Waarom dromen vrouwen tijdens hun zwangerschap

 Inleiding

De zwangerschap is een erg emotionele tijd in het leven van een vrouw. Het is heel normaal dat zich dromen voordoen die levensecht lijken, dromen die je nooit eerder hebt ervaren en je nog lang bij kunnen blijven na het wakker worden. Ook familieleden of vrienden kunnen deze dromen als zeer werkelijk ervaren.

Dromen hoe komt het?

Deze levensechte dromen komen zeer waarschijnlijk door de grote toename van hormonen gedurende de zwangerschap. De hormonen hebben een groot effect op de emoties. Tijdens de zwangerschap stijgen de hormonen oestrogeen en progesteron meer dan ooit. De emotionele strijd die de zwangere vrouw kan ervaren gedurende de dag kan zo’n indruk maken, dat je deze indrukken kan meenemen wanneer je gaat slapen. Deze gaan zich uiten in je slaap, door dromen, fantasieën en angsten. De meeste vrouwen ervaren enkele abnormale dromen gedurende de zwangerschap. In een enkel geval kan een droom de vrouw van streek of zelfs ongerust maken. Dromen zijn normaal en gezond. In je dromen verwerk je wat je overdag meemaakt, wanneer je erg angstig bent over de baby kan zich dat 's nacht uiten in je dromen. Je kunt dromen hebben over de gezondheid van je baby, over het geslacht, de komende bevalling of andere zwanger-gerelateerde zorgen. De meeste dromen staan centraal rond het zwanger zijn, angsten, het bevatten van het zwanger zijn en natuurlijk ook alle mogelijke baby-gerelateerde onderwerpen.

Als je wakker wordt, kun je dan herinneren waar de droom over ging?

Als dat zo is, probeer dan te ontdekken hoe je je voelde tijdens je droom. Voelde je je gelukkig? Verdrietig? Bang? Pak pen en papier en schrijf eens op wat je je nog weet te herinneren van de droom én hoe je je voelde. Probeer je droom te koppelen aan een gevoel dat je op dit moment in je leven hebt. Is er een reden waarom je je misschien bang voelt, aangedaan of teleurgesteld? Luister naar wat je droom je vertelt en kijk of er een link is met een gevoel in het dagelijkse leven; piekeren, zorgen, of angsten. Veel zwangere vrouwen dromen over bijvoorbeeld het kwijtraken van sleutels of het vergeten van, voor hen, andere belangrijke dingen. Je kunt dromen dat je vergeten bent om je baby te voeden, dat je bent gaan winkelen en je baby in de winkel hebt achtergelaten. Sommige vrouwen dromen dat ze niet alles in huis hebben voor als de baby straks is geboren. Dromen die gaan over spullen kwijtraken of vergeten afspraken, kunnen er in het dagelijkse leven op wijzen dat je je misschien (nog) niet helemaal voorbereid voelt voor het komende moederschap.

Na de zwangerschap nog steeds dromen ?

Na de zwangerschap blijven sommige vrouwen deze dromen houden doordat de hormoon-huishouding nog niet helemaal op orde is. Echter blijft het vaak bij dromen en merken de meeste vrouwen dat hun angsten, verdriet en zorgen voor niets zijn geweest en dat ze achteraf dus wel kunnen lachen om de rare dromen die ze gehad hebben tijdens de zwangerschap omdat hun angsten ongegrond bleken te zijn.

Links:

van kinderwens tot daadwerkelijk kinderen krijgen