Wat is duizeligheid

Inleiding

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, duizeligheid. Maar wat is duizeligheid nu eigenlijk en wat gebeurt er nu eigenlijk met je lijf als je duizelig bent? Op al die vragen over duizeligheid ga ik op een eenvoudige manier antwoord proberen te geven.

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een verzamelnaam voor een aantal verschillende gevoelens die mensen kunnen hebben. Meestal wordt met duizeligheid een oncontroleerbaar gevoel van draaien of bewegen bedoeld. Soms wordt een licht gevoel in het hoofd of het gevoel op watten te lopen omschreven als duizeligheid.

Duizeligheid wordt ook wel omschreven als een gevoel van onstabiliteit of lichthoofdigheid. Duizeligheid kan gepaard gaan met vertigo, het gevoel dat je zelf of de omgeving ronddraait, zeker wanneer het hoofd wordt gedraait. Het is vaak moeilijk de specifieke oorzaak van de duizeligheid te achterhalen. Dit is zeker het geval bij oudere mensen, waar meerdere factoren tot duizeligheid kunnen leiden.

Duizeligheid kan gepaard gaan met allerlei andere klachten, zoals: angst, transpireren, geeuwen, zuchten, misselijkheid en braken.

Van pijn weten we vaak waar het vandaan komt, van duizeligheid meestal niet en dat maakt het zoeken naar de oorzaak van de klacht soms erg lastig.

Mogelijke oorzaken van duizeligheid.

Het zoeken naar de oorzaak van duizeligheid is erg moeilijken vraagt veel tijd en geduld van de arts en natuurlijk ook de patient. Elke stoornis in het evenwichtssysteem kan duizeligheid veroorzaken. Vooral een acute aandoening van één evenwichtsorgaan leidt tot heftige duizeligheid met misselijkheid en braken. De klachten kunnen van enkele seconden tot weken duren, waarna spontaan herstel optreedt. Tevens kan duizeligheid optreden als gevolg van een afwijking in het gezichtsvermogen, spieren en de hersenen.

Hyperventilatie een belangrijke oorzaak van duizeligheid. Deze ademhalingsstoornis kan het gevolg zijn van stress en spanningen. Maar ook psychische problematiek, zoals ruimtevrees of een angstaanval, kan zich soms uiten als duizeligheid.

Duizeligheid kan ook ontstaat bij een storing in de regelcentra in hersenstam en hersenen. Dit kan optreden bij een doorbloedingsstoornis, een laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen door alcohol- of medicijngebruik.

Tevens kan duizeligheid kan ontstaan bij een storing in de regelcentra van de hersenstam en de hersenen. Dit kan optreden bij een doorbloedingsstoornis, een laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen door alcohol- of medicijngebruik met duizeligheid als gevolg.

Duizeligheid als symptoom.

Er zijn meerdere ziektes waarbij duizeligheid een symptoom is. Ik zal er enkele noemen:

1. Positieduizeligheid: kenmerkt zich door duizeligheid die ontstaat bij een verandering van houding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij gaan liggen of bij het omdraaien.

2. Angststoornissen: hierbij ervaren mensen een licht gevoel in het hoofd, naast onrust/angst.

3. Neuritis vestibularis: wanneer een evenwichtszenuw door onbekende oorzaak ontstoken raakt, wordt iemand plotseling duizelig.

4. Kinderduizeligheid: bij kinderen komt soms een speciale vorm van duizeligheid voor. Hierbij hebben kinderen aanvallen van enkele minuten met duizeligheid. Het kind is dan ook angstig.

5. Duizeligheid bij ouderen: bij ouderen worden veel lichaamsfuncties minder. Dit geldt ook voor het zien, het evenwichtsgevoel en de spierkracht. Met vaak duizeligheid als symptoom.

De behandeling van duizeligheid.

De behandeling van duizeligheid is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Er zijn verschillende vormen van behandeling van duizeligheid mogelijk:

1. Aanpak van de oorzaak.

2. Aanpak van de gevolgen.

3. Medicijnen: Het is afhankelijk van de oorzaak of deze behandeling mogelijk is.

4. Fysiotherapie


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden