Wat is het Oedipuscomplex

Wat is het Oedipuscomplex

Vaak genoemd als het om jonge kinderen en psychologie gaat. Het Oedipuscomplex. Wat is het Oedipuscomplex precies, waar komt het vandaan en hoe ga je om met een kind dat last heeft van het Oedipuscomplex? Lees hier alles wat je wilt weten over het Oedipuscomplex. 

Waar komt het Oedipuscomplex vandaan

Het Oedipuscomplex is verzonnen door Sigmund Freud. Het komt er eigenlijk op neer dat kinderen in een bepaalde leeftijd instinctief een erotische binding met de ouder van het andere geslacht ontwikkeld. De andere ouder wordt als concurrent of rivaal gezien. Volgens Freud komt het Oedipuscomplex het meest voor bij jongetjes. Overigens komt het ook bij meisjes voor, maar dan heeft het fenomeen een andere naam, namelijk het Electracomplex. 

Wie is Sigmund Freud

Sigmund Freud was de grondlegger van de psychoanalyse en kwam uit Oostenrijk. Hij was Joods en moest vanuit Oostenrijk vertrekken naar Engeland omdat Oostenrijk werd ingenomen door de Duitsers. Hij stierf daardoor in Londen en niet in Oostenrijk.Sigmund Freud

Freud studeerde geneeskunde en promoveerde daar ook in. Later ging hij zich specialiseren in het verwerken van trauma’s en het bewuste en onderbewuste van de menselijke geest. Hierbij staat het onbewuste voor aangeboren driften, maar ook voor verdrongen wensen en traumatische ervaringen.

Hieruit vloeit zijn theorie over kinderen voort, die volgens hem al seksuele driften hebben en hier niet mee om kunnen gaan of er angsten van krijgen. Hij deelde daarop de geestelijke ontwikkeling van kinderen op in vijf fasen;

  1. De orale fase
  2. De anale fase
  3. De fallische fase
  4. De latente fase
  5. De genitale fase

Het Oedipuscomplex is van toepassing op de fallische fase en loopt vaak vanaf de leeftijd van drie jaar en gaat door tot het kind zes jaar is. In deze fase wil het kind zich tussen de ouders plaatsen, om één van de ouders weg te jagen en alle aandacht op te eisen. 

Wat doe je als je kind last heeft van het Oedipuscomplex

Het is belangrijk als ouders om een eenheid te vormen. Het kind mag niet tussen de ouders in komen te staan of een voorkeurspositie krijgen. Vaak gaat deze fase van de ontwikkeling dan gewoon over.

Ook tijdens een scheiding is het beter als de ouders een eenheid vormen en de ruzie niet uitvechten via het kind. 

De legende van Oedipus

De naam Oedipus verwijst naar de Griekse mythe rondom Oedipus. Hij doodde zijn vader en trouwde met zijn eigen moeder. In de mythe over Oedipus voorspelt het Orakel dat Oedipus zijn vader gaat Oedipus als kindvermoorden. De vader wil dit voorkomen en snijdt bij Oedipus zijn pezen in zijn voeten door en geeft het kind mee aan een herder. Deze heeft de opdracht Oedipus achter te laten in de bergen en te laten sterven, maar omdat de herder en zijn vrouw zelf geen kinderen konden krijgen, namen zij Oedipus in huis. Zo groeide Oedipus toch op. Ook Oedipus gaat naar het Orakel en hoort dat hij zijn vader zal vermoorden om met zijn eigen moeder te trouwen, hier schrikt hij erg van en vlucht weg.

Door het noodlot komt Oedipus zijn vader tegen op een driesprong. Deze was in het gezelschap van meerdere mannen en zij wilden Oedipus aanvallen. Echter Oedipus won het gevecht en vermoordde zijn vader in onwetendheid. Later passeerde Oedipus een monster (een sfinx) dat iedereen die een raadsel dat het monster opgaf niet kon oplossen vermoordde. Oedipus had het raadsel juist en mocht als beloning met de koningin trouwen. Dit was toevallig zijn eigen moeder. Helaas stopt de legende hier niet en komt aan het licht dat Oedipus zijn eigen vader vermoord heeft. Hierop steekt hij zichzelf de ogen uit en gaat rondzwerven.

Belangrijk verschil tussen het Oedipuscomplex en de legende van Oedipus, is dat het bij de legende van Oedipus om het noodlot ging en dat hij zonder opzet met zijn moeder trouwde. Terwijl bij kinderen die last hebben van het Oedipuscomplex een verborgen verlangen is om met de ouder van het andere geslacht te trouwen of samen te zijn. Oedipus had dus zelf geen last van het Oedipuscomplex.

 

Tot slot

Het Oedipuscomplex is door Sigmund Freud bedacht. Kinderen voeren tussen hun derde en zesde jaar een concurrentiestrijd met de vader of moeder om de ouder van het andere geslacht. Oedipus zelf vermoordde zijn vader en trouwde met zijn moeder, dit gebeurde echter onbewust. Hij leed zelf dus niet aan het Oedipuscomplex.

Het is vervelend als je kind last heeft van het Oedipuscomplex, maar vorm als ouders een eenheid en de fase gaat waarschijnlijk geruisloos voorbij.