioticagebruik waardoor de bacteriële flora in de vagina tijdelijk verstoord wordt),
 2. overdreven gebruik van intieme sprays,
 3. ziekten waardoor de afweer is aangetast (bv. diabetes, HIV…).
 • Behandeling: vrij eenvoudig te behandelen met speciale crèmes of vaginale tabletten, maar kan wel een tijdje aanslepen.

Shopping links