Tien tips om hoofdpijn te voorkomen

Hoofdpijn

Vrijwel iedereen heeft wel eens stevige hoofdpijn. Erg vervelend, want het kan je dagelijkse leven en functioneren sterk beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn of hoofdpijn door het gebruik van geneesmiddelen. Verschillende soorten hoofdpijn hebben vaak ook verschillende oorzaken. Je kunt dan ook niet alle hoofdpijnen voorkomen. Je staat echter niet helemaal machteloos in de strijd tegen hoofdpijn. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om bepaalde soorten hoofdpijn te voorkomen.

Tien tips om hoofdpijn te voorkomen

  1. Drink altijd voldoende water. Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van gewone hoofdpijn. Je hersenen zijn erg gevoelig voor uitdroging omdat ze voor meer dan 75% uit water bestaan. Voldoende water drinken kan ook helpen als je hoofdpijn niet door uitdroging wordt veroorzaakt. Onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat door meer water te drinken hoofdpijnen korter duren en ook minder intensief zijn.
  2. Voorkom oververhitting. Het eerste signaal van oververhiiting is hoofdpijn. Blijf op de heetste uren van de dag uit de volle zon. Span je ook niet teveel in als het erg warm is. Het kan helpen om koud water over je polsen te spoelen. Je aderen liggen bij je polsen vlak onder de huid. Je bloed koelt een beetje af door het koude water en verspreidt die afkoeling door je hele lichaam.
  3. Zorg altijd voor een goede ventilatie in huis en op kantoor. Hoofdpijn kan ook heel goed veroorzaakt worden door zuurstoftekort. Vooral in de winter worden ramen en deuren vaak potdicht gehouden. Dit is echter niet aan te raden als je hoofdpijn wilt voorkomen.
  4. Zorg voor een goede houding als je achter je pc of voor de tv zit. Als je veel achter de pc werkt, kunnen de spieren in je nek en schouders al snel vast gaan zitten. Dit kan een belangrijke oorzaak van hoofdpijn zijn. Probeer niet verkrampt te werken. Een goede nekmassage kan ook wonderen doen.
  5. Voor een lange tijd intensief naar een beeldscherm staren kan ook hoofdpijn veroorzaken. Loop af en toe even naar buiten, haal een kop koffie of maak een praatje met een collega.
  6. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar van Paracetamol kun je ook hoofdpijn krijgen. Dit gebeurt als je te vaak Paracetamol inneemt. Slik bij hoofdpijn niet meteen een pijnstiller maar drink veel water of ga even liggen. Gebruik je vaak veel pijnstillers? Probeer te minderen voordat deze pijnstillers gezondheidsklachten gaan veroorzaken.
  7. Vermijd een teveel aan stress. Hoofdpijn kan een teken zijn dat je teveel van jezelf vraagt. Neem wat tijd voor jezelf en doe iets ontspannend. Een warm bad of een goede hoofdmassage kan in deze gevallen heel goed werken.
  8. Laat je ogen regelmatig testen. Als je ogen langzaam achteruit gaan, heb je het vaak niet in de gaten. Je kunt last krijgen van hoofdpijn doordat je onbewust constant je zichtveld aan het scherpstellen bent. Loop eens binnen bij een opticien om je ogen te laten nakijken.
  9. Vermijd een teveel aan alcohol. Het ligt misschien wat voor de hand. Tenslotte zijn we allemaal wel eens met een flinke kater wakker geworden. Maar wist je dat je je lichaam wat tijd moet gunnen om bij te komen van het alcohol? Zelfs als je een paar dagen matig alcohol hebt gedronken, heeft je lichaam enkele dagen nodig om bij te komen.
  10. Beperk het gebruik van koffie, thee en andere cafeïnehoudende dranken. Overmatig gebruik kan leiden tot chronische hoofdpijnen. Vooral energiedrankjes die erg veel cafeïne bevatten, kunnen een sterk effect hebben op hoofdpijn.

Tot slot

Hoofdpijn kan een teken zijn dat er wat mis is. Het is bijvoorbeeld een symptoom van griep. Heb je last van chronische hoofdpijnen? Dan is het een goed idee om eens langs te huisarts te gaan. Heb je naast hoofdpijn ook last van misselijkheid en overgeven? Dan heb je kans dat je migraine hebt. Als je het niet vertrouwt, moet je ook in dit geval altijd even contact opnemen met je huisarts.