Wat zijn Transitions brillenglazen

Introductie

Soms lopen er brildragende mensen een kamer in waarvan je denkt: hebben ze een nieuwe bril? Als je ze even later opnieuw aankijkt is de bril weer veranderd. Dit komt door de transitions brillenglazen. In dit artikel uitleg.

Transitions brillenglazen

Transitions brillenglazen zijn glazen die meekleuren met de lichtsterkte in een ruimte. Als je een bril met transitions brillenglazen binnen op hebt dan zijn de glazen gewoon transparant. Ga je echter naar buiten waar het zonnig is dan kleuren de brillenglazen donker om je ogen te beschermen. Voornamelijk de (schadelijke) UV-straling wordt door de transitions glazen tegengehouden.

De glazen verkleuren zelf automatisch mee. Hier hoeft de gebruiker niets voor te doen.

Een van de grote voordelen naast de bescherming tegen schadelijke UV-stralen is dat de ogen minder vermoeid raken. Het vaak wisselen van lichtsterkte zorgt voor vermoeidheid en kan ook hoofdpijn opleveren. Verder zijn schitteringen ook een irritatie voor de ogen. Door de geleidelijke verandering (zie onder) van de glazen zijn je ogen beter beschermt tegen dit effect en krijgen je ogen meer rust.

Geleidelijke verandering

De brillenglazen veranderen geleidelijk van kleur. De verkleuring naar donker verloopt sneller dan die naar licht. Als je op een zomerse dag een winkel binnenstapt zijn je glazen dus niet direct helemaal doorzichtig. Meestal kost dit een paar minuten.

Verder is de verandering zo geleidelijk dat de brildrager het niet merkt. Zo kan het voorkomen dat je ogen zonder dat je het weet slechter zichtbaar zijn voor een gesprekspartner.

Geen vervanging voor een zonnebril

Ook al kleuren de brillenglazen mee, ze zijn geen vervanging voor een zonnebril. De glazen blijven net te licht om dit effect te bereiken. Een oplossing is om voorzetglazen te nemen. Deze zet je vervolgens voor de brillenglazen. Het transitions effect (verkleuring) wordt hierdoor tegengehouden, maar je kunt wel beter zien in een zeer zonnige omgeving.

Demonstratie

Voor een daadwerkelijke demonstratie kun je het best de lokale opticiën langs gaan. De meeste opticiëns kunnen transitions glazen leveren. Op deze site is een demonstratie van de glazen te vinden: Transition demonstratie.