Tips om te leren omgaan met teleurstellingen

Teleurstellingen: hoe ga je er mee om

Van jongs af aan worden we geconfronteerd met teleurstellingen. Je wordt bijvoorbeeld voor de zoveelste keer niet uitgenodigd voor een verjaardagpartijtje, altijd als laatste gekozen bij gym, je beste vriendin heeft ineens een ander best vriendinnetje, je vriendje gaat verhuizen, je hebt verloren met voetballen of je moet van je ouders naar bed, net als dat ene leuke televisieprogramma komt. Er is niemand, die aan teleurstellingen in het leven ontkomt. De kunst is echter hoe met tegenslagen om te gaan. Gaan we bij de pakken neerzitten of zijn er andere (positieve) manieren om met teleurstellingen om te gaan?

Niemand ontkomt aan teleurstellende ervaringen

Niemand ontkomt aan tegenslagen in het leven, laat dat in ieder geval duidelijk zijn! Teleurstellingen zijn ook niet aan leeftijd of status gebonden. Ook op oudere leeftijd krijg je te maken met tegenslagen. Je droombaan gaat bijvoorbeeld aan je neus voorbij, je partner besluit de relatie te verbreken, je kunt niet voldoen aan de eisen van je werkgever, je beste vriendin vertelt jouw diepste geheimen door aan anderen. Deze teleurstellingen zijn niet te voorkomen, het gebeurt gewoon. De kunst is om ermee om te leren gaan, je kunt er immers niets aan veranderen.

Wanneer je wordt geconfronteerd met een teleurstelling, zal je reageren vanuit je emotie. Je wordt verdrietig en/of boos en ervaart gevoelens van machteloosheid en frustratie. Pijnlijke gevoelens, die je tot in het diepste van je ziel kunnen raken. Dit is een normale reactie en hier valt ook niet aan te ontkomen. Het is gewoon pijnlijk! Het wordt pas een probleem indien deze primaire emoties te lang blijven bestaan. Hoe langer deze emoties blijven bestaan des te groter is de kans, dat je bij de pakken gaat neerzitten en je jezelf steeds meer slachtoffer gaat voelen van wie of wat dan ook.

Tips om te leren omgaan met teleurstelling

1 - calculeer van tevoren in, dat je te maken kunt krijgen met een teleurstelling. Als je ontzettend veel zin hebt om met je beste vriendin morgenavond naar de film te gaan en je belt haar op om af te spreken, realiseer je dan dat de kans (50%) aanwezig is dat ze geen zin heeft of pas volgende week een gaatje in haar agenda heeft voor jou. Als je, voor je belt, rekening houdt met een ‘nee’, dan komt dat veel minder hard bij jou aan en dat geeft je ruimte om meteen een andere dag af te spreken

2 - hoe groot een tegenslag of teleurstelling in eerste instantie ook lijkt, het is nooit het einde van de wereld. Relativeren is hier het toverwoord. Je hebt hoogstwaarschijnlijk al eerder met teleurstellingen te maken gehad en je weet, dat de emoties die daarbij horen vanzelf weer overgaan. Dit betekent echter niet, dat je de bijkomende gevoelens moet verdringen

3 - laat je niet meeslepen in je gevoelens van teleurstelling. Probeer het probleem eens vanuit een ander kader te bekijken. Door teleurstellingen echt te ervaren, krijg jij de kans om als mens te groeien. Je leert iedere keer opnieuw om met jezelf in contact te komen en vanuit je innerlijk weten het grotere geheel te zien. Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn, dat negatieve ervaringen niet voor niets gebeuren. Zij zien dit als een kans om een andere weg in te slaan en nieuwe wegen te onderzoeken. Wanneer je op zo’n manier tegen teleurstellingen kan aankijken, zal je veel optimistischer kunnen beginnen aan bijvoorbeeld een nieuwe relatie, baan, vriendschap of uitdaging.

4 - wanneer je wordt teleurgesteld door een ander, verspil dan geen energie om te piekeren over hoe je die ander, op welke manier dan ook, kan veranderen. Het lukt je niet, dus accepteer gewoon dat er mensen zijn die anders handelen of denken dan jij. Juist dat verschil tussen mensen, maakt iemand uniek. Wanneer de teleurstelling voor jou zeer ingrijpend is, bedenk dan liever of je wel met bijvoorbeeld deze persoon of werkgever door wilt blijven gaan. Richt je dus voornamelijk op jezelf en verspil niet teveel tijd aan de gedragingen van een ander. Jij hebt geen invloed op het handelen en denken van een ander, maar je hebt wel invloed op het handelen en denken van jezelf!

5 - zoals gezegd, ontkom je in het leven niet aan teleurstellingen. Voorkomen lukt al zeker niet! Wat je wel kunt doen is jezelf beschermen door je te hoge verwachtingen bij te stellen. Zo houd jij de regie in handen en ben je tot de tanden toe bewapend tegen eventuele teleurstellingen.

6 - als je tegenslagen niet kunt voorkomen, accepteer ze dan! Pas als je een teleurstelling accepteert creëer je ruimte om andere, veel belangrijker, zaken van het leven te begrijpen en mee te maken. Leer om je negatieve gedachten los te laten en probeer of je een positievere manier kunt verzinnen om tegen dezelfde situatie anders aan te kijken. Ieder nadeel heeft immers ook zijn voordeel. Gisteren is verleden tijd, morgen is de toekomst, maar wat er echt toedoet is de dag van vandaag. Realiseer je dat verdriet tevens een helende werking heeft. Laat je tranen vrij stromen, dat lucht op en het ruimt op. Als dat eenmaal is gelukt, dan zal er een andere deur opengaan die voorheen altijd gesloten leek. Een mooi en wijs citaat zegt dit: "Wanneer één deur van het geluk zich sluit dan opent een andere zich. Maar meestal staren we zo lang naar de gesloten deur dat we de zojuist geopende niet zien.".

7 - lukt het je na het lezen van deze tips nog niet om de ervaren teleurstelling na enige tijd een plaatsje te geven, blijf er dan niet alleen mee rondlopen. Praat er met iemand anders over en deel je verdriet, je woede en frustratie. Ervaar dat je niet de enige bent die met teleurstellingen te maken krijgt. Zie teleurstellingen daarom niet als een aanval op jou als persoon. Wanneer je vertrouwen zeer ernstig beschadigd is, overweeg dan om professionele hulp te zoeken.

Tot slot

De auteur van dit artikel is geen wetenschapper of psycholoog. De auteur is wel ervaringdeskundige, net als jij! Soms lijkt het alsof jij meer tegenslagen te verwerken krijgt dan een ander. Geloof het of niet, maar dat is schone schijn. Het verschil zit hem niet in de hoeveelheid tegenslagen, maar hoe daarmee om te gaan. Wat voor jou een verschrikkelijk drama is, kan voor een ander een tijdelijk probleempje zijn.

Humor is nog altijd de beste manier om met teleurstelling om te gaan. Speciaal voor jou nog een leuke quote van Herman Finkers:

"De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' kan helaas wederom geen doorgang vinden."