Kan je met iemand samenleven die de ziekte van borderline heeft

Inleiding: de ziekte van bordeline.

In ons land kampen meer dan 200.000 mensen met de ziekte van borderline. Hoe je het beste de ziekte kan herkennen zijn: gemoedswisselingen, zelfverminking en zelfmoordgedachte. Gelukkig is de ziekte al wat beter gekend dan vroeger.

In 1997 werden deze mensen beschouwd als zeer moeilijk. Omdat ze eigenlijk niet wisten wat de ziekte van borderline juist betekende.

Nu in 2017 worden deze mensen beter behandeld. Het is een grote opluchting voor deze mensen dat ze nu wel ernstig genomen worden. 

De meeste medicijnen moeten wel regelmatig aangepast worden. En sommige van die mensen met de ziekte van borderline, kiezen er dan voor om naar een psychatrische instelling te gaan. Waar ze dan opgevolgd kunnen worden door een psychiater. Die kan na een rapport te schrijven, en de gesprekken gevoerd te hebben de medicijnen aanpassen. Zodat ze zich terug in de samenleving kunnen begeven.

Wat betekent de ziekte van borderline nu precies?

Als de mensen met de ziekte van borderline naar hun hart luisteren, en de omgeving waar ze zich dan bevinden. Kunnen ze emotioneel en agressief reageren als er iets gezegd is, wat ze dan verkeerd opgenomen hebben. Dan komt de agressie meestal naar boven.

Dan praten ze niet meer en kunnen na een tijd hun agressie niet meer onder controle houden. En zeker niet als ze hun medicijnen niet op de juiste tijdstippen innemen. Meestal moet de partner het dan bekopen. Met veel ruzie tot gevolg. En als er andere mensen in de buurt zijn, kunnen ze zeker hun agressie niet in houden, en blijven zich agressief op stellen.

De persoon met de ziekte van borderline wil dan onmiddelijk uit de omgeving weg. En kan de persoon bij de partner zich heel lang agressief en koppig blijven gedragen. (soms beginnen ze dan wel eens te gaan slaan en dat kan iemand zijn die te dicht in de buurt staat). Dan kan je het beste bij die persoon uit de buurt blijven, tot ze van zichzelf tot bedaren komen. Of je kan vragen dat ze hun medicijnen willen innemen, wat ze meestal niet zullen doen omdat ze op dat moment te agressief zijn.

Als dan de persoon met de ziekte van borderline gekalmeerd is hebben ze heel veel spijt van wat ze gedaan hebben. En worden dan emotioneel, maar de agressie is dan gelukkig verdwenen. Dan beginnen ze meestal te huilen omdat ze niet weten waarom ze zo agressief zijn bij familieleden of vrienden.

Hoe kan je een persoon met de ziekte van borderline na het voorval het beste aanpakken?

Als ze dan bij zinnen zijn kan je de persoon rustig aanpakken en vragen wat er nu juist aan de hand was. Waar ze toen aanwezig waren. Ze denken dan meestal dat ze uitgelachen of vernederd zijn geweest. Wat in de meeste gevallen niet zo is. Maar daar reageren ze dan meestal met agressie op en luisteren dan naar niemand meer. Hoe je op dat moment ook je uiterste best doet. En dat zal dan weer komen omdat ze hun medicijnen waarschijnlijk weer niet hebben ingenomen.

Hoe reageren de meeste familieleden en vrienden op de ziekte van borderline?

De reacties van andere mensen zijn vaak overdreven en laten de mensen met de ziekte van borderline gewoon vallen. Ook de partner in sommige gevallen, erg genoeg.

Ze zijn heel vaak jaloers en laten de partner niet gauw alleen weg gaan. Want de persoon met de ziekte van borderline wil overal mee naar toe gaan. Ze zouden zelfs mee willen gaan naar de partner hun werk. Als er veel vrouwen moesten zijn die daar ook werken. Of berichten sturen met hun gsm tot de partner die dan aan het werk is het beu word en zijn gsm uitzet. Dan komt de jaloezie en de agressie weer naar boven bij de persoon die de ziekte van borderline heeft.

Zover loopt de jaloezie uit omdat ze denken dat hij alleen maar weg wil om vreemd te kunnen gaan. En dat denken ze zelfs als de partner gewoon gaan werken is.

Dat merk ik aan mijn vriend die nergens alleen naartoe mag gaan, zelfs naar de bakker. Misschien niet abnormaal, want de meeste mannen willen dat hun vrouw mee gaat, en andersom ook. Maar het komt meestal weer tot een ruzie over jaloezie of omdat er iets verkeerd gezegd wordt. (Zelfs bij de bakker, erg hé).

Het is al zover gekomen dat mijn vriend en zijn vriendin die de ziekte van borderline heeft op de lijnbus zaten. En er stapte een mooie dame in, en mijn vriend keek er even naar en de ruzie begon al op de bus. Want dan denken ze ook al dat hij vreemd wil gaan met de dame die net opgestapt was.En het meest voorkomende geval is dan weer dat ze hun medicijnen weer niet hebben ingenomen, wat zeer belangrijk is. Het is toch ook zo dat elke man al eens naar een mooie dame kijkt. En een vrouw zal ook wel eens naar een mooie man kijken, of niet dan? Dan wordt je toch ook niet jaloers of agressief. (Een gezonde joloezie mag natuurlijk wel). 

Kan je je dan inbeelden wat het is om dan opeens een agressief persoon te zien? Terwijl er eigenlijk niets gebeurd is. Die dan begint te roepen en te schelden tegen iedereen die er bij is? Moeilijk hé, als je de ziekte niet kent?

De persoon die de ziekte van borderline heeft kan er op dat moment ook niet veel aan doen, wat er op dat ogenblik gebeurd is. En de partner ook weeral niet. Tenzij (ik zeg het nogmaals) dat ze hun medicijnen weer niet genomen hebben. En als partner zou je eigenlijk ook een beetje moeten op toezien of ze ze wel echt innemen. Als je naar je werk gaat probeer ze dan klaar te leggen. Ik weet ook wel dat het dan niet zeker is of ze gaan nemen, maar dat merk je snel genoeg.

Borderline is één van de meest problematische en psychiatrische aandoening die er momenteel is. 

Bij welke mensen komt de ziekte van borderline het meeste voor?

De ziekte van borderline komt veel voor bij jonge vrouwen. Maar bij de mannen is borderline ook soms aanwezig, maar zelf willen ze dat niet inzien en toegeven of ze de ziekte van borderline wel eens zouden kunnen hebben!

De mannen die het inzien dat er iets scheelt met hen komen meestal in de psychiatrische zorg terecht, waar ze dan nog geholpen kunnen worden. Er zijn mannen bij die in de gevangenis terecht komen. Omdat ze hun agressie niet onder controle kunnen houden. En dan strafbare feiten gaan plegen.

Hoe kan je merken wie borderline heeft in jouw omgeving?

Het is niet zo eenvoudig te merken dat er iemand met de ziekte van borderline in je omgeving aanwezig is. Omdat de mensen dan aannemen dat het gewoon een agressief persoon is. En er verder niets mee aan de hand is. Buiten op te passen wat je tegen de mensen met borderline wil zeggen.

Ze kunnen zichzelf ernstig verminken, en dat is soms te merken aan de onderarmen. Dat er rond de slagaders is gekerfd met een scherp voorwerp. Dat is meestal een hulpkreet, en dan is het hoog tijd om in te grijpen. In sommige gevallen valt het niet op. En zijn de verwondingen niet zichtbaar, omdat ze niet willen dat ze betrapt worden. Maar spijtig genoeg kan je ze dan niet helpen. Als ze er zelf niet over willen praten.

Er zijn wel medicijnen die de ziekte in stand houden. Maar ze moeten elke dag op tijd en stond ingenomen worden.

Maar het is beter om te leren met spanningen om te gaan en de medicatie te verminderen. Met toelating van de psychiater kan de ziekte van borderline (misschien) langzaam beteren. Maar de persoon met de ziekte van borderline moet het dan ook zelf willen. Als je merkt dat het niet meer zo goed gaat met de persoon, met het afbouwen van de medicatie. Kan je het best naar de behandelde arts terug gaan om de medicijnen terug aan te passen. Maar de persoon met de ziekte van borderline zal dan wel elke week naar de psychiater moeten komen. Om te zien of de ziekte stabiel blijft. 

Hoe kan je het best de ziekte van borderline behandelen?

We weten meer en meer over de ziekte van borderline, maar helemaal nog niet alles. Spijtig genoeg.

Maar het blijft een stoornis waarvan men nog niet weet wat er juist in de hersenen afspeelt. Als je de ziekte niet behandel en zelf niet toegeeft dat er iets aan de hand is met jezelf. Dan kan dit een fatale afloop hebben die zelfs tot zelfmoord kan leiden. Zo erg is de ziekte.

Als je moet leven met de ziekte van borderline, dan mag je gerust zijn dat je in een hel leeft. Want je weet niet waar je met je emoties en agressie moet blijven. En dat je veel in aanvaring komt met andere mensen. Die je dan één voor één in de steek zullen laten. Tot je niemand niet meer hebt waar je kan op terugvallen. Je moet als je de ziekte van borderline hebt een vriend of een familielid in vertrouwen nemen waar je alles tegen kan zeggen. En die een luisterend oor heeft. Ben daar zeker niet te fier of te verlegen voor. Vertel wat er op je lever ligt, en het zal al veel schelen. Maar luister ook naar de persoon die je dan wil helpen.

Tot slot: welke medicijnen kan je beter niet geven aan iemand met de ziekte van borderline?

Kalmeermiddelen kan je ze beter niet geven. Want als ze die innemen voelen ze zich vaak suf en slapen de hele dag door. Bij andere mensen met de ziekte van borderline, werken ze soms minder kalmerend (omdat de dosis dan te laag is) en denken dan dat ze alles terug aankunnen, en genezen zijn. Tot de kalmeermiddelen zijn uitgewerkt. Dan begint alles weer opnieuw.

Een mens met de ziekte van borderline en hun omgeving moeten de beperkingen leren aanvaarden. Het is niet altijd het goedkeuren ervan en je er zo maar bij neer moet leggen.

Steun deze mensen door ze te leren begrijpen, en laat ze zeker niet in de steek. Ze hebben ons nodig.

*Franske59*