Seks tijdens de zwangerschap

Inleiding

Is het veilig tijdens de zwangerschap seks te hebben? Voelt seks in de zwangerschap anders? Welke posities zijn handig als je buik begint te groeien? Hoe kan het dat ik juist meer of juist minder zin in seks heb tijdens de zwangerschap? Hoe denken mannen erover? Op al deze vragen krijg je antwoord.

Seks en de zwangerschap

Infecties 

Seks tijdens de zwangerschap is in ieder geval veilig tot dat je vliezen gebroken zijn. Op het moment dat je vliezen breken is het risico op infecties groot. Het wordt daarom ook afgeraden om als je vliezen gebroken zijn seks te hebben. Seks tijdens de zwangerschap is veilig.

Wat voelt de baby

Je hoeft niet bang te zijn dat jullie het kindje pijn doen. Het kindje is omgeven door voldoende vruchtwater met vruchtzak en ligt in de stevige baarmoeder. De baarmoeder is afgesloten met de cervix (baarmoederhals). Dit voorkomt daarbij dat het kindje infecties kan oplopen. Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen. Dit is niet schadelijk voor de baby. Het voelt als het ware als een warme omhelsing voor de baby. Jijzelf kan wat last krijgen van krampen, maar dit verdwijnt na enkele minuten.

Extra gevoeligheid

Veel vrouwen voelen zich anders tijdens de zwangerschap. Dit komt door hormonale veranderingen. Het kan zijn dat je juist enorm veel zin hebt, of juist niet. Doordat tijdens de zwangerschap de schaamlippen extra doorbloed zijn en hierdoor je vagina wat gevoeliger wordt, kan het zijn dat je libido enorm stijgt.  Het kan daarbij ook zijn dat je meer vaginale afscheiding produceert, maar dit komt je alleen maar ten goede tijdens de seks.

Perspectief mannen

Veel mannen vinden hun zwangere vrouw of vriendin aantrekkelijker eruit zien, maar velen ook niet. Ze zien het lichaam veranderen, ze denken dat ze achter gesteld zullen worden en zijn vaak ook bang dat hun seksrelatie erdoor verandert. Het grootste probleem dat mannen hebben is dat ze denken dat ze de baby pijn kunnen doen. Een bezoek met vragen aan de verloskundige biedt opheldering en zekerheid aan de mannen. Hoe kun je normaal seks hebben met je partner zonder dat je buik in de weg zit?

Verschillende posities

Als je een beetje creatief bent, kom je een heel eind. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Hij zittend op een stoel, en jij met je rug naar hem toe.
  • Hij ligt op zijn rug, en jij zit erboven op.
  • Lepeltje Lepeltje; allebei tegen elkaar aanliggen. Hij met zijn borst tegen jouw rug aan.
  • Op z'n hondjes : Jij op je handen en knieen, en hij knielend achter je.

Kijk zelf wat jullie prettig vinden, en stop als het pijn doet. 

Conclusie

Dit artikel is bedoeld voor vrouwen die vragen over zichzelf hebben betreffende seks tijdens de zwangerschap.

We kunnen allemaal nog seks hebben tijdens zwangerschap zonder dat dit enige gevaar vormt voor het kindje. Als jij en je partner jullie er niet bij op je gemak voelen is het handig er met iemand over te praten. Blijf vooral ook met elkaar praten! Als seks op een of andere manier niet mogelijk is, zijn er nog tal van manieren om elkaar te liefkozen. Geniet van en met elkaar, ook tijdens de zwangerschap !