Gelukkig zijn kan je leren

Gelukkig zijn

Op de universiteit van Harvard kan je een cursus 'positieve psychologie' volgen. Door deze cursus kan je leren hoe je gelukkig kan worden. Ook online biedt men tal van workshops aan die je gelukkig doen voelen. Maar de eerste die je gelukkig kan doen voelen ben jijzelf. In dit artikel leer je gratis en snel hoe je met kleine dingen het geluk kan vinden. Het zijn simpele tips die iedereen kan toepassen.

Wat is geluk?

Iedereen vult geluk anders in. Voor de ene zal geluk te maken hebben met gezondheid, voor de andere valt geluk samen met succes of een goed gevulde bankrekening. Maar uiteindelijk kan je geluk samenvatten als een gemoedstoestand waar je tevreden bent met de situatie waar je in leeft. Geluk is het gevoel dat je tevreden bent met alles wat rondom je gebeurt. Dit gevoel is soms moeilijk onder woorden te brengen maar diep vanbinnen weet iedereen waar ik het over heb. Jammer genoeg hou je dat intense gevoel niet altijd even goed vast. Sommige mensen verliezen zelfs elke vorm van geluk en komen in een depressie terecht waar ze niets nog positief inzien. Natuurlijk zijn er externe factoren zoals gezondheid of problemen die je geluksgevoel ernstig kunnen verstoren. Maar met deze tips heb je tenminste een wapen om slechte gevoelens te bestrijden.

Het glas is half vol

Het glas zien als half vol in plaats van half leeg komt in principe neer op tevreden zijn met wat je hebt. Nadenken over dingen die je niet hebt of niet kan krijgen maakt je ongelukkig. Als je eens kijkt naar wat je wel hebt en hoe gelukkig je dat kan maken kan een gemis doen vergeten. Dit hangt ook samen met jaloezie. Jaloezie beschouw ik als een ziekte die veel mensen verdriet bezorgt. Als de jaloezie kan laten varen smelten veel zorgen als sneeuw voor de zon. Er zullen immers altijd mensen zijn die meer verdienen, mooier zijn, meer talent hebben,... Maar aan de andere kant zijn er ook miljoenen mensen die geen kans krijgen op een eerlijk leven en het met veel minder moeten doen.

Stop met vergelijken

Onze consumptiemaatshappij is gericht op kopen, verbruiken, geld verdienen en ook weer uitgeven. We werken ons te pletter om meer geld te verdienen zodat we meer kunnen kopen dan onze buurman. Uiteindelijk zijn die aankopen slechts goed voor een kortstondig geluksgevoel. De basis van je geluk vindt je niet in een grote wagen of huis. Als je je eigen leven en bezittingen niet meer vergelijkt met dat van anderen kan je er ook niet jaloers op worden.

Leef nu

Het leven is kort. We hebben één lichaam gekregen en moeten daar ook zorg voor dragen. Onze gezondheid is immers een belangrijke sleutel naar het geluk. Het is maar een klein voorbeeld maar als je verkouden bent en je neus zit verstopt, geniet je dan niet extra wanneer je genezen bent en die eerste vlaag frisse lucht naar binnen kan snuiven? Geniet van je gezonde dagen en besef dat er veel mensen graag met je zouden wisselen. Je zou ook moeten leven alsof het je laatste dag zou kunnen zijn. Elke dag die voorbij is komt nooit meer terug. Zorg dat je hem bewust beleefd hebt en dat je ervan probeert te genieten. Elke gezonde dag is immers een geschenk. Wacht niet tot je op pensioen mag gaan om te starten met je leven. De kans bestaat immers dat die dag nooit komt.

De kleine dingen

Dit is misschien wel de simpelste en belangrijkste tip. Geniet van de kleine dingen van het leven. Het zijn de zaken waar je elke dag aan voorbij wandelt zonder er echt aandacht aan te schenken. Sta eens stil bij de wonderen van de natuur en de wereld. Gebruik hiervoor vooral je zintuigen en probeer te genieten van geluiden, smaken, geuren, contacten en gebeurtenissen. Beschouw die zaken als kleine wonderen en denk niet dat ze vanzelfsprekend zijn. Neil Pasricha schreef er een boek over, ze vatte 1001 kleine dingen samen die het leven mooier maken: 1001 awesome things

Veel geluk !