Hoe kom je van verlegenheid af

Van verlegenheid af komen

Verlegenheid is vaak een gebrek aan zelfvertrouwen, een bepaalde angst voor he onbekende of een combinatie van deze twee factoren. Bij sommige mensen ontstaat verlegenheid doordat ze bijvoorbeeld keer op keer tijdens hun jeugd te horen kregen dat ze niet goed genoeg waren of ze hebben in andere situaties een deuk opgelopen in hun zelfvertrouwen. Met onderstaande tips kun je doelgericht werken aan je verlegenheid.

Tips om van verlegenheid af te komen

  • Geef je sociale leven een boost. Als je bijna nooit afspreekt met vrienden of bijna geen vrienden hebt, raak je in een sociaal isolement en geef je jezelf niet de mogelijkheid om aan je verlegenheid te werken. Verbreed daarom je horizon en ga op zoek naar nieuwe contacten. Meld je aan bij een sportschool, hobbyclub, bepaalde vereniging of ga wat vaker uit. Maak je leven interessanter en zoek vaker nieuwe situaties op. Je krijgt veel meer indrukken te verduren en je gedrag zal zich hier na verloop van tijd vanzelf aan aanpassen. In gewone, alledaagse situaties zal je dan veel minder verlegen zijn. Geef jezelf daarom de kans en de tijd om nieuwe dingen te ontdekken. Je zal merken dat je je na verloop van tijd steeds minder ongemakkelijk voelt in nieuwe situaties.
  • Blijf jezelf verder ontwikkelen. Volg rijlessen, leer een nieuwe taal, meld je aan voor een cursus boekhouden of ga op zoek naar iets anders wat je interesseert. Door nieuwe dingen te leren zal je zelfvertrouwen een enorme boost krijgen. Bovendien heb je direct extra gespreksstof. Wedden dat je er trots en met enthousiasme over durft te praten tegen anderen!
  • Verlegen mensen herken je direct. Een gebogen houding, armen over elkaar en naar de grond kijken zal niet bepaald een positieve bijdrage aan je uitstraling hebben. Sta daarom altijd rechtop (zelfs wanneer je je ongemakkelijk voelt), probeer je zo veel mogelijk te ontspannen, houd je kin recht en glimlach. Met een open houding straal je namelijk uit dat je open staat voor contact met anderen. Dit is dan ook de reden waarom mensen niet graag op verlegen mensen afstappen om een praatje met ze te maken. Een gesloten houding komt heel koel en afstandelijk over terwijl een open houding warmte en gezelligheid uitstraalt. Bovendien zal je je vanzelf minder verlegen voelen als je weet dat je geen verlegenheid uitstraalt.
  • Lukt het je écht niet om van je verlegenheid af te komen? Schaam jezelf er dan niet voor om een coach op te zoeken en om een cursus of seminar voor meer zelfvertrouwen te volgen. Binnen zo’n cursus of seminar kom je tot heel veel nieuwe inzichten die je zelf waarschijnlijk over het hoofd had gezien. Bovendien kan je dan in aanraking komen met mensen die net als jij last hebben van verlegenheid. Waarschijnlijk zal je je al snel op je gemak voelen bij deze mensen omdat je weet dat ze last hebben van hetzelfde ‘probleem’. Je leert bovendien hoe je met je houding, kleding en gedrag je verlegenheid kunt overwinnen. Zie deze cursus of seminar als een investering in jezelf en schaam je niet om je aan te melden. Duizenden mensen gingen je namelijk al voor.

Tot slot

Vergeet niet dat verlegenheid vaan een diepgewortelde emotie is waar je niet binnen een paar weken van af komt. Bij sommige mensen duurt het zelfs jaren om van hun verlegenheid af te komen. Probeer daarom alle bovenstaande tips uit om er achter te komen wat voor jou het beste werkt om van verlegenheid af te komen. Vrijwel iedereen die last heeft van verlegenheid zal op den duur veel resultaat boeken met bovenstaande tips.