Wat gebeurt er als je ongesteld bent

Inleiding

Ongeveer één keer per maand is het weer "feest" voor de vrouwen. Dan is het weer tijd om ongesteld te worden. Veel vrouwen vinden het vooral vervelend. Ze hebben er last van en voelen zich vies. Het is toch gemiddeld een theekopje bloed wat er uit komt. Toch is het aan de andere kant een goed teken als je ongesteld wordt. Je lichaam maakt je wel duidelijk dat alles nog goed werkt. Wat gebeurt er precies als je ongesteld bent? Wat zijn de belangrijkste klachten en wat kun je tegen het bloedverlies doen? Lees hier alles over ongesteld zijn.

Wat gebeurt er als je ongesteld bent

Meisjes worden over het algemeen ongesteld als ze in de puberteit komen. Dit gebeurt meestal als ze tussen de twaalf en vijftien jaar oud zijn. Op deze leeftijd komt er een eitje vrij bent en ben je dus vruchtbaar. Je zou nu kinderen kunnen krijgen. Even een stukje biologie. Het eitje komt vanuit de eierstok terecht in je eileider. Dit heet de eisprong. Het eitje is op weg naar de baarmoeder. Je baarmoeder bereidt zich er op voor dat het eitje bevrucht zou kunnen worden. De baarmoederwand maakt daarom een vlies aan van bloed en slijm. Wanneer het eitje bevrucht zou worden kan het hier in innestelen. Maar het komt natuurlijk veel vaker voor dat het eitje niet wordt bevrucht. Daarom komt het eitje plus het extra bloed en slijm op natuurlijke wijze uit je lichaam. Je lichaam vloeit alles af. De dagen dat je bloed verliest wordt je ongesteldheid genoemd.

Hoe lang ben je ongesteld

Je bent ongeveer één keer per maand ongesteld. Iedere maand herhaalt zich het proces van het eitje rijpen en het laten vrijkomen. Dit proces heet je cyclus. Je cycus bestaat dus uit:

 • rijping van het eitje
 • de eisprong
 • het aanmaken van slijm en vlies door de baarmoederwand
 • ongesteldheid

Je cyclus is normaal als hij tussen de 21 en 42 dagen duurt. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen. Dit is gemiddeld een maand, maar korter of langer is dus niet gek.

Je bent van deze tijd ongeveer vijf dagen ongesteld. Sommige vrouwen zijn korter ongesteld en andere weer langer. De eerste paar dagen van de ongesteldheid zijn het heftigst. Je verliest dan het meeste bloed en het is het meest pijnlijk. De laatste paar dagen is de ongesteldheid een stuk lichter. Daarna begint het hele proces in je lichaam weer opnieuw tot de volgende ongesteldheid. De meeste vrouwen zijn tot hun 52 ongesteld en komen daarna in de overgang. Rond je 25e zijn je eitjes het best van kwaliteit, daarna worden ze steeds zwakker.

Waar kan je last van hebben als je ongesteld bent

De meeste vrouwen hebben wel last van hun ongesteldheid. Er gebeurt toch het één en ander in je lichaam. Verder kunnen je hormonen zorgen voor stemmingswisselingen. De meest genoemde klachten van ongesteldheid zijn:

 • Buikpijn. De meeste vrouwen hebben kramp in hun buik en dit kan erg pijnlijk zijn
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen. Veel vrouwen zijn in een minder goed humeur, dit kan komen door de pijn, maar ook door de hormonen.
 • Een lelijke huid. Er zijn vrouwen die tijdens hun ongesteld puistjes krijgen

Wat kun je tegen het bloedverlies doen

Het is geen pretje dat er bloed uit je lichaam komt. Zo'n rode plek op je broek is niet erg charmant. Gelukkig zijn er een paar manieren om je tegen doorlekken te beschermen als je ongesteld bent.

 • Maandverband. Een maandverband is een soort verbandje dat het bloed moet opvangen. Je doet het maandverband in je onderbroek zodat het bloed daarop terecht komt en erin trekt. Je moet een maandverband ongeveer tussen de vier en zes uur verwisselen. Het ligt aan de mate waarin je ongesteld bent. Als je veel bloed verliest kan je maandverband het niet aan en lek je alsnog door. Ook kan het vies gaan ruiken. Er zijn vele soorten en maten maandverband. Wanneer je erg veel bloed verliest tijdens je ongesteldheid heb je dikker maandverband nodig en voor de mindere dagen is het dunner. Ook zijn er voor de verschillende soorten ondergoed maandverbanden. Maandverband kan je al gaan dragen als je vermoedt dat je ongesteld gaat worden. Ook wordt aangeraden om 's nachts maandverband te dragen.
 • Tampon. Een tampon draag je inwendig. Je stopt een tampon in je vagina zodat het bloed er niet uit kan komen, maar in de tampon trekt. Het voordeel hiervan is dat je er zelf geen last van hebt, je kan gewoon zwemmen en er komen ook geen vieze geurtjes vrij. Een tampon verwissel je ongeveer om de vier uur. Als je je tampon te lang inhoudt, dan kan dat gevaarlijk zijn. Een tampon kun je pas in doen als je echt ongesteld bent, ook wordt afgeraden om een tampon 's nachts te dragen.

Conclusie

Het is geen pretje om ongesteld te zijn, maar het hoort er nu eenmaal bij. Wanneer je ongesteld bent, dan mag je best een beetje lief voor jezelf zijn. Verwen jezelf met chocola en leg een warme kruik op je buik tegen de krampen. Wanneer je echt veel pijn hebt, dan kan een paracetamol helpen. Je kan jezelf het beste beschermen tegen doorlekken met maandverband en tampons. Een maandverband leg je in je ondergoed, terwijl een tampon inwendig wordt gebruikt. Gemiddeld duurt ongesteld zijn vijf dagen, maar het is wel een teken dat alles goed werkt in je lichaam!


Reacties (23)

Reageer
Lisa reageerde 9 jaar geleden
24 Dec 14:11
IK ben lisa ik ben 11 jaar, ik ben gistere ongesteld worden, dan denk je effe KUT! Nou ej krijgt natuurlijk kramp in je buik maar mijn vraag is : word je zwaarder/langer tijdens de ongesteldheid
M.marissa reageerde 9 jaar geleden
24 Dec 07:32
Het is niet raar als je op je 10e ongesteld bent. Mn oma was namelijk 9
Ik ben als sins een tijdje ongesteld (kben 12) en slik de pil omdat de buikpijn/krampe heel erg was& en omdat ik teveel bloed verloor. Kan het invloed op "later" hebben omdat ik nu al de pil slik?
JijWeetNietWieIkBen reageerde 9 jaar geleden
12 Dec 14:23
Hallo ik ben vitoria en ik ben al 2dagen ziek hoofd pijn buikpijn en soms als ik plas kijk ik naar me broek en het is een beetje wit, is er een kans dat ik ongstelt kan worden thanks
Hooi reageerde 11 jaar geleden
07 Apr 21:56
ik ben 10 jaar en ben bang dat ik nu al ongesteld word want heb wel alle klachten.. kan ik nu al ongesteld worden? en zo ja ben ik dan niet heel erg vroeg ?
Unknownn reageerde 11 jaar geleden
28 Jan 17:27
Voordat je voor de 1e x ongesteld wordt heb je weleens afscheiding in je onderbroek. Dat is een soort wit slijmerig spul, dit betekend dat je binnen een jaar ongesteld gaat worden. Dat is meestal tussen je 11e en je 15e.
Ik ben 14 en vandaag voor t eerst ongesteld geworden. Dat is best laat. Maar gelukkig heb ik vrienden en mijn moeder die allemaal weten hoe dit is
X
Bo reageerde 11 jaar geleden
24 Jan 21:57
Is het raar dat als je op je 11 e ongesteld word?
Emilie reageerde 11 jaar geleden
31 Dec 14:47
Ik heb hele erge buikpijn en ik wil geen paracetemol slikken.
Kirsten westerhuis reageerde 11 jaar geleden
27 Dec 10:28
Ben ik ongesteld? Want ik ben misselijk,verkouden,
Onlasting, meer pukkeltjes sommige dagen hoofdpijn.
Ik heb altijd vieze onderbroeken ( wit spul er in vooral slijm achtig).

Dus dan wil ik vragen of ik ongesteldheid er aan komt.
Of ik ongesteld ben?

Gr Kirsten
Emmy reageerde 11 jaar geleden
20 Nov 08:41
Ik ben pas 10 en ik ben gisteravond voor het eerst ongesteld geworden.
Ik vind het wel erg vroeg, maar het zat er al een paar weken aan te komen.
Gelukkig gaat het al weer beter, mag thuisblijven van mijn moeder.

X
Naomi reageerde 11 jaar geleden
23 Oct 23:00
ik haat ongesteld zijn ik ben vandaag om 10 smorgens ongesteld geweest er is nog steeds veel bled en hoe dat komt weet ik niet maar je kan wel zwanger worden maar als je maar een tampon,s of maandverband aandoet ik alles verder goed maar ik moet volgende week maandag zwemmen in aquarena emmen en ik ben nog steeds bang als ik zonder een mandverband moet zwemmen of helemaal niet zwemmen maar misschien moet ik wel een tampon,s dragen ik gebruik nu wel mandverband maar ik heb wel heel veel bloed verloren maar het is normaal van een vrouw
Shelema reageerde 11 jaar geleden
21 Oct 10:23
is het leuk maar als je ongesteld bent krijg je toch ook grotere borsten
Priscilla reageerde 11 jaar geleden
12 Aug 10:02
Nee dat zie je niet. Je maandverband neemt het bloed op dus daar zie je niks van. Het enige waar je misschien bij een witte broek op moet letten is dat je op tijd je maandverband verwisselt. Als je iets doorlekt valt dat veel snelller op!
Jjoo reageerde 11 jaar geleden
12 Aug 09:00
Ik heb een vraag als je een witte broek aan hebt zie je dan het bloed in je maanverband!
Priscilla reageerde 11 jaar geleden
10 Aug 11:18
Waarom vertel je het je moeder niet? Je hoeft je nergens voor te schamen en zij kan misschien helpen bij het kopen van maandverband. Er zijn namelijk allerlei soorten en maten. Op de eerste paar dagen van je ongesteldheid kun je het beste wat dikker maandverband gebruiken omdat je dan het meeste bloed verliest. De laatste paar dagen volstaat dunner maandverband. In principe lek je met maandverband niet door, maar je moet het wel op tijd verwisselen. Als je maandverband te lang draagt dan zit hij als het ware vol en dan ga je doorlekken. De eerste paar dagen is dit gemiddeld tussen de 4 en 5 uur, maar dat is per persoon verschillend.
Gina reageerde 11 jaar geleden
10 Aug 10:54
ik ben weer ongesteld maar ik durf het niet weer tegen mij moeder te zeggen en ik ben al 2 dagen ongesteld en ik verschoon 5x perdag maar is het zo als je met maandverband doorlek?
Widad reageerde 11 jaar geleden
29 Jul 07:49
Ik wordt alleen maar 1 dag ongesteld vroeger waren dat er 5 en sinds een half jaar neemt het af. Is dat erg kan ik hierdoor onvruchtbaar van worden??? Ik ben nu 29 jaar.
Sanne reageerde 11 jaar geleden
13 Jun 14:06
Het lijkt me niet fijn!
gelukkig ben ik nog niet ongesteld!! want ik ben pas 11 jaar oud. Ik hoop niet dat het erg wordt maar ik ben wel bang daarvoor.
hopelijk komt het goed :P
Maar ach
dit is een interssante site
Chanel doesburg reageerde 12 jaar geleden
18 May 12:49
HET IS NIET ENG MAAR WEL HEEL VERVELEND
Lindsay reageerde 12 jaar geleden
18 Apr 16:21
Is het eng en pijnlijk???
Priscilla reageerde 12 jaar geleden
08 Mar 17:24
Tijdens je ongesteldheid zelf niet, dan ziet het alleen rood. Het kan wel zijn dat je witte stepen ziet de dagen voordat je ongesteld wordt. Je lichaam maakt meer afscheiding aan (zo heet dat witte spul) en dan kun je inderdaad witte strepen krijgen.
Tessavanroy reageerde 12 jaar geleden
08 Mar 17:14
krijg je witte strepen in je broek als je ongestelt bent
Priscilla reageerde 12 jaar geleden
22 Feb 19:43
Tijdens je ongesteldheid houd je vocht vast. Daardoor lijk je wat "dikker". Sommige vrouwen zijn een paar kilo zwaarder tijdens hun ongesteldheid, maar dit gaat er daarna weer gelijk af! Ook kan het door de krampen lijken alsof je buik is opgezet.
Monique reageerde 12 jaar geleden
22 Feb 18:37
hallo,

waarom zet je buik op als je ongesteld bent?