Hoe kom je snel van oorpijn af

Oorpijn behandelen

Oorpijn wordt gekenmerkt door een vervelende, aanhoudende pijn die diep vanuit de gehoorgang komt. Hierdoor is oorpijn moeilijk te bereiken voor een behandeling. Wanneer oorpijn ondraaglijk is, dien je een huisarts te raadplegen zodat je antibiotica krijgt voorgeschreven. Maar wanneer oorpijn minder ernstig is, kun je grote resultaten boeken met onderstaande natuurlijke methoden om van oorpijn af te komen.

Oorzaken en symptomen van oorpijn

Oorpijn wordt veroorzaakt door tal van factoren, namelijk de opbouw van oorsmeer, een krachtige klap op de kaak, een snelle verandering van de luchtdruk, kaak artritis en infecties van het binnenoor. Oorpijn is over het algemeen goed behandelbaar als je er snel bij bent. Wanneer oorpijn gepaard gaat met koorts, kun je permanente gehoorschade oplopen en dien je spoedig een huisarts te raadplegen.

Oorpijn gaat vaak gepaard met:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Oorzwellingen
 • Keelpijn

Natuurlijke manieren om oorpijn te behandelen

Oorpijn door een verandering in de luchtdruk

 • Gapen. Als je oorpijn wordt veroorzaakt door de plotselinge opbouw van luchtdruk of een verandering in de hoogte, kun je de pijn wegnemen door te gapen of te slikken. Hierdoor verdwijnt de pijn in een handomdraai.
 • Op kauwgom kauwen is vaak ook een effectieve methode om oorpijn te verdrijven. De kaak is namelijk verbonden met het oor. Als de luchtdruk plotseling verandert, kan het helpen om sterke bewegingen met de kaak te maken en kauwgom kan hierbij helpen. Hierdoor verdwijnt de overtollige druk uit de oren en hiermee ook de pijn.

Oorpijn door een teveel aan oorsmeer

De opbouw en verharding van oorsmeer kan schadelijk zijn voor de gevoelige onderdelen van het oor. Deze kun je verzachten met speciale oordruppels. Het oorsmeer zal dan zachter worden en uiteindelijk uit het oor verdwijnen.

Oorpijn door slijm

 • Een overtollige vorming van slijm in het oor is een veel voorkomende oorzaak van oorpijn. Hoest in dit geval veel en gebruik een Decongestivum. Dit doet de gezwollen slijmvliezen slinken en zal de oorpijn elimineren.
 • Neusspray stopt de productie van slijm. De oorpijn wordt hierdoor wel een tijdje verergerd maar zal daarna geleidelijk afnemen.

Oplossingen voor oorpijn door andere oorzaken

 • Knoflook heeft antibacteriële en pijnstillende eigenschappen die wonderen kunnen doen tegen oorpijn. Druppel daarom wat knoflookolie in het oor.
 • Ook de ui heeft helende eigenschappen. Kook daarom een ui tot hij zacht is. Neem dit extract en giet het in een druppelaar. Druppel hier wat van in het oor en binnen enkele minuten ervaar je veel minder pijn.
 • Ibuprofen - Ibuprofen werkt bij alle soorten oorpijn, ongeacht de oorzaken van de oorpijn. De werking wordt versterkt wanneer je dit combineert met een andere natuurlijke remedie tegen oorpijn.
 • Warme kompressen werken goed tegen allerlei kwaaltjes en dus ook tegen oorpijn. De warme temperatuur zal de pijn verzachten.
 • Nog effectiever is om babyolie te verwarmen, in een druppelaar over te gieten en enkele druppels in het oor te druppelen.

Tot slot

Voor alle ernstige gevallen dien je een huisarts te bezoeken. Ook wanneer de oorpijn lang aanhoudt, zal een huisarts moeten worden ingeschakeld. Als je niet direct bij de huisarts terecht kunt, kun je tot die tijd uiteraard wel één van bovenstaande natuurlijke manieren uitproberen om de pijn te verzachten.