Zwanger week 11

Je baby

Al vanaf het moment dat je bevrucht bent, staat vast of je een jongen of meisje krijgt. Het geslacht ligt vast gesteld in de zaadcel van de man en dus niet in de eicel van de vrouw. In week 11 van je zwangerschap wordt het geslacht (de eierstokken of de zaadballetjes) zichtbaar. Het uiterlijk van de baby is nog niet zoals hij of zij er straks bij de geboorte uit zal zien.

Het uiterlijk

In verhouding is het hoofdje nog steeds erg groot, bijna even groot als het lijfje. De ogen worden nu bedekt door oogleden, die het hele oog bedekken. De oogleden blijven dicht tot de zevende maand, daarna gaan ze open. De pupil, de iris en het oogwit zitten al wel waar ze horen. Je baby heeft nog volop ruimte en kan zich nu goed bewegen. Hij of zij zwemt lekker heen en weer, maar dat kan je nog niet voelen. Het groeien gaat in een goed tempo door. In een week tijd is het gewicht van je baby verdubbeld en is je kindje een centimeter gegroeid. Je baby blijft zo hard groeien tot de zestiende week van je zwangerschap. Daarna gaat het iets langzamer en in de laatste weken van je zwangerschap, groeit je kindje nog maar erg langzaam.

Je huid

Omdat je onder invloed van hormonen bent, kan je huid anders reageren dan normaal. Misschien krijg je wel pukkeltjes, terwijl je normaal een zuivere huid hebt. Het kan ook andersom zijn. Heb je normaal geen zuivere huid? Dan kan je huid nu mooier dan ooit worden. Het is goed om je gezichtsverzorging hieraan aan te passen. Een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste is handig, zij kan vast stellen wat voor type huid je nu hebt en welke crème daar het beste bij past. Natuurlijk is dat goed voor je huid en het is ook lekker om jezelf die luxe te gunnen.

Zonnebank

Wil je even lekker onder de zonnebank? Hou er rekening mee dat er extra pigment gevormd kan worden nu je zwanger bent. Dit kan zowel van de zon komen, als van de zonnebank. Er is een kans dat je een ‘zwangerschapsmasker’ krijgt. Dit zijn pigmentvlekken (verkleuringen) in je gezicht die ongeveer de helft van de vrouwen krijgt. Bij een donkere huid is hier meer kans op dan vrouwen met een lichtere huid. De pigmentvlekken kunnen absoluut geen kwaad en verdwijnen na de zwangerschap vanzelf. Het kan zijn dat er een licht kleurverschil overblijft, maar met de juiste crème is dit makkelijk weg te krijgen. Je gezicht beschermen met een goede zonnebrandcrème (met hoge factor) werkt het allerbeste. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Beweging

Bewegen is altijd goed voor je, ook als je zwanger bent. Ga een paar uur per week zwemmen, fietsen of wandelen, want zo houd je je spieren in conditie. Je gaat dan fitter de bevalling in en erna ben je meestal snel weer op de been. Het is wel extra belangrijk om nu naar je lichaam te luisteren. Beoefende je al een sport? Dan kun je daar tijdens de zwangerschap in principe mee doorgaan, als het goed voelt. Als je een groot risicio loopt op vallen of blessures, dan is het verstandig om een andere vorm van beweging te zoeken. Je baby is goed beschermd door het vruchtwater, het is toch raadzaam om jezelf te behoeden voor een val op je buik. Avontuurlijk sportenals bungeejumpen, vechtsporten en parachutespringen zijn geen aanraders. Ook skiën of snowboarden is na vier maanden zwangerschap geen goed idee. Misschien kan jij zelf wel goed skiën, het risico dat iemand anders je omver skiet is groot.