Je hersenen trainen en kennis delen

Je hersenen trainen en kennis delen

Een nieuwe vaardigheid, fotograferen

Op de sportschool, het sportveld, maar ook thuis kan je je spieren trainen. Je wordt er fitter van en je gaat er beter door uitzien. Je kunt ze aan de buitenkant niet zien, maar iets dergelijks gebeurt ook met je hersenen als je ze dagelijks traint, ze er worden fitter van. Levenslang leren is nodig om je hersenen in conditie te houden. Je kunt duidelijk het verschil merken tussen diegenen die blijven leren en de mensen die dat niet doen.

Er zijn genoeg mensen die hun kennis met ons willen delen. Docenten geven les, auteurs schrijven boeken. Artikelen in tijdschriften, kranten en op het internet geven ook kennis door. Films, beeldhouwwerken, schilderijen of andere kunstuitingen laten die kant van de werkelijkheid zien zoals die door kunstenaars wordt beleefd.

Onze dagelijkse omgeving

Niet alleen docenten, schrijvers en kunstenaars delen hun kennis, ook van “gewone mensen” in onze omgeving kunnen we veel leren.

Van KINDEREN

Om je hersenen te trainen is het niet nodig in de boeken te duiken of een cursus te volgen. Ook van kinderen kan je nieuwe dingen leren. Een voorwaarde hiervoor is om voor de kennis die bij kinderen aanwezig is, open te staan. Kinderen zijn op school volop hun hersenen aan het trainen en hebben een frisse kijk op de dingen. Ze doen dagelijks nieuwe kennis op van hun ouders, vriendjes, van hun meester of juf en willen die graag met je delen.

Van VOLWASSENEN

Volwassenen hebben ervaring op allerlei gebied. Ze zijn naar school geweest, hebben hun kennis uitgebreid voor hun beroep of hobby's. Ze trainen hun hersenen als ze schaken, biljarten, een kruiswoordpuzzel invullen, een nieuwe taal leren of op een nieuwe manier leren koken. Veel mensen praten graag over hun passie. Dus begin eens een praatje, wie weet wat je er van leert.

Van VAKGENOTEN

Van collega's kan je op de werkvloer ook heel veel leren. Er zijn altijd vakgenoten die andere dingen weten dan jij. Die collega's moeten dan wel de bereidheid hebben hun kennis met je te delen. Maar vragen staat vrij.

Van CULTUREN

Andere culturen

Nederland is een multi-cultureel land. Ga eens een gesprek aan met iemand uit een andere cultuur. We kunnen van elkaar leren. Een ander idee is om in je favoriete vakantieland eens een plaats of streek te bezoeken waar bijna geen toeristen komen. Je maakt dan van nabij kennis met de cultuur van dat land. Dat kennismaken gaat nog gemakkelijker als je je een beetje verstaanbaar kan maken in de taal die in het land wordt gesproken. Je slaat dan twee vliegen in één klap, want door die vreemde taal te spreken ben je je hersenen ook aan het trainen.

Een nieuwe VAARDIGHEID leren

Je hersenen trainen ook als je jezelf een nieuwe vaardigheid aanleert. Fietsen, autorijden, breien, timmeren, behangen, fotograferen, noem maar op.

Dagelijks je hersenen trainen

Wil je ook dat je hersenen getraind blijven? Dagelijks trainen is belangrijk. Elke dag iets nieuws leren is niet alleen leuk, het is ook goed voor je. Het kunnen Nederlandse of buitenlandse woordjes zijn, wiskundige formules, gedichtjes, belangrijk is dat het iets is dat je leuk vindt. Als je een dagboekje of een lijstje met je dagelijkse vorderingen maakt, kan je terugblikken op een leerzame tijd. Zijn al deze voorbeelden niets voor jou, ga dan zelf aan het werk en brainstorm over wat je wel interessant zult vinden. Tijdens het brainstormen ben je gelijk je hersenen aan het trainen.