Wat is een fobie

Wat is een fobie?

De letterlijke betekenis van fobie is angst. Angst is een normaal verschijnsel bij mensen, het heeft als functie mensen te waarschuwen voor gevaar. Als je van een fobie spreekt is iemand zo angstig voor een bepaald iets, dat ze het vermijden. De angst is niet reëel en ongegrond. In dit artikel zal ik beschrijven wat precies een fobie is en wat de behandel mogelijkheden zijn. 

Vooraf

Dit artikel is geschikt voor mensen die meer willen weten over een fobie, die denken dat ze zelf een fobie hebben of vermoeden dat iemand in hun omgeving een fobie heeft. 

Verschillende fobieën

Een fobie valt onder een angststoornis. Er zijn veel verschillende fobieën, een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • insectenfobie, angst voor insecten;
 • straatvrees, angst om de straat op te gaan;
 • faalangst, angst om te falen of te mislukken;
 • claustrofobie, angst voor kleine ruimtes;
 • urofobie, angst om te plassen, of voor plas;
 • hippofobie, angst voor paarden.

Onder fobieën vallen ook angst en vrees, de betekenis is hetzelfde. Dit is een kleine greep uit verschillende fobieën. Er bestaan veel meer fobieën, die sterk uiteenlopen.

Wanneer heb je een fobie?

Je lijdt aan een fobie als je zo'n sterke angst hebt voor een bepaald voorwerp, ding, dier etc. dat je het gaat vermijden. Je hebt bijvoorbeeld een vrees voor paarden, bij het zien van een paard ga je al hyperventileren en krijg je hartkloppingen. Op zich is er niet veel aan de hand als je dit uit de weg kunt gaan. Maar bij de hippofobie is het erg lastig om nooit een paard tegen te komen. Dit kan dan je leven gaan beheersen, om ervoor te zorgen nooit een paard tegen te komen, dat je er dagelijks mee bezig bent. Als een fobie je leven beheerst, is het goed om professionele hulp te zoeken. 

Wat kan een fobie met je doen?

Iedereen die een fobie heeft, heeft last van verschillende klachten. De klachten kunnen heel divers zijn, hieronder een volgt een opsomming van waar je last van kunt hebben.

 • transpireren;
 • hartkloppingen;
 • druk op de borst;
 • pijn op de borst;
 • flauwvallen;
 • misselijkheid;
 • duizeligheid;
 • hyperventileren;
 • trillende handen;
 • kortademigheid;
 • trillen/beven over het hele lichaam.

Er kunnen nog veel meer klachten optreden bij een angststoornis. Als een angststoornis zo complex is dat je niet meer normaal kunt functioneren, treden er meer klachten op zoals slapeloosheid, angstdromen etc. Het kan ook voorkomen dat door de angst voor iets, je weer een andere angst gaat ontwikkelen, zoals niet meer op straat durven te gaan omdat je bang bent een insect tegen te komen. 

Behandelingen

Een angststoornis is erg vervelend, en het kan voorkomen dat je niet meer normaal kunt functioneren. Gelukkig zijn er effectieve behandelmogelijkheden. Er zijn verschillende instellingen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van angststoornissen. Er is een stichting voor angst, fobie en hyperventilatie. Bij deze stichting werken ervaringsdeskundigen die van mening zijn dat het om een verkeerde ademhaling gaat. Er wordt gewerkt met de DANA methode, dat gaat om een goede ademhaling. In ongeveer acht tot tien sessies kunnen de problemen verholpen worden. 

Er kan ook gekozen worden voor cognitieve gedragstherapie, deze vorm van therapie gaat om de gebeurtenis, gedachten, gevoelens en gedrag. Ook wel de vier g's genoemd. De gedachten en gevoelens die opkomen bij een bepaalde gebeurtenis kunnen veranderd worden, zodat uiteindelijk het gedrag ook weer veranderd. Dit is een langdurig proces.

Nog een andere behandelmethode is emdr oftewel eye movement desensitization and reprocessing. Deze therapievorm is kortdurend en wordt gedaan met sets van oogbewegingen of klikjes. De persoon in kwestie denkt aan de gebeurtenis wat een bepaald gevoel opwekt, dat gevoel moet vastgehouden worden en dan volgt een set oogbewegingen. Dit wordt steeds weer herhaald totdat de gebeurtenis geen negatieve gevoelens opwekt en misschien zelfs positieve gevoelens. Bijvoorbeeld bij het zien van een spin krijg je geen hartkloppingen meer, maar je ziet de spin als een klein wonderlijk beestje wat geen kwaad kan.

Conclusie

Een fobie kent veel verschillende varianten en kan je leven beheersen. Het is niet raar of gek om bang voor iets te zijn, maar als het uit de hand loopt kun je het beste professionele hulp zoeken. Je kunt kiezen uit verschillende behandelmethoden.