Tips om gelukkig te zijn

Inleiding

Wie wil er nu niet altijd gelukkig zijn? De meeste mensen zijn niet altijd gelukkig, maar sommige mensen lijken gewoonweg een gelukkiger leven te leiden. Volgens verschillende studies is geluk nauwelijks verbonden met materiële objecten, maar komt het voort uit je kijk op het leven en je relaties met andere personen. Hieronder staan een aantal tips om je leven gelukkiger te maken.

Geluk heeft vaak voor sommigen te doen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Voor deze mensen is de cursus Blijvend Zelfvertrouwen in 12 Weken opgezet.

Optimisme en geluk

In de jaren 70 is er een onderzoek geweest naar geluk. De onderzoekers volgden een jaar lang mensen die de jackpot hadden gewonnen in een loterij. Uit hun onderzoek bleek dat deze mensen zich in eerste instantie gelukkiger voelden dan gemiddeld. Na een jaar was hun niveau van geluk echter weer gemiddeld. De onderzoekers concludeerden dat mensen gewend raken aan hun geluk. Mensen hebben een bepaald gemiddeld gevoel voor geluk in hun leven, sommige mensen hebben echter een gelukkiger gemiddeld gevoel dan anderen. De manier waarop je in het leven staat, kan dit gemiddeld gevoel voor geluk beïnvloeden. Je kijk op het leven kan dus je geluks-niveau permanent verbeteren.

Pessimisme

Pessimisten hebben een negatieve kijk op de wereld. Pessimisten zien de wereld op een negatieve manier; ze verwachten altijd het ergste. Bij een sollicitatie hebben ze bij voorbaat al opgegeven dat ze aangenomen worden. Wanneer ze een vakantie hebben klagen ze na de eerste dagen al dat de vakantie al bijna voorbij is.

Optimisme

Wanneer je een pessimistische instelling hebt is het moeilijk om te veranderen. Je hele wereldbeeld is georiënteerd op een negatieve houding. Het eerste wat je moet doen, wil je veranderen, is je realiseren dat er ook een positieve kijk op het leven is. Hierdoor sta je meer open voor veranderingen, je hebt namelijk meerdere paradigma's gezien. Je herkent je pessimisme als een keuze die je maakt. Maar hoe herken je die positieve kant? Hieronder staan een aantal tips:

  • Het verleden staat niet gelijk aan de toekomst! Pessimistische gedachten staan vaak niet open voor verandering. Wees je ervan bewust dat een negatieve ervaring in het verleden zich niet hoeft te herhalen in de toekomst.
  • Denk niet aan de slechte dingen die gebeuren. Kijk in plaats daarvan naar de goede dingen in het leven. Ben je niet gelukkig met je leven, maak dan een plan voor de toekomst en verander. Iets bereiken in je leven houdt onvermijdelijk in dat je risico's neemt. Door risico's te nemen bereik je naast positieve dingen ook negatieve dingen. Vaak betekenen de positieve dingen meer dan de negatieve dingen in het eind.
  • Pessimisten besteden veel tijd aan dingen die al gebeurd zijn of die nooit gaan gebeuren. Realiseer je dan dat het leven maar kort is. Je verspilt je tijd en tijd is kostbaar.

Volg je gevoel

In een wetenschappelijke studie werden twee groepen mensen gevraagd om een poster uit te kiezen. Een van de groepen werd gevraagd om hun keuze zorgvuldig te analyseren. De andere groep werd gevraagd om op hun gevoel een poster uit te zoeken. De groep die hun gevoel volgde bleek twee weken later gelukkiger met hun poster dan de eerste groep. Sommige beslissingen in het leven zijn belangrijker dan het kiezen van posters, maar je gevoel volgen maakt mensen gelukkiger. Wanneer je in het vervolg een keuze moet maken ga dan eens op je gevoel af.

Vrienden en familie

Blijf dicht bij je vrienden en familie. Veel mensen jagen een goede carrière na om gelukkig te worden in het leven. Verhuizen of naar het buitenland gaan is hiervoor soms noodzakelijk. Een goede relatie met vrienden en familie maakt je echter gelukkiger dan een goede baan. Heb je geen goede relatie met je familie dan is het misschien een goede keus om juist te verhuizen. Zorg wel dat je ergens terecht komt waar mensen ongeveer even veel als jou verdienen. Mensen voelen zich beter op hun gemak bij mensen van 'gelijk niveau'.

Wees nu gelukkig

Mensen streven vaak naar een toekomst waarin ze gelukkig zullen zijn. Wanneer ik die baan kan krijgen ben ik gelukkig, of wanneer ik met die vrouw getrouwd ben word ik pas gelukkig. Zo werkt geluk niet. Probeer gelukkig te zijn met de dingen die je nu hebt, waardeer de kleine dingen in het leven. Probeer niet naar je geluk toe te rennen, maar loop er na toe en geniet van de reis.

Gelukkig blijven

In dit artikel staan een aantal tips genoemd om gelukkiger te worden. Belangrijk is dat je geluk niet forceert. Sta open voor nieuwe dingen, sta positief in het leven en volg je gevoel.

Probeer anderen niet te volgen in hun geluk. Sommige dingen lijken mensen gelukkig te maken, terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Mensen zijn goed in doen alsof; ze lijken gelukkig terwijl ze dit niet zijn. Vooral wanneer ze veel tijd en geld ergens in hebben gestoken, het is dan moeilijk om toe te geven dat ze op het verkeerde paard gewed hebben.

Tot slot: probeer vaak te lachen. Wetenschappers geven aan dat lachen helpt om je gelukkiger te voelen, ook al is er niks te lachen. Een deel van bovenstaande tekst is geïnspireerd op dit artikel.