Hoe kun je aids herkennen

HIV besmetting

Per jaar worden er in Nederland naar schatting 1200 mensen met het HIV virus besmet. Een deel van deze mensen weet niet dat zij besmet zijn met het HIV virus. Een besmetting met het HIV virus leidt vroeg of laat tot aids. Aids kan niet worden genezen maar de symptomen kunnen wel zo lang mogelijk onderdrukt worden. Als een besmetting met het virus niet bekend is, wordt de patiënt niet behandeld. In dit geval kan aids veel sneller en heviger toeslaan. Maar hoe kun je aids eigenlijk herkennen?

Aids herkennen

Een besmetting met het HIV virus leidt niet meteen tot de ziekte aids. Het kan zelfs zo'n tien jaar duren voordat de ziekte aids zich ontwikkeld. Als je aan aids lijdt, wordt je afweer door het HIV virus aangevallen. Je afweer raakt hierdoor ernstig verzwakt waardoor je vatbaar bent voor allerlei bacteriën, virussen en schimmels om je heen. Aids is herkenbaar aan de volgende symptomen:

  • Chronische diarree. In de darm komen van nature veel soorten bacteriën voor. Normaal is dit geen enkel probleem. We hebben deze bacteriën zelfs nodig. Als de afweer verzwakt is, kunnen deze bacteriën echter wel voor problemen gaan zorgen. Ze zorgen namelijk voor ontstekingen in het darmkanaal. Hierdoor hebben aidspatiënten vaak last van chronische diarree.
  • Gewichtsverlies. Gewichtsverlies wordt onder andere veroorzaakt door de chronische diarree. Voedingsstoffen verlaten het lichaam voordat het lichaam de kans heeft gekregen om ze op te nemen. Ook is vaak de eetlust verminderd waardoor er minder voedingsstoffen worden ingenomen.
  • Extreme moeheid. Extreme moeheid heeft meerdere oorzaken. Ten eerste wordt er meer energie verbruikt doordat het lichaam probeert te vechten tegen infecties. Afweermechanismen van het lichaam zijn vaak effectief tegen ongewenste indringers maar kunnen tegelijkertijd ook het lichaam verzwakken. Ook is er minder energie omdat de aanvoer van voedingsstoffen sterk is verminderd.
  • Koorts. Koorts is een afweermechanisme van het lichaam. Als er in het lichaam een infectie is, probeert het lichaam de indringer die deze infectie veroorzaakt te elimineren door de omgevingstemperatuur van de indringer te verhogen. Het lichaam wordt warmer en krijgt koorts.
  • Opgezette lymfeklieren. Lymfeklieren bevatten de cellen die nodig zijn om indringers in het lichaam af te weren. Als er sprake is van een infectie in het lichaam komen deze cellen in actie. Ook zullen de cellen zich gaan vermenigvuldigen waardoor de lymfeklier gezwollen raakt. Doordat een aidspatiënt constant last heeft van infecties, zullen de lymfeklieren opgezwollen zijn.
  • Hoesten en kortademigheid. De longen vullen zich per minuut zo'n 12 tot 15 keer met lucht. In het lucht bevinden zich allerlei micro-organismen. Deze micro-organismen worden dus regelmatig ingeademd wat de longen een kwetsbare plek maakt voor infectie. Bij aidspatiënten is de afweer vaak niet voldoende om infecties van de luchtwegen te voorkomen. Hierdoor hebben ze vaak last van hoesten en kortademigheid.

Diagnose

Ook in Nederland zijn er mensen die besmet zijn met het HIV virus en dit zelf niet weten. Zorg dat je nooit onbeschermd geslachtsverkeer hebt met iemand anders dan je vaste partner. Heb je dit in het verleden wel gedaan? Dan is het goed om je voor de zekerheid te laten testen. Aids kan helaas nog niet genezen worden maar de symptomen kunnen wel zo lang mogelijk worden onderdrukt. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter het is.