Waarom ouderschapsverlof aanvragen

Waarom ouderschapsverlof aanvragen

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op het opnemen van ouderschapsverlof. Deze regeling is in het leven geroepen om ouders de mogelijkheid te geven om meer tijd te krijgen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Is dit een goede regeling en waarom?

Recht op ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een recht. Een werknemer die minstens een jaar bij dezelfde werkgever werkt en een kind verzorgt jonger dan 8 jaar, heeft recht om ouderschapsverlof op te nemen. Een werkgever is in principe verplicht om mee te werken aan een standaard ouderschapsverlofaanvraag. Ouderschapsverlof is wel een overlegregeling. Dit houdt in dat de werkgever wel kan aandringen op een andere verdeling qua dagen op grond van zwaarwegend bedrijfsbelang. U heeft dus wel een recht, maar de werkgever is niet verplicht om aan al uw wensen tegemoet te komen. In goed overleg zal het opnemen van ouderschapsverlof meestal niet leiden tot een conflictsituatie.

Duur van ouderschapsverlof

U heeft per kind recht op 26 keer uw wekelijkse werktijd. Stel dat u 40 uur per week werkt, dan heeft u recht op 26 x 40 uur = 1.040 uur. Dit geldt per kind en per ouder. Beide ouders hebben hier dus recht op. In de wet staat opgenomen dat u een jaar lang de helft van uw werktijd mag werken. Dit is de standaardregeling. U kunt natuurlijk ook de voorkeur hebben aan een andere indeling. Bijvoorbeeld 6 maanden fulltime verlof of 1 dag in de week. Meestal moet dit in overleg met de werkgever geen probleem opleveren.

Gevolgen voor het inkomen

Ouderschapsverlof is in beginsel onbetaald verlof. Het kan zijn dat een werkgever een CAO heeft waarin wel een bepaald deel van het verlof wordt vergoed. U heeft wel het recht om uw spaarloonrekening te deblokkeren of uw levensloopregeling te gebruiken om het verlof te bekostigen.

Ouderschapsverlofkorting

Doordat u onbetaald verlof neemt gaat u er in inkomen op achteruit. De belastingdienst komt u deels tegemoet door een ouderschapsverlofkorting. Deze korting bedraagt 3,99 per opgenomen verlofuur (in 2009).

De belastingdienst stelt wel een extra voorwaarde: De ouderschapsverlofkorting kan nooit meer zijn dan het verschil tussen het brutoloon dat u verdient in het jaar dat u ouderschapsverlof opneemt, en het brutoloon van het jaar daarvoor. Als u in het voorafgaande jaar ook ouderschapsverlof opnam, moet u uitgaan van uw brutoloon in het jaar voorafgaand aan het ouderschapsverlof.

Waarom ouderschapsverlof aanvragen

Er zijn een aantal redenen waarom ouderschapsverlof aanvragen gunstiger is dan andere vormen van ‘tijdelijk’ verlof.

Recht op oude aantal uren na het ouderschapsverlof

Door het opnemen van ouderschapsverlof vervalt de huidige arbeidsovereenkomst niet. Het ouderschapsverlof wordt geregeld in een addendum op de arbeidsovereenkomst. Zou u uw arbeidsovereenkomst laten aanpassen (minder uren) in plaats van het opnemen van ouderschapsverlof, dan is het maar de vraag of u uw oude aantal uren terug kunt krijgen in de toekomst.

Geen gevolgen voor eventuele WW-uitkering/ WIA-uitkering

Indien u minder gaat werken middels het ouderschapsverlof, worden de uren dat u verlof heeft opgenomen niet gekort op een eventuele WW-uitkering of WIA-uitkering. Zou u gewoon minder gaan werken, dan heeft dit wel directe gevolgen voor een eventuele uitkering.

Ongewijzigde voortzetting pensioenvoorziening

Ondanks dat u minder gaat werken, wordt uw pensioen wel vaak gewoon opgebouwd alsof u fulltime werkt. Kijk dit wel na in de CAO overeenkomst van uw werkgever. De opgenomen verlofuren hebben dus geen nadelig effect op uw pensioen.

Tegemoetkoming belastingdienst

De uren dat u verlof opneemt worden deels vergoed door de belastingdienst. Over de in 2009 opgenomen uren krijgt u 3,99 per uur verlof vergoed. Het is maar een klein deel van uw normale uurloon, maar u krijgt het wel. Bij andere vorm van onbetaald verlof heeft u deze tegemoetkoming niet.

Samengevat

Het ouderschapsverlof kent veel voordelen waardoor het kiezen voor het ouderschapsverlof een goede keus kan zijn. Tijdelijk even wat minder werken om tijd vrij te maken om voor de kinderen te zorgen zonder dat dit gevolgen heeft voor sociale en pensioenvoorzieningen. U krijgt zelfs nog een tegemoetkoming van de fiscus en kan na het verlof gewoon weer terug tegen de ‘oude’ voorwaarden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden