Brazilië en het zwarte goud

Inleiding

Ongeveer 80 kilometer vanaf de Braziliaanse stad Belo Horizonte ligt Ouro Preto. Ouro Preto is een klein stadje midden in de bergen. Ouro Preto is Portugees en betekent in het Nederlands Zwart Goud. Het stadje dankt zijn naam aan het feit dat er veel zwarte slaven naar toe zijn gebracht om goud te delven.

Stappen

Het stadje bestaat uit hele mooie oude gebouwen en meerdere kerken. In een van de kerken zijn engelen geschilderd. Aan de ene kant van de kerk door kunstenaars die er veel geld voor kregen. Aan de andere kant door de slaven. Zij moesten de engelen van de kunstenaars naschilderen. Echter onbewust hebben de kunstenaars hun engelen een beetje laten glimlachen, terwijl de engelen van de slaven verdrietig kijken.

Het is apart om door de steile straatjes van het stadje te lopen en de sfeer in je op te nemen. Er is hier zoveel gebeurd. Zo gaat het verhaal dat de hoofdman van een slavenstam zoveel goud vond dat hij zijn hele stam kon vrijkopen en ze als vrij man terug konden keren naar hun land.

In meerdere gebouwen in het stadje zijn foto's en voorwerpen te zien uit de tijd dat de slaven hier werkten. Ook de strafwerktuigen en de kleding van de mensen uit de verschillende standen zijn te bekijken.