Een gezonde geest in... een schoon huis!

Een gezonde geest in een schoon huis

Om innerlijke rust en orde te bereiken en behouden, is een schone, opgeruimde en minimalistische omgeving van groot belang. Al die plantjes, schilderijen en beeldjes geven het huis een leuke sfeer, maar dragen niet bepaald bij aan de innerlijke rust! Je kiest dus in principe alleen de dingen die je écht graag in je leven hebt en de (onbelangrijke) dingen laat je achterwege. Mensen omringen zichzelf vaak met te veel dingen die eigenlijk helemaal niet gelukkig maken. Alle rommel en chaos om ons heen, kost ons onnodige energie en zorgt voor meer chaos in ons leven. Rommel veroorzaakt stress terwijl orde rust schept.

Hoe begin je?

Heb je inmiddels besloten dat je in een opgeruimd en schoon huis wilt wonen? Dan is de rest in feit simpel: bedenk wat je écht graag in je leven hebt. Wanneer je nadenkt over de dingen die je gelukkig maken, wordt het eenvoudig om je leefomgeving netter in te richten. Geef alle dingen die je niet belangrijk vindt weg, berg ze op of gooi ze weg. Wanneer je werkelijk begint na te denken over de inrichting van je huis, merk je al snel hoeveel overbodige dingen je in je leven hebt toegelaten. Vaak zitten er veel spullen bij die je vroeger belangrijk vond, maar nu niet meer. De mens verandert en daarom zou zijn leefomgeving mee moeten veranderen.

Hoe bepaal je wat je belangrijk vindt?

Om vast te kunnen stellen wat jij weg kunt laten uit je leefomgeving, is het van belang om na te denken over wat je belangrijk vindt. Bedenk welke doelen je wilt bereiken en welke activiteiten je in welke ruimte uitvoert. Je slaapkamer is er bijvoorbeeld om in te slapen, rusten, seks te hebben en je om te kleden. Hierdoor kun je al snel vaststellen welke voorwerpen essentieel zijn voor de ruimte. Je hebt bijvoorbeeld een bed, kledingkast, wekken, verlichting en een spiegel nodig. Natuurlijk zijn er meer dingen die je in je slaapkamer wilt hebben, maar beperk je absoluut tot de belangrijkste voorwerpen en sta stil bij de meerwaarde die het product aan de ruimte levert. Twijfel je bij sommige spullen of je ze weg wilt doen? Bedenk dan hoe je je zou voelen zonder het betreffende voorwerp. Welke invloed zou het op je hebben?

Wat zijn de voordelen van een opgeruimde omgeving?

  • Je zult veel meer genieten van de dingen die je hebt. Een mooi schilderij komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht wanneer de muur verder leeg is.
  • Doordat je minder spullen hebt, hoef je minder spullen schoon te houden. Het huisden wordt gemakkelijker en de onderhoudskosten zullen tevens dalen.
  • Je voelt je rustiger van binnen doordat rommel alleen maar chaos in het hoofd veroorzaakt. In een opgeruimd huis zal je beter in je vel zitten.
  • Je huis blijft gemakkelijker opgeruimd omdat je minder spullen bewaart. Er kan dus minder rommel ontstaan en de rommel die ontstaat, kan gemakkelijk worden opgeruimd.

En nu...

Tijd om aan de slag te gaan! Begin bij voorkeur slechts met één ruimte zodat je het overzicht bewaart. Je zult merken dat het heel simpel is om afscheid te nemen van de spullen die niets aan je leefomgeving toevoegen! Binnen de kortste keren zal je meer ruimte in huis en meer rust in je hoofd ervaren!

Tip

Lees ook hoe je je huis Feng shui in kunt richten!

Bron

Sochicken.nl - minimalisme in je leefomgeving