Wat wil je weten over verlatingsangst

Inleiding

Mensen met verlatingsangst kunnen bang zijn voor verschillende dingen. Ze zijn bijvoorbeeld bang om alleen gelaten te worden. Ze zijn bang als de ander even weggaat voor bijvoorbeeld een boodschap. Andere mensen met verlatingsangst zijn bang dat de ander ze zal verlaten. Ze denken constant dat de ander weggaat en niet meer terug zal komen. Dit kan bijvoorbeeld hun partner zijn, maar het kan ook voor familieleden en vrienden gelden. Verlatingsangst komt vaak voor uit ervaringen van vroeger of uit onzekerheid. Wat is verlatingsangst precies? Waar herken je het aan en wat kan je tegen verlatingsangst doen?

Wat is verlatingsangst

Verlatingsangst betekent letterlijk angst om verlaten te worden. Dit geldt meestal voor de mensen die het belangrijkst zijn, zoals familie of de partner. Bij kinderen zie je verlatingsangst wel vaker, maar wanneer men op latere leeftijd nog steeds verlatingsangst heeft, kan dit veel problemen geven in het sociale leven. Bij sommige mensen gaat verlatingsangst erg ver.

  • Sommige mensen zijn bang als de ander weggaat. Ze vinden het niks om alleen te zijn en zijn bang dat de ander niet meer terug komt.
  • Bij andere mensen gaat de verlatingsangst verder. Ze zijn heel de tijd bang dat de ander weg zal gaan en niet terug zal komen. Ze gaan er vanuit dat de ander hen toch wel zal verlaten, alleen wanneer weten ze nog niet.

Waaraan herken je verlatingsangst

  • Je bent bang om alleen te zijn.
  • Je vindt het niks als de ander weggaat.
  • Je bent heel onzeker.
  • Wanneer je iets niet goed doet of er een dag minder uitziet, dan weet je zeker dat je verlaten wordt.
  • Wanneer iemand niet reageert op je belletje of smsje, dan denk je dat diegene niks meer met je te maken wilt hebben.
  • Je hebt constant bevestiging nodig.
  • Je wilt altijd samen zijn.
  • Je wilt constant iemand z'n aandacht.

Oorzaak van verlatingsangst

Bij kinderen komt verlatingsangst vaak voor, vooral bij jonge kinderen. Ze zijn heel erg gehecht aan bijvoorbeeld hun ouders en vertrouwde omgeving. Wanneer ze ouder worden gaat de verlatingsangst als het goed is vanzelf over. Maar bij sommige kinderen blijft de verlatingsangst. Er zijn nog meer oorzaken waardoor iemand verlatingsangst heeft. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld verlatingsangst krijgen:

  • Slechte jeugd met weinig liefde.
  • In de steek gelaten door bijvoorbeeld één van de ouders.
  • Overlijden van een dierbare.
  • Extreme onzekerheid.

Wat kan je tegen verlatingsangst doen

Mensen met verlatingsangst komen hier niet zomaar vanaf. Om van verlatingsangst af te komen hebben de meeste mensen therapie nodig. Met behulp van bijvoorbeeld een therapeut kan bekeken worden waar de verlatingsangst vandaan komt. Wanneer de oorzaak bekend is, kan men beginnen met het verwerken van het probleem. Een andere oplossing kan zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen. Omdat mensen met verlatingsangst vaak extreem onzeker zijn is het goed om meer zelfvertrouwen te krijgen. Iemand met verlatingsangst moet leren dat hij of zij wel de moeite waard is en dat iemand echt niet zomaar weggaat. Omdat verlatingsangst meestal niet zomaar vanzelf overgaat, zeker niet op latere leeftijd, is het belangrijk om erover te praten. Mensen met verlatingsangst hebben meestal zelf wel door dat er iets niet helemaal klopt. In plaats van zich ervoor te schamen kunnen ze beter eerlijk zijn tegen hun dierbaren. Leg uit wat je voelt, zodat de ander er rekening mee kan houden.

Wat kan je doen als je partner verlatingsangst heeft

Het kan erg moeilijk zijn om een partner met verlatingsangst te hebben. Je kan tenslotte niet altijd samen zijn en het kan frustrerend zijn dat je de ander niet kan overtuigen dat je niet weggaat. Hoe kan je het beste met iemand omgaan die verlatingsangst heeft?

  • Wanneer je partner echt duidelijk verlatingsangst heeft, zoek dan hulp. Wat je ook doet, verlatingsangst zal niet zomaar vanzelf overgaan.
  • Heb begrip voor de verlatingsangst. Iemand kan er zelfs niks aandoen en het is al moeilijk genoeg.
  • Geef iemand extra bevestiging. Bel eens een keer extra of stuur een smsje.
  • Houd je aan afspraken. Wanneer je bijvoorbeeld alleen weggaat, wilt de ander graag weten wanneer je weer terug bent. Wanneer je te laat bent, kan degene met verlatingsangst in paniek raken. Houd er dus rekening mee om op tijd terug te zijn. Dit kan ook voor andere afspraken gelden.

Conclusie

Bij kinderen komt verlatingsangst best vaak voor, maar ook op latere leeftijd kunnen mensen nog steeds verlatingsangst hebben. Verlatingsangst kan grote gevolgen hebben voor iemands sociale leven. Het wordt moeilijk om vrienden te maken en een partner te vinden. Verlatingsangst komt meestal door gebeurtenissen in de jeugd of door onzekerheid. Als verlatingsangst niet vanzelf over gaat, dan kan je het beste hulp zoeken. Samen kan je naar een oplossing zoeken om het verleden te verwerken en om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is erg moeilijk om de partner te zijn van iemand met verlatingsangst. Het beste kan je hulp zoeken en begrip hebben voor iemands situatie.