Ouderdomsbeven: waarom beeft opa

Ouderdomsbeven wat is het

Tremor is het moeilijke woord voor beven op oudere leeftijd. Met oudere leeftijd rekent men dan vanaf 65 jaar, uitzonderlijk vroeger, maar ouderdomsbeven verslechtert wel mettertijd. Ouderdomsbeven is wel degelijk erfelijk! De tremor is in het algemeen asymmetrisch, vooral ter hoogte van de handen maar soms ook het hoofd, de romp, de benen of de stem.

 

Oorzaak van beven op oudere leeftijd

De oorzaak van ouderdomsbeven is tot op vandaag onbekend. Meestal is het een onschuldige bewegingsstoornis maar bij sommige mensen mondt de aandoening uit in een ernstige handicap.

 Symptoom: alleen maar trillingen!

Deze trillingen kunnen, afhankelijk van de situatie, erger worden. Bijvoorbeeld als de patiënt iets moet doen dat coördinatie, kracht en/of concentratie vereist, gaat hij (of zij) meer 'bibberen' dan anders: schrijven, koffie schenken, sleutel in een slot steken, betalen, pinnen, knippen.... Let wel: treden er andere bewegingsstoornissen op zoals schokkerige, vertraagde of ongecoördineerde en chaotische bewegingspatronen, verkrampingen, spierstijfheid enz. dan gaat het om een andere aandoening.

Verschil met Parkinson

Bij deze ziekte treedt het bibberen vooral op tijdens de rustperiode en verdwijnt tijdens het bewegen (dus eigenlijk net het omgekeerde als tremor).

Soorten tremor

Eigenlijk bestaan er 2 soorten 'tremor':

  1. Beven als gevolg van de gevorderde leeftijd,
  2. Occasioneel beven omwille van omstandigheden: te veel koffie drinken, te veel roken, te veel alcohol. We kennen allemaal de 'dag erna' ervaring: je bent op stap geweest, hebt te veel gerookt en een kater: dan kan je dus last hebben van beven!

Behandeling

ITEMHet occasioneel beven, zoals enkele regels terug beschreven, hoeft uiteraard niet te worden behandeld! Veel water drinken wil wel eens helpen...

Anders is het gesteld bij 'ouderdomsbeven': hier wordt wel medicatie toegediend maar die blijkt niet erg succesvol te zijn: bij 25 tot 55% van de patiënten treedt echter geen verbetering op. Sommige patiënten hebben echter zo veel hinder van het beven dat ze dagelijks een geneesmiddel moeten nemen.

 Medicatie

Pillen: Propranolol, Inderal, Propanolon EG, Gabapentine en Propraphar. Chirurgie: thalamotomie of elektrische stimulatie ter hoogte van de hersenen.