Gonorroe of druiper met de symptomen

Gonorroe of druiper, symptomen en wat te doen?

Gonorroe.jpg

Gonorroe en druiper zijn een seksueel overdraagbare aandoening. Een SOA dus. Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae en kan zich nestelen op de slijmvliezen van de vagina, de penis, de anus, maar ook mond, keel en ogen. Heb je vermoedens omtrent een SOA, doe dan snel de test en laat je bij een positief resultaat zo snel mogelijk behandelen. De complicaties van deze geslachtsziekte kunnen heel vervelend zijn. Voorkomen is dus ook hier beter dan genezen. Bij Gonorroe, bij Chlamydia, bij elke SOA. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde begin juli 2017 voor een resistente vorm van gonorroe die in rijkere landen steds meer voor blijkt te komen. De bacterie Neisseria gonorrhoeae past zich aan en wordt op steeds meer plekken op de wereld resistent tegen de antibiotica.

Hoe krijg je gonorroe of een druiper

Gonorroe krijg je door onveilige seks. Orale seks kan zelfs leiden tot een aandoening van de slijmvliezen van je keel, ook wanneer er geen sprake is van ejaculatie. De bacterie Neisseria gonorrhoeae die de Gonorroe of druiper veroorzaakt, zoekt namelijk de warme en vochtige gebieden van de slijmvliezen op en niet alleen die van het voortplantingskanaal, de baarmoederhals, de baarmoeder, eileiders en het urinekanaal. Het beangstigende is dat de drager niet eens altijd weet dat hij of zij besmet is. Vrouwen hebben aanvankelijk meestal geen klachten, los van wat meer afscheiding dan normaal. De afscheiding kan wat onaangenaam ruiken en het plassen kan irritaties geven. Maar het gevaar voor vrouwen zit voor in de mogelijke complicaties en het feit dat ze, eenmaal zwanger, de ziekte kunnen overdragen op hun kind. Een gevreesde complicatie is de PID, de Pelvic Inflammatory Disease.

PID, de Pelvic Inflammatory Disease, de kenmerken

PID staat voor ontstoken bekkengebied. De Gonorroe stijgt dan vanuit de baarmoeder op naar de eileiders met een eileiderontsteking als gevolg. En onderschat dit niet want een eileider ontsteking kan leiden tot onvruchtbaarheid en zelfs een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wanneer het niet tijdig en goed wordt behandeld. PID kan ook een gevolg zijn van een andere zeer bekende SOA, te weten Chlamydia. PID is zeer pijnlijk en maakt een snelle behandeling nodig. Ook kan als complicatie een buikvliesontsteking ontstaan. Bekende symptomen van PID zijn:

  • Een abnormale vaginale afscheiding;
  • Pijn in onderbuik, onderrug en been;
  • Pijn bij seks;
  • Bloedingen bij seks;
  • Complete malaise;
  • Koorts;
  • Onregelmatig menstrueren;
  • Pijn bij plassen, aandrang tot plassen en een branderig gevoel.

Hoewel deze symptomen overduidelijk zijn, zal een arts om zeker te zijn van de oorzaak van de aandoening een uitstrijkje maken en een bloedonderzoek doen om ook andere ziektes, zoals hiv, syfilis en chlamydia uit te sluiten. Respectievelijk om ze in de behandeling mee te nemen.

Behandeling Gonorroe of druiper

Is de aandoening Gonorroe eenmaal vast gesteld dan wordt u behandeld met een of meer injecties of pillen. Verschillende antibiotica werken prima, maar we zien dat steeds meer stammen resistent zijn tegen de werking van antibiotica. Daarom vindt nazorg plaats om te zien of de ziekte werkelijk is verdwenen. Als u weet van wie u de ziekte overgedragen hebt gekregen, moet natuurlijk ook die persoon behandeld worden. Eenmaal besmet en genezen, betekent namelijk niet dat u niet wederom besmet kunt worden. Vrij dus veilig en voorkom deze ellende.

Mannen en de symptomen van Gonorroe

Ook bij mannen geldt dat ze soms niet eens door hebben dat ze besmet zijn, maar meestal krijgen ze na een paar dagen tot twee weken de eerste klachten. Dan moet u denken aan pus vanuit de plasbuis en een branderig en vervelend gevoel bij het plassen. En ook bij mannen zit het grote gevaar in de mogelijke complicaties en het feit dat ze anderen kunnen besmetten. Bij de man kan de bacterie opstijgen naar de zaadleiders en zo terecht komen in de prostaat en bijbal. Dit gaat gepaard met een zeer serieuze pijn die uitstraalt naar de lies en zwellingen. De enige remedie is snel een goede antibioticakuur en tijdelijk een goed ondersteunend ondergoed. Kortom, laat dit niet gebeuren, want dit wil je absoluut niet. Onderneem tijdig actie.

Meer info op de WIKI4YOU homepage