Omgaan met tegenslag

Tegenslag

Iedereen maakt wel eens een periode met veel tegenslag mee. Soms heb je tijden dat alles tegen lijkt te zitten. Hoe je met tegenslag omgaat, zegt veel over jouw persoonlijkheid. Sommige mensen kunnen intuïtief goed met tegenslag omgaan. Anderen hebben hier wat hulp bij nodig. Maar wat kun je het beste doen om een tegenslag te boven komen?

Ecologische intelligentie

Ecologische intelligentie is de intelligentie die je nodig hebt om nuchter te blijven als je wat tegenslag hebt gehad. Als je ecologische intelligentie bezit, ben je stressbestendig en sta je met beide benen stevig op de grond. Je bent stabiel en raakt niet snel van slag door vervelende gebeurtenissen. Lang niet iedereen is ecologisch intelligent en kan even goed met tegenslag omgaan. Gelukkig is het wel iets wat je aan kunt leren.

Omgaan met tegenslag

Met de volgende tips leer je hoe je het beste om kunt gaan met tegenslag en vervelende gebeurtenissen.

  • Laat de moed niet zakken. Als je graag iets wilt bereiken, moet je daar de nodige moeite voor doen. Bij een tegenslag verliezen sommige mensen de energie om door te gaan. Zonde, want alle tijd die je erin hebt gestoken, ben je kwijt. Bovendien schept het veel voldoening om iets voor elkaar te krijgen waar je hard aan gewerkt hebt. Werk dus aan je doorzettingsvermogen. Geef nooit op als je een tegenslag te verwerken hebt gehad.
  • Denk nooit:”Ik kan het niet”. Natuurlijk kun je het wel. Maar als jij al niet in jezelf gelooft, dan zal niemand anders dat doen. Vermijd negatieve gedachtes zoveel mogelijk. Spreek de negatieve gedachten die je hebt tegen. Bewijs jezelf dat je iets wel kunt. Zelfrespect en eigenwaarde zijn belangrijke eigenschappen om stabiel in het leven te staan. Jij bent de enige die aan deze eigenschappen kunt werken. Natuurlijk kunnen mensen uit je omgeving je hierbij helpen door je respect en genegenheid te tonen. Maar jij blijft degene die je eigen zelfbeeld bepaalt.
  • Probeer na te gaan waarom je een tegenslag te verwerken hebt gehad. Veel tegenslag in het leven heeft geen reden. Soms kan een tegenslag voor een deel het resultaat zijn van je eigen gedrag. Je verwachtingen kunnen bijvoorbeeld onrealistisch zijn. Als je beseft dat een tegenslag je eigen fout is, moet je dit jezelf niet kwalijk nemen. Leer liever van je fouten dan er gefrustreerd over raken. Nu weet je hoe je een tegenslag de volgende keer kunt voorkomen. Het feit dat je van je eigen fouten kan leren, bewijst dat je je aan het ontwikkelen bent. Wees daar trots op.
  • Blijf nooit te lang bij een tegenslag hangen. Neem even wat tijd om het te verwerken en ga na waar het fout ging. Dan is het tijd om door te gaan met je leven. Draag tegenslagen niet met je mee maar laat ze achter in het verleden. Het heeft totaal geen nut om je af te vragen hoe het zou zijn als alles anders was gelopen. Laat het los.
  • Neem controle over je leven. Leid geen passief leven. Als je alles maar laat gebeuren en over je heen laat komen, zal er zelden iets zeer positiefs gebeuren. Tegenslagen zullen daardoor alleen maar zwaarder wegen. Neem je leven dus in eigen handen. Bedenk wat je wilt en ga aan de slag om daar te komen.

Dagelijkse groei

Ecologische intelligentie ontwikkel je niet van de een op de andere dag. Ook is het moeilijk om je gedrag te veranderen. Als je het graag wilt, is het wel altijd mogelijk. Je mate van succes hangt af van de hoeveelheid energie die je erin stopt. Leren hoe je om moet gaan met tegenslag is een lange weg. Deze weg brengt je echter wel op een plek die de reis de moeite waard maakt.