Hoe komt het dat er elk jaar nog zoveel katten vergiftigd worden

Inleiding, waarom worden ze in  deze tijd nog vergiftigd?

Nog elk jaar worden er duizenden huisdieren vergiftigd, waaronder heel veel katten. En wel door stoffen die onschuldig lijken voor katten. Voor ons zijn ze niet gevaarlijk maar dat wil niet zeggen dat het voor je kat goed is. Ik wil hier de gevaarlijkste stoffen voor jullie even op een rijtje zetten, en zeker voor de kattenliefhebbers.

Wist je dat er medicatie is die voor de mens onschadelijk is, maar wel voor je kat?

Katten zijn heel gevoelig voor de medicijnen die door de mensen tegenwoordig genomen worden. Het is heel belangrijk dat je de medicijnen heel goed opbergt, dat je kat er zeker niet bij kan. Vroeger waren het de mensen die met de duiven speelde, die de meeste katten vergiftigde. Omdat er niet zo veel duivenmelkers niet meer zijn, en ook een betere voorbereiding hebben, ligt het nu wel een beetje anders. Maar komt het meer door de medicijnen die wij als mensen in huis hebben. Als je nog maar één pilletje op de grond laat vallen, laat het dan niet liggen, en raap het op voor de kat het kan op eten.

Ik zal hier een aantal medicijnen opnoemen die schadelijk zijn voor je kat.

  • Een ontstekingsremmend, pijnstillend en koortswerend middel zoals ibuprofen dit medicijn kan maagzweren veroorzaken en veel schade aan de nieren voor je kat.
  • Parecetamol voor je kat is heel giftig want het beschadigd hun rode bloedcellen.
  • Als je antidepressiva zou nemen, kan het zijn dat je kat moet braken als ze per ongeluk van dit medicijn heeft genomen. Deze vergitiging kan de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloeddruk doen stijgen. En kunnen in het slechtste geval epileptische aanvallen krijgen. Dat geldt ook voor de medicijnen die mensen nemen voor ADHD. Dat heeft dezelfde uitwerking als antidepressiva.
  • De kat kan ook niet tegen producten voor vlooien en teken die voor de mens bedoeld zijn. Er kan een vergiftiging onstaan bij het inslikken van deze producten. Dat zijn meestal producten die je als mens op de huid kan smeren zoals voor de muggen, als je die op je huid hebt gesmeerd laat je kat er dan zeker niet aan likken, want dat is heel schadelijk voor de kat. Er zijn ook producten voor vlooien en teken die speciaal voor de hond zijn gemaakt, maar die kunnen een dodelijk effect hebben op je kat. Lees dus alles eerst goed door wat er allemaal op de verpakking vermeld staat.
  • Het beste is ook dat je de kat niet laat mee eten van tafel. Een stukje vis of hesp kan niet zoveel kwaad. Maar geef ze nooit geen bieslook, knoflook, koffie, uien en chocolade want dat kan de werking van de maag erg verstoren bij de kat.

Kamerplanten en planten die buiten groeien kunnen ook schadekijk zijn voor je kat, wist je dat?

Wij mensen weten dat een kat vaak aan kamerplanten of planten die in de tuin groeien knabbelen. Maar spijtig genoeg zijn niet alleen de planten die er van afzien, maar ook je kat zelf. Je kan je eerst beter laten informeren voor je kamerplanten of planten die je in je tuin wil zetten, welke geen schade kunnen aanrichten aan je kat, voor ze er van gaan smullen.

Ik zal een paar bloemen en planten opnoemen, die zeker slecht zijn voor je kat.

  • Lelies geven meestal leveraandoeningen.
  • Azalea's en rodondendrons, doet ze braken, en hebben vaak diarree als gevolg, en kunnen dan in een coma geraken.
  • Gele narcissen en tulpen, kunnen voor je kat hartproblemen, maagproblemen en stuiptrekkingen veroorzaken.
  • Sagopalm kunnen ze epileptische aanvallen, braken en leveraandoeningen aan overhouden.

Je kan ook best voorzichtig zijn met meststoffen in je tuin. Als de kat zich dan gaat beginnen wassen nadat ze door je tuin hebben gelopen die bewerkt is met mestoffen, dan kunnen er ernstige problemen optreden. Je zal ook wel weten dat het niet goed is voor je kat dat ze muizen en rattenvergif opeten, zet dat vooral op een veilige plaats waar je kat niet bij kan. Hetzelfde geld voor kuisproducten.

Tot slot.

Wat kan je doen als je kat toch per ongeluk een giftige stof zou innemen?

In de eerste plaats probeer je rustig te houden, want het is soms nodig om snel te reageren. Ga dan naar de dierenarts zo snel je kan, en neem mee waarvan je denkt wat ze ingenomen hebben als het waarschijnlijke vergif. Het is natuurlijk beter dat je het zeker weet wat ze ingenomen hebben. Als je braaksel zou kunnen vinden neem dat dan mee naar de dierenarts. Dit is een artikel voor alle kattenliefhebbers.