Wat is HCG

Inleiding

HCG, ik had er alleen oppervlakkig van gehoord. Omdat ik het woord HCG steeds vaker tegenkom besloot ik om uit te zoeken wat HCG nou precies is. als ik dan toch uitzoek wat HCG is kan ik net zo goed een artikel over HCG schrijven.

Wat is HCG

HCG betekent, humaan choriongonadotrofine. HCG is een hormoon dat tijdens een zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. Vanaf de innesteling gaat het chorion (één van de drie vruchtvliezen van embryonale herkomst) HCG produceren. In de urine van de vrouw is dit soms al 2 weken na de bevruchting aantoonbaar (als ze 1 dag overtijd is). Een zwangerschapstest ia hierop gebaseerd. De organisatie Moeders voor Moeders zamelt urine van zwangere vrouwen in om de HCG te gebruiken voor de productie van Pregnyl, een medicijn dat onder andere wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF en IUI.

HCG komt echter ook bij mannen voor. Bij de man heeft HCG onder ander een functie bij het indalen van de zaadbal op jeugdige leeftijd.

Het HCG heeft een terugkoppelfunctie naar de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen, dat allerlei functies in het lichaam aanstuurt, zoals de bijnierfunctie, de schildklierfunctie, de stofwisseling, de eetlust en de vetverbranding.


HCG als afslankmiddel

Vanwege de zojuist besproken terugkoppelfunctie van HCG wordt dit ook wel als afslankmiddel gebruikt, hoewel onderzoek uitwijst dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat HCG effectief is in de behandeling van overgewicht. Een HCG kuur wordt toegediend door middel van injecties in combinatie met een streng dieet. De toepassing wordt soms als omstreden gezien, aangezien het aanbod van HCG beperkt zou zijn en sommige mensen van mening zijn dat de beschikbare hoeveelheid beter gebruikt kan worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit is echter volgense sommige niet waar, er kan geen terkort zijn aan HCG. Door toediening van zeer kleine hoeveelheden HCG wordt, door beïnvloeding van de hypothalamus, de vetverbranding geactiveerd en wordt het hongergevoel onderdrukt. Men zou dus zonder problemen een laag calorisch dieetkunnen volgen.

De HCG-kuur is ontwikkeld door de Britse arts Simeons. Hij stelde dat het zwangerschapshormoon HCG van invloed is op het vrijmaken van vetten voor de verbranding. Het HCG hormoon is tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden aanwezig in het bloed. Men veronderstelt dat het ervoor zorgt dat de moeder meer vetten gaat verbranden voor eigen energie zodat de foetus gebruik kan maken van andere brandstoffen.

Is een HCG afslankkuur illegaal

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is het verboden om medicijnen voor iets anders te gebruiken dan waarvoor ze op de markt zijn gebracht. Artsen schrijven het middel voor en apothekers leveren het. Maar het middel HCG is helemaal niet bedoeld om af te vallen. De artsen en apothekers die met de afslankklinieken samenwerken "handelen daarmee illegaal", volgens IGZ. en stelt letterlijk: Artsen en apothekers die het hormoon HCG aan mensen geven om af te vallen, zullen worden aangeklaagd bij de tuchtrechter. De inspectie hoopt dat mensen de namen van artsen en apothekers doorgeven die het hormoon aan hen willen leveren. (Citaat uit het programma 'Radar')

Concluderend kan ik zeggen dat het tegenstrijdig vind om een medicijn als HCG te gebruiken om af te vallen. volgens mij zijn er betere manieren om af te vallen dan het gebruik van een medicijn/ hormoon als HCG. aan de andere kant waarom niet, als het helpt moet ieder die keuze voor zich kunnen en mogen maken.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden