Wat is Hyperacusis

Hyperacusis een oorverdovend lawaai

Stel je voor dat je in een filmzaal zit waar de soundtrack naar het hoogste volume wordt gedraaid. De stemmen van de acteurs schreeuwen je toe. Na vijf minuten ga je je oren vasthouden en vervloekt het theater vanwege het slecht afgestelde geluid. Krantenpapier draaien, water in de gootsteen gieten, je kind krijst, bestek op tafel leggen, alles is ondraaglijk voor je oren. Een baby huilt of een vrachtwagen zijn remmen piepen tot hij tot stilstand komt en het geluid is ondraaglijk. Je denkt meteen wat is er met mijn oren gebeurd? Je hebt waarschijnlijk hyperacusis. Alhoewel er toch een bepaalde samenhang is mag je hyperacusis niet verwarren met tinnitus. De persoon met hyperacusis kan niet zomaar opstaan en weglopen van lawaai. In plaats daarvan lijkt het volume van het geluid overal even hoog te zijn. Hyperacusis wordt gedefinieerd als een ingestorte tolerantie voor normale omgevingsgeluiden. Oren verliezen ook het grootste deel van hun dynamisch bereik.

Wat is dynamisch bereik

Dynamisch bereik is het vermogen van het oor om snelle verschuivingen in de geluidssterkte aan te kunnen. Plots klinken alledaagse geluiden ondraaglijk of pijnlijk luid. De aandoening is vaak chronisch en gaat meestal gepaard met tinnitus (oorsuizen), maar kan voorkomen bij patiënten die weinig tot geen meetbaar gehoorverlies hebben. Hyperacusis verschilt van geluidssterkte, wat een abnormale groei is in de perceptie van geluidsvolume gepaard gaand met gehoorverlies. Bij versterking zijn luide geluiden ongemakkelijk. Bij hyperacusis zijn alle geluiden te luid.

Pijn in het binnenoor

De meeste patiënten ervaren ook pijn in het binnenoor of een gevoel van volheid (druk) in de oren. Deze druk in de oren kan het best worden omschreven als het gevoel dat men normaal krijgt bij het afdalen met een vliegtuig. Hyperacusis kan verwoestend zijn voor de loopbaan, relaties en gemoedsrust van de patiënt. Het vinden van de juiste diagnose is moeilijk omdat maar weinig artsen hyperacusis begrijpen.

Het levenspatroon van de patiënt

Hyperacusis maakt het leven in deze lawaaierige wereld moeilijk en verandert het levenspatroon van de patiënt dramatisch. Verhuizen, reizen en communiceren met anderen is een uitdaging. Gehoorbescherming moet worden gedragen in gebieden die te luid lijken. Dit omvat oordopjes, industriële oorbeschermers of beide indien nodig.

Beroepsmatige en recreatieve activiteiten

Zelfs dan moeten veel beroepsmatige en recreatieve activiteiten worden beperkt of geëlimineerd, omdat hoewel bescherming het geluid dat de oren binnenkomt vermindert, lijkt het soms onvoldoende om bepaalde frequenties of ruisintensiteiten te blokkeren. De dingen die de meesten van ons als vanzelfsprekend beschouwen, zoals autorijden, over straat lopen, fietsen, naar muziek luisteren, tv kijken, iemand die via een telefoon of microfoon spreekt, winkelen, indoor evenementen bijwonen, dineren in restaurants, vakantie nemen, of deel nemen aan groepsactiviteiten zijn vaak moeilijk of onmogelijk. Velen hebben moeite met het gebruik van een stofzuiger, een hamer, een grasmaaier, elektrisch gereedschap, een motorboot of motorfiets.

Proberen een invaliditeit te verkrijgen

Bij de meeste banen is er enige geluidshinder. In sommige gevallen moet de patiënt mogelijk een andere baan zoeken of proberen een invaliditeit te verkrijgen met de hulp van een begripvolle arts. Een harde blootstelling aan lawaai maakt over het algemeen de toestand erger en verergert de bijbehorende tinnitus. Patiënten melden dat ze geluid ‘zelfs hun eigen stem’ als onaangenaam luid ervaren en dit veroorzaakt niet alleen tinnitus, maar kan ook een onaangenaam gevoel in het binnenoor of een knallende reflex in het oor veroorzaken. Sommige patiënten proberen zelfs de toonhoogte van hun eigen stem te veranderen om hun oren te ontzien.

Tot slot Schade aan de hersenen

In gevallen waarbij er geen auditief trauma aan het binnenoor is, kan hyperacusis ook worden verworven als gevolg van schade aan de hersenen of het neurologische systeem. In deze gevallen kan hyperacusis worden gedefinieerd als een probleem van cerebrale verwerking dat specifiek is voor hoe de hersenen geluid waarnemen. In zeldzame gevallen kan hyperacusis worden veroorzaakt door een vestibulaire stoornis. Dit type hyperacusis, vestibulaire hyperacusis genaamd, wordt veroorzaakt doordat de hersenen bepaalde geluiden waarnemen als bewegingsingang en als auditieve input. In sommige gevallen kan vestibulaire hyperacusis het autonome systeem beïnvloeden en problemen veroorzaken zoals verlies van bewustzijn, mentale verwarring, misselijkheid of extreme vermoeidheid.