Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid

Iedereen heeft wel eens momenten in zijn of haar leven waarin onzekerheid een rol speelt. Vooral in de puberteit hebben er velen last van. Natuurlijk twijfelt iedereen wel eens aan zichzelf maar soms kan de onzekerheid zo groot worden dat het je dagelijkse leven beïnvloedt. Leg je hier nooit bij neer. Er zijn genoeg manieren om je onzekerheid te verslaan.

Onzekerheid verslaan

Het allereerste wat je moet doen om je onzekerheid te verslaan, is begrijpen waar het vandaan komt. Als je de oorzaak weet, kun je eraan gaan werken. Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen. Bedenk hoe je als kind was. Was je als kind niet onzeker? Ga dan na wanneer dit veranderd is. Hoe oud was je toen? Welke gebeurtenissen hebben hieraan meegedragen? Niemand is van zichzelf onzeker. Onzekerheid ontstaat vaak onder invloed van anderen. Als je daarin begint te geloven, ga je aan jezelf twijfelen en word je onzeker.

Om je onzekerheid te overwinnen, moet je het gevoel van zelfwaarde terugkrijgen. Je moet in jezelf geloven. Je kunt een aantal dingen doen om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Focus ten eerste op de zaken waar je goed in bent. Heb je hier moeite mee? Vraag een vriend(in) of familielid naar de sterke kanten in de persoonlijkheid. Misschien ben je creatief, vindingrijk, humoristisch of een echte doorzetter. Als je negatieve gedachten hebt, denk dan aan je positieve eigenschappen en wees daar trots op. Kies ervoor om dingen te doen waar je goed in bent. Als je succesvol bent, zal je zelfvertrouwen alleen maar groeien.

Besteed voldoende aandacht aan je uiterlijk. Het lijkt wat oppervlakkig maar het bepaalt wel de eerste indruk die mensen van je krijgen. Wij zijn nou eenmaal heel gevoelig voor de meningen van personen in onze omgeving. Als je lekker in je vel zit, zul je je ook niet zo snel onzeker voelen. Ga naar de kapper voor een mooi kapsel. Ga niet meteen voor een drastische verandering. Grote kans dat je daar al snel spijt van krijgt. Laat je haar bijknippen zodat het mooi valt en neem een kleurspoeling om je haar wat op te frissen. Neem ook eens een beautybehandeling. Hiervan gaat je huid helemaal stralen. Koop ook wat nieuwe kleren voor jezelf. Als je er goed uitziet, zul je veel complimentjes krijgen wat ook weer goed is voor je zelfvertrouwen.

Sporten is ook een goede methode om meer zelfvertrouwen te krijgen. Als je sport, produceert je lichaam endorfine wat je een gelukkig gevoel geeft. Bovendien krijg je controle over je lichaam en beweeg je mooier en vloeiender als je fit bent.

Een manier om onzekerheid te overwinnen, is door controle over je leven krijgen. Stel jezelf doelen en houd je er ook aan. Maak een overzicht met handelingen die je door je onzekerheid moeilijk vindt. Vind je het moeilijk om contacten te leggen? Stap dan bijvoorbeeld eens op iemand af om wat te vragen. Als je dit soort dingen regelmatig doet, raak je eraan gewend en verleg je je grenzen. Je zal meer durven en je zelfvertrouwen zal toenemen.

Als je het niet alleen kunt

Soms kan onzekerheid zo erg zijn dat het een grote invloed heeft op je leven en zelfs voor gezondheidsklachten kan zorgen. In dit geval kan het een goed idee zijn om eens contact op te nemen met een psycholoog. Ga eerst even langs de huisarts. Als je een doorverwijzing krijgt, is er een grote kans dat de kosten vergoed worden door de verzekering. Vrijwel iedereen komt in zijn leven wel eens psychisch in de knoop. Hulp zoeken als je dat nodig hebt, is altijd een goede keus. Er is dan ook geen reden om hiervoor terug te schrikken of je hiervoor te schamen. Blijf in ieder geval nooit met je onzekerheid rondlopen. Je leven kan zoveel leuker zijn als je in jezelf gelooft