Wat is de prikpil voor anticonceptie

Ik wil nog niet zwanger willen worden en gebruik de prikpil

Wat_zijn_de_typische_klachten_bij_zwangerschap-IntroPlaatje.jpg

Als je nog niet zwanger wilt worden, kies je voor de juiste anticonceptie en bescherming. De prikpil beschermt u voor drie maanden achter elkaar zonder gedoe. In ons land is deze anticonceptie bekend als Depo-Provera 150. Het is eenvoudig toepasbaar en doeltreffend. Natuurlijk, er zijn ook allerlei maatregelen mogelijk voor wie niet zwanger wil worden, maar de anticonceptie pil is nog steeds de bekendste. Een nadeel van deze pil is dat u hem wel elke keer moet innemen. Dat hebt u met de prikpil dus niet. Waarom de prikpil? Voorkom met de prikpil het onverwacht zwanger worden.

Wat is de prikpil voor pil?

Zoals de naam al aangeeft wordt de prikpil u per prik, per injectie, toegediend. De prikpil is een hormooninjectie. Anders dan de gewone anticonceptiepil bevat de injectie alleen vrouwelijke hormoon progestageen dat de rijping en nesteling van een eicel voorkomt. Het zorgt voor een zeer dun slijmvlies van de baarmoeder. De eisprong wordt met deze maatregel voorkomen en de baarmoedermond wordt ondoordringbaar voor de zaadcellen. De prikpil wordt gegeven op de eerste dag van de menstruatie. Bent u later dan moet u aanvullende maatregelen nemen.

De bescherming die een prikpil biedt

Bent u netjes op tijd, dan bent u drie maanden lang beschermd. De prik vindt plaats in de bil. Het grote voordeel van deze vorm van anticonceptie is dus dat u er een hele tijd geen omkijken meer naar heeft. Het vooral ook aan te raden voor degenen die wel eens vergeten om een pilletje in te nemen. Bij deze pil bestaat ook niet het risico dat u de anticonceptie kunt uitbraken, wat bij een gewone pil wel mogelijk is. Het gemak dient zo de mens.

Nadelen van de prikpil zijn er ook

Maar er zijn ook nadelen. U moet aan een prikpil wennen, omdat er bijwerkingen kunnen zijn die in het begin vervelend kunnen zijn. Het is namelijk zo dat de prikpil de menstruatiecyclus behoorlijk kan verstoren, waardoor het ook een tijd kan duren voordat de cyclus weer normaal functioneert. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wie binnen een paar maanden wel zwanger wil worden kan beter niet voor de prikpil kiezen. De eerste drie maanden is dat zo wie zo niet mogelijk om zwanger te worden, maar ook daarna zal het nog even kunnen duren. Dat maakt de prikpil vaak wat onhandig voor vrouwen die nog geen kinderen hebben, maar wel een kinderwens op kortere termijn vervuld willen zien. Overigens is het ook bij de gewone anticonceptiepil zo dat het tot vijf maanden kan duren voordat u weer zwanger kunt worden. De prikpil mag niet worden toegepast als er sprake is van kwaadaardige aandoeningen van de borsten of de geslachtsorganen.

Prikpil is een uiterst betrouwbaar middel gebleken

Het grote voordeel van de prikpil is dat de pil uiterst betrouwbaar is. U bent echt drie maanden beschermd. U hebt er ook geen omkijken meer naar. Bedenk wel dat bij elke vorm van anticonceptie zwanger worden mogelijk blijft ook al is die kans statistisch zeer klein. De statistieken geven een kans aan van ongeveer 0,3%. Wellicht ten overvloede merk ik nog op dat de prikpil geen bescherming biedt tegen een SOA. Daarvoor moet u aanvullende maatregelen nemen. Het eenvoudigst is het gebruik van een goed condoom. Bovendien is het zo dat de toediening van de prikpil elke drie maanden moet worden herhaald.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden