Lenzenvloeistoffen voor contactlenzen

Lenzenvloeistoffen

Wie op zoek is naar lenzenvloeistof kan terecht bij de meeste supermarkten en apothekers. Hoe gebruik je lenzenvloeistof?

De basis van contactlenzenzorg: schoonmaken, spoelen en desinfecteren

  1. Was je handen zodat je geen vuil naar je ogen overbrengt. Probeer om vocht inbrengende zeep te vermijden. Deze zeep is niet goed is voor contactlenzen. Droog je handen met een pluisvrije handdoek.
  2. Verwijder een lens en maak het schoon met de aanbevolen lenzenvloeistof. Reiniging verwijdert ophoping van vuil, cosmetica en ander afval dat het comfort van je lens vermindert. Het is aanbevolen dat je de lens in de palm van je hand wrijft met een paar druppels lenzenvloeistof, zelfs als je een inwrijf product gebruikt.
  3. Spoel de lens af om het losgelaten vuil te verwijderen, zorg ervoor dat je zo lang spoelt zoals voorgeschreven is op de verpakking, spoelen is een belangrijke stap.
  4. Plaats de lens in een schone lenscase of lenshouder en vul deze met nieuwe lenzenvloeistof. Desinfectie vermijdt micro-organismen op de lens, controleer de verpakking voor de details.

Behalve schoonmaken, spoelen en desinfecteren

Afhankelijk van wat voor soort contactlenzen je draagt en hoeveel eiwit je ogen op je contactlenzen achterlaten, kan je oogarts aanbevelen een product te gebruiken voor verwijdering van eiwitten. Tijdens het schoonmaken verwijder je eiwit maar niet altijd voldoende. Daarom, hoe langer je lenzen draagt alvorens ze te vervangen, hoe groter de kans dat je een eiwit-verwijder product nodig hebt. Als je bijvoorbeeld wegwerplenzen draagt, heb je waarschijnlijk geen eiwit-verwijder product nodig. Producten voor het verwijderen van eiwitten omvatten een enzymatische reiniger.

Droge ogen en irritatie.

  • Gebruik oogdruppels om je ogen te smeren en lenzenvloeistof om je lenzen te reinigen.

Gevoeligheid en allergieën.

  • Een klein percentage van lensdragers ontwikkelt een oogallergie van de chemicaliën die aanwezig zijn in lenzenvloeistoffen. Als dit bij jou het geval is, heb je geen extra product nodig. Je hoeft alleen naar producten over te overschakelen die zijn gemarkeerd als conserveermiddelvrij.

De Producten: Reinigings-, Spoel- en Desinfectie Oplossingen

Saline

Saline oplossing is voor het spoelen en opslaan van contactlenzen wanneer je, een warmte- of een UV-desinfectiesysteem gebruikt. Je hebt het ook nodig voor gebruik met enzymatische reinigingstabletten of reinigings- / ontsmettingsapparaten. Gebruik nooit zout oplossende producten voor het schoonmaken en desinfecteren.

Multifunctionele reiniger

Multifunctionele reiniger is voor het schoonmaken, spoelen, desinfecteren en opslaan van uw contactlenzen. Reinig je lenzen zoals je zou doen met de dagelijkse lenzenvloeistof, daarna spoelen (zolang als aangegeven) en desinfecteren. Dit kan allemaal met dezelfde multifunctionele oplossing. Plaats de lenzen dan in een schone lenscase met een oplossing voor het schoonmaken en desinfecteren. Wanneer je klaar bent om de lenzen te dragen, moet je ze opnieuw spoelen. Met multifunctionele reiniger is geen andere lenzenvloeistof nodig.

Waterstofperoxide 

Waterstofperoxide is voor het schoonmaken, desinfecteren, spoelen en opslaan van je contactlenzen. Met dit product plaats je de lenzen in het meegeleverde mandje en spoel je deze. Plaats vervolgens het mandje in zijn beker en vul de beker met waterstofperoxide om je lenzen schoon te maken en te desinfecteren. Sommige lenshouders voor waterstofperoxide systemen hebben een ingebouwde neutralisator (om het waterstofperoxide om te zetten in water, zodat het je ogen niet prikt), maar bij anderen moet je een neutraliserend tablet toevoegen. Nadat de desinfectie en neutralisatie is voltooid, kan je de lenzen dragen. Breng nooit de lenzen direct aan in de ogen na het spoelen met waterstofperoxide. Het desinfecterende en neutraliserende proces moet voltooid zijn om pijnlijke chemische verwondingen te voorkomen.

Schoonmaak- / desinfectie-apparaten

Schoonmaak- / desinfectie-apparaten zullen zoals je zal verwachten, je contactlenzen schoonmaken en desinfecteren. Afhankelijk van hoe het merk is ontworpen, wordt reiniging bereikt met ofwel ultrasone golven of subsonische agitatie, terwijl desinfectie plaatsvindt via multifunctionele oplossing of ultraviolet licht. De instructies voor de apparaten verschillen.. In het algemeen spoel je eerst de lenzen, met behulp van een zoutoplossing of multipurpose oplossing. Zet dan je contactlenzen in het apparaat en vul het met hetzelfde soort lenzenvloeistof als voor de spoeling. Plaats  deksel op het apparaat en zet hem aan om je lenzen schoon te maken en te desinfecteren.

De producten: Eiwit verwijderaars, Oogdruppels, Gevoelige ogen

Enzymatische reiniger

Enzymatische reiniger verwijderd  eiwitten uit je contactlenzen.Meestal gebeurt dit op wekelijkse basis. Je gebruikt de tabletten met zoutoplossing of desinfectieoplossing (multifunctionele reiniger of waterstofperoxide), zoals aangegeven. 

Dagelijkse eiwitverwijderaar

Dagelijkse eiwitverwijderaar verwijdert ook eiwit van je lenzen. Je gebruikt deze tijdens desinfectie met multifunctionele vloeistof.  Vul beide putjes van je lenscase met multifunctionele vloeistof, voeg vervolgens een druppel dagelijkse eiwitverwijderaar toe. Desinfecteer je lenzen zoals gebruikelijk.

Oogdruppels voor contactlenzen

Oogdruppels voor contactlenzen zijn voor het smeren van je ogen. Dit geeft de drager van lenzen meer comfort. Zorg ervoor dat je een merk kiest die veilig is voor contactlenzen. Oogdruppels die niet bedoeld zijn voor contactlenzen kunnen de vorm van de lens veranderen ende lens verkleuren.

Producten voor gevoelige ogen

Producten voor gevoelige ogen helpen mensen met allergische reacties op lenzenvloeistoffen. Deze allergieën kunnen zelfs als je al jaren zonder problemen dezelfde producten gebruikt opspelen. Symptomen zijn jeuk, brandend gevoel of roodheid. Het is belangrijk om je oogarts te spreken als je deze symptomen ondervindt, omdat ze veel verschillende oorzaken kunnen hebben.

Het conserveermiddel genaamd thimerosal

Een conserveringsmiddel genaamd Thimerosal bleek problemen te veroorzaken bij ongeveer 10 procent van lenzendragers, dus de meeste merken gebruiken het tegenwoordig niet meer. Thimerosal-vrije zoutoplossing wordt meestal gebruikt voor gevoelige ogen. Mensen hebben echter ook reacties op andere conserveringsmiddelen en moeten dan overstappen naar conserveringsmiddel vrije lensvloeistoffen. Sommige van deze lensvloeistoffen hebben een conserveringsmiddel dat verdwenen is voordat de oplossing in contact komt met je ogen. Zorg ervoor dat je nauwkeurig let op de vervaldatum van de lenzenvloeistof, met name de oplossingen zonder conserveringsmiddelen. 

Wat is populair

De meeste contactlenzendragers hebben de voorkeur voor een multifunctionele reiniger. Er is slechts één product nodig voor het schoonmaken, desinfecteren en spoelen van de lenzen. Maar waterstofperoxide zorgsystemen, hoewel ze een beetje moeilijker zijn in gebruik, zijn soms een betere keuze.

Tot slot Wat je moet weten over Store Brands

Je hebt wellicht al opgemerkt dat winkels zoals de apotheek en de kruidenierswinkel lensvloeistof voor contactlenzen verkopen, die ook wel private label producten genoemd worden. Vaak zijn ze aanzienlijk goedkoper dan merkproducten. Maar de vraag is maar, moet je ze ook gebruiken?

Potentiële problemen

Deze producten zijn wel veilig en FDA-goedgekeurd, anders mogen ze niet verkocht worden. Maar er zijn potentiële problemen. Soms worden privé labelproducten gemaakt met oudere formules, die niet dezelfde voordelen bieden als nieuwe producten.

De volgende aankoop kan iets helemaal anders zijn

De volgende keer dat je een Store-brand X koopt kan het zijn dat dit niet hetzelfde product zal zijn. Dat komt omdat de winkel geen eigen oplossing maakt. Zij kopen het van een leverancier. Als er een betere overeenkomst tussen verkoper en een andere leverancier komt, kunnen ze van leverancier wisselen en zelfs van formule, maar ze verkopen het herziene product onder de naam Store-brand X. De herziene formule kan wellicht niet goed zijn voor je ogen of voor jouw specifieke contactlenzen.