Wat als je onverwacht zwanger bent

Onverwacht zwanger, onderneem actie: noodpil en morning after pil

Wat_als_je_onverwacht_zwanger_bent-IntroPlaatje.jpg

Onverwacht zwanger zijn vraagt meestal om een snelle reactie als de zwangerschap ook ongewenst is. Regelmatig wordt dan gekozen voor de noodpil en morning after pil. Soms ben je gewoon de pil vergeten of is een condoom gescheurd of afgegleden, of is er sprake van een verkrachting. Gelukkig zijn ook in deze situaties nog allerlei noodmaatregelen mogelijk om de zwangerschap niet door te hoeven zetten. Lees hier wat je dan bijvoorbeeld zou kunnen doen. Onderneem dus actie, wanneer je momenteel geen kind wilt en dus ongewenst zwanger bent. Denk ook aan de mogelijkheden van de prikpil.

Zwanger worden voorkomen

Zolang een vrouw vruchtbaar is, maken haar eierstokken eicellen en hormonen aan. Na 12 tot 14 dagen voor de menstruatie vindt een eisprong plaats, waarbij een rijpe eicel afdaalt naar de baarmoeder. Bevruchting is mogelijk zodra deze rijpe eicel zaadcellen tegenkomt. Dat kan van een direct seksueel contact zijn, maar ook nog tot 7 dagen overleven daarvoor. De innesteling van een bevruchte eicel vindt plaats 5 dagen nadat deze bevrucht is. Pas dan is er eigenlijk sprake van een zwangerschap. Maar niet iedereen wil het zo ver laten komen. Natuurlijk is een goed voorbehoedsmiddel aan te raden, maar dat is niet altijd mogelijk, denk aan een verkrachting of als anticonceptie per ongeluk achterwege is gebleven of het condoom gescheurd.

Is behouden van het kind een optie

Soms komt een zwangerschap eerder dan je bedoeling was of ben je ongewenst zwanger en blijft de menstruatie ongewoon lang uit. En regelmatig is de zwangerschap ook in een vroegtijdig stadium al ongewenst en onverwacht. Je kunt de zwangerschap natuurlijk gewoon zijn gang laten gaan. Soms verzet ook het geloof van iemand zich tegen een ingreep. Als niet ingrijpen geen optie voor je is en daar kunnen dus hele goede en legitieme redenen voor zijn, dan kun je eenvoudig nog vier wegen bewandelen om de zwangerschap af te breken of voorkomen.

1. De noodpil morning afterpil

Allereerst is er de morning after pil, ook wel noodpil genoemd. De morning-afterpil heet niet voor niets zo. Je moet om een daadwerkelijke zwangerschap te voorkomen binnen 24 tot 36 uur na de geslachtsgemeenschap twee maal twee pillen innemen, met tussenpozen van 12 uur. Na 72 uur pas beginnen betekent dat je te laat bent voor de werking van deze pil. Door de grote hoeveelheid hormonen progestageen die je zo binnenkrijgt, kun je hierna erg misselijk worden. Je moet dan wel opletten dat je bij het spugen niet ook de pillen uitspuugt. De noodpil veroorzaakt geen abortus, maar kan de eisprong uitstellen, stoppen en voorkomen een eicel wordt bevrucht. Ook is er een 2X1 methode mogelijk. Hiervoor gelden andere doses. De morning afterpil kun je ook via een arts krijgen. Vraag hem welke methode in jouw geval het beste is. Overigens is de noodpil met de naam Norlevo® zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar elke apotheek. Kosten: circa 8,70 euro. Denk er wel aan dat de noodpil niet automatisch bescherming biedt tot de volgende menstruatie. Vrij je weer onveilig dan ben je weer op deze noodmaatregel aangewezen.

2. Spiraaltje laten plaatsen

Ter voorkoming van de innesteling van de bevruchte eicel kan nog binnen vijf dagen na de geslachtsgemeenschap een koper spiraaltje worden ingebracht. Vraag de arts om advies om te weten of hij dit veilig genoeg acht. Met het spiraaltje moet worden voorkomen dat innesteling in de baarmoeder mogelijk wordt. De arts kan het spiraaltje inbrengen tot zeven dagen na het seksueel contact. Cijfers tonen aan dat zo ongeveer 99 procent, dus bijna 100 procent, van alle zwangerschappen zo kan worden voorkomen.

3. Overtijdbehandeling nemen

Als er ook geen spiraaltje is geplaatst, is er nog de overtijdbehandeling mogelijk tussen de tiende en de zestiende dag na het uitblijven van de menstruatie. Bij een overtijdsbehandeling wordt de baarmoeder volledig gereinigd. Dit kan pijnlijk zijn, maar het is voor een goed doel.

4. Nog geen dertien weken

Als je nog geen dertien weken in verwachting bent en niet eerder met succes voor de genoemde drie mogelijkheden hebt gekozen, kun je ook nog kiezen voor een abortus. Een abortus gaat natuurlijk niet zo maar, maar vraagt om voldoende zorgvuldigheid. Wie een abortus wil laten uitvoeren, voert eerst een gesprek met een arts en een verpleegkundige of maatschappelijk werkster om de mogelijkheden, wenselijkheid en motivering door te spreken. Na het eerste gesprek volgen nog vijf dagen wettelijke bedenktijd voordat de ingreep mag plaats vinden. Een abortus ligt maatschappelijk gevoelig, maar is als de procedures juist worden gelopen, wettelijk toegestaan. Denk er rustig over na, maar ook weer niet te lang. Meestal kan de ingreep poliklinisch en dus snel plaats vinden.