Huilen is gezond

Huilen is gezond

Als klein kind moest je altijd zo snel mogelijk stoppen met huilen. Iedere ouder leert zijn kinderen dat je beter niet kunt huilen. Er wordt gedacht dat het een teken van zwakte zou zijn en dat huilen niet goed voor je is. Het tegendeel is waar: huilen is namelijk erg gezond.

Huilen ontspant?

Huilen zorgt voor opluchting en het ontspant je lichaam. Mensen die snel huilen zouden zelfs gezonder zijn dan mensen die (bijna) nooit huilen. Na een huilbui valt er een last van je schouders, je voelt je vaak een stuk beter. Dit komt doordat tranen proteïne en bèta-endorfine bevatten. Deze stofjes zijn als het ware een natuurlijke pijnstiller. Hierdoor voel je jezelf beter na een huilbui dan ervoor.

Vroeger werden huilende vrouwen ingehuurd bij een uitvaart van een overledene. In Egyptische graftombes zijn daarvan nog afbeeldingen te zien. Tegenwoordig huilen mensen het liefst privé. 40% van de mensen huilt het liefst in hun eentje. Bij mannen is dit erger dan bij vrouwen. Mannen horen flink te zijn en niet te huilen, dat is wat ze altijd te horen kregen van hun ouders en opa en oma’s. Tegenwoordig is dit nog steeds het geval, het is gewoon een kwestie van de manier van opvoeden.

Waardoor ga je huilen?

Als je veel stress voelt, wordt het parasympathisch zenuwstelsel actief. Je adrenaline gaat omhoog en de hartslag gaat juist omlaag. De traanklieren worden aangestuurd door dit systeem en daardoor ga je huilen.

Waarom huilen mensen?

Geen enkel dier kan huilen, waarom wij mensen dan wel…? Wetenschappers hebben hier een theorie over: Mensen worden hulpeloos op de wereld gebracht, denk maar aan een baby. Zonder hulp overleeft de baby het niet. Dieren kunnen meestal binnen een paar uur al staan, lopen, eten, drinken etc. Bij dieren gaat alles dus veel sneller. Mensen hebben een soort primitieve taal nodig om duidelijk te maken dat ze hulp nodig hebben. Met huilen zeg je dus eigenlijk dat je hulp nodig hebt. Zodra we ouder worden huilen we een stuk minder en wordt het een soort taboe. Vooral in het openbaar.

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen?

Hier hebben we het al even over gehad maar er zijn nog een aantal redenen. Hormonen spelen een belangrijke rol. Het vrouwelijke hormoon prolactine werkt drempelverlagend en het mannelijke testosteron werkt drempelverhogend. Dit is ook een reden waarom mannen hun gevoelens minder snel uiten dan vrouwen. Een andere reden dat vrouwen vaker huilen dan mannen is dat vrouwen emotionele situaties opzoeken. Vrouwen vinden het vaak heerlijk om op de bank een traantje weg te pinken bij een romantische film. Mannen ontwijken dat soort dingen juist. Een laatste reden is dat mannen denken in oplossingen. Als ze een ‘zwak moment’ hebben, proberen ze er gelijk een oplossing voor te bedenken en willen niet in de emotie blijven hangen. Dit laatste willen de meeste vrouwen juist wel voor even.

Huilen blijkt erg gezond te zijn, dus schaam jezelf niet. Mannen mogen best iets meer emotie tonen maar dat zal nog wel lang duren voor dat zoiets ‘geaccepteerd’ wordt en uit de opvoeding verdwijnt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden