Rijangst hoe kom je er vanaf

Inleiding

Het is niet iets waar veel mensen over praten, maar bijna een miljoen mensen hebben in meer of mindere mate rijangst. Rijangst betekent dat je bang bent om auto te rijden. Sommige mensen durven bijvoorbeeld niet over de snelweg te rijden of naar onbekende plekken te gaan, terwijl andere mensen helemaal niet in de auto durven te stappen. Rijangst houdt ook in dat je wel gewoon auto rijdt, maar dat je dit niet ontspannen doet. Sommige mensen worden zenuwachtig bij het idee dat ze moeten autorijden. Het begrip rijangst is dus heel breed, maar het is vooral erg vervelend. De meeste mensen met rijangst willen er graag vanaf en weer gewoon met plezier autorijden. Wat is rijangst precies en nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Wat is rijangst

Zoals hierboven al gezegd, bijna een miljoen mensen zijn bang om auto te rijden. Dit zijn voornamelijk vrouwen. Het kan verschillende oorzaken hebben waardoor iemand rijangst heeft. Mensen, die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad, vinden het vaak moeilijk om weer auto te rijden. Ook onzekerheid kan een rol spelen bij rijangst. Mensen rijden bijvoorbeeld niet vaak genoeg en gaan er daardoor tegenop zien. Vaak zie je rijangst ook bij oudere mensen, het wordt steeds drukker op de weg en meer mensen rijden agressief en oudere mensen hebben daar moeite mee. Bij rijangst denk je misschien aan mensen die helemaal niet in de auto durven te stappen, maar het houdt nog veel meer in.

 • Bang zijn om auto te rijden
 • Bang zijn om bijvoorbeeld over de snelweg of door een tunnel te rijden
 • Het eng vinden om naar onbekende plekken te rijden
 • Het liefst een drukke binnenstad ontwijken
 • Zenuwachtig worden als je met de auto weg moet
 • Met een gespannen gevoel autorijden

Hoe kom je van je rijangst af?

Er zijn verschillende manieren om van je rijangst af te komen. Afhankelijk van de mate van de rijangst kan bekeken worden welke aanpak helpt. Je hebt je rijbewijs niet voor niks gekregen, dus in principe zou je gewoon goed en ontspannen moeten kunnen autorijden. Maar door verschillende oorzaken kan je het vertrouwen in het autorijden zijn kwijt geraakt, waardoor je het eng vindt om auto te rijden. De meest voor de hand liggende, maar ook gelijk de moeilijkste manier om van je rijangst af te komen is door weer gewoon te gaan autorijden. Hierdoor krijg je het vertrouwen in jezelf als bestuurder terug en krijg je weer het gevoel van op de weg te rijden.

 • Rijlessen nemen. Veel mensen met rijangst willen er liever niet aan, maar het kan echt een tip zijn om nog een paar rijlessen te nemen. Zeker als je een tijd niet hebt gereden, dan is het een veilig idee om met een instructeur in de auto te zitten. Een instructeur kan tevens tips geven waar je op moet letten, maar ook wat je sterke punten zijn. Er zijn zelfs rijscholen die zich gespecialiseerd hebben in mensen met rijangst.
 • Rij in een vertrouwde auto. Mensen met rijangst vinden het al moeilijk genoeg om auto te rijden. Door in een vertrouwde auto te rijden, kan je het jezelf al makkelijker maken.
 • Rij samen met iemand. Uiteindelijk is het doel om weer met plezier alleen te autorijden, maar in het begin kan het fijn zijn om samen met iemand auto te rijden. Op het moment dat je het echt niet meer ziet zitten, dan kan de ander het stuur overnemen. Ook is het fijn als iemand aanwijzingen geeft, mee oplet en bijvoorbeeld de weg wijst.
 • Oefenen.Wanneer je het autorijden echt eng vindt, dan is het een tip om eerst te gaan oefenen. Ga samen met iemand bijvoorbeeld over een leeg terrein of een rustige weg rijden. Op die manier krijg je weer het gevoel terug en ga je misschien het autorijden zelfs weer leuk vinden.
 • Stap over fouten heen. Blijf niet te lang in je fouten hangen. Zelfs de meest volleerde bestuurders maken nog wel eens fouten of hebben een botsing. Er kan altijd wat misgaan.

Conclusie

Het kan erg vervelend zijn om rijangst te hebben. Je bent een stuk minder mobiel als je geen of weinig auto rijdt. Rijangst ontstaat bij de meeste mensen door onzekerheid. Ze zijn niet ervaren genoeg of missen een bepaald overzicht. Ook door een ongeluk, een nare ervaring op de weg of ouderdom kan rijangst ontstaan. De belangrijkste manier om van je rijangst af te komen is door weer in de auto te stappen. Het is vaak aan te raden om eerst een paar rijlessen te nemen. Op die manier kan je er vanuit gaan dat het veilig is en kan de instructeur ingrijpen als het nodig is. Maar ook daarna is het belangrijk om te blijven autorijden. Ga bijvoorbeeld samen met iemand een stuk autorijden en word niet onzeker als er een keer wat misgaat. Uiteindelijk is het doel om je rijangst te overwinnen en weer met plezier alleen in je auto te rijden!