Borderline in je hersenen

Het feit dat je Borderline hebt, wordt in de meeste gevallen toegeschreven aan trauma's die je met name in je jeugd hebt opgedaan, zoals seksueel misbruik. Hiermee is niet gezegd dat je alleen Borderline kunt hebben als je in je jeugd bent misbruikt, want dat is een misvatting. Het is niet altijd duidelijk hoe iemand Borderline heeft 'gekregen'. Wie weet ligt de oorzaak in die gevallen in je hersenen?

Kan je brein Borderline veroorzaken?

De hersenen van een mens is complex materiaal. De kans dat een deel van je hersenen mogelijk anders of niet goed functioneert is logischerwijs reëel aanwezig.

Neurobiologisch onderzoek heeft namelijk afwijkingen in de hersenen van een Borderliner aangetoond. De ene afwijking is te traceren in de prefrontale cortex, de andere in de neuro-endrociene hormonen.

De prefrontale cortex

De prefrontale cortex(ook wel genoemd: cortex praefrontalis) is een deel van de hersenen in het voorste gedeelte van de frontale kwabben. Zie afbeelding waarbij het gekleurde deel de cortex aanduidt.

De prefrontale cortex (beschouwt als onderdeel van het limbisch systeem) behelst cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impuls beheersing. Juist functies waarmee de Borderline persoonlijkheid problemen ondervindt.

Met andere woorden: Als je cortex beschadigd is geraakt of zich niet voldoende heeft ontwikkeld, treden problemen in de genoemde gebieden op.

Borderline en het hersenhormoon Serotonine

Borderline heeft ook een connectie met het hersenhormoon serotonine. Serotonine is een stofje in de hersenen. Je kunt dit stofje zien als een boodschappermolecule en is onderdeel van de neuro endocriene hormonen. Al deze boodschappermoleculen zorgen voor tijdelijke of blijvende veranderingen in de hersenen op verschillende gebieden. Serotonine bepaalt vooral de stemming, de mate van impulsiviteit, angst, cognitie en het kunnen nemen van beslissingen. Wederom gebieden die, als ze niet goed functioneren, voor problemen zorgen. Problemen waarmee juist een Borderliner kampt.

Conclusie

Uit deze informatie is voorzichtig de conclusie te trekken dat je hersenen inderdaad van grote invloed kunnen zijn op het 'krijgen' van Borderline. De term mode ziekte, als we het over Borderline hebben, is daarmee volledig uit de lucht gegrepen. Een ziekte of stoornis, traceerbaar via je hersenen of via trauma's in je jeugd, kun je moeilijk wegschrijven als slechts een term om erbij te horen of interessant te doen.

Boekentip

Onze hersenen van René Kahn - psychiater

Mijn andere artikelen over Borderline

De geschiedenis van Borderline

Gradaties in Borderline

Link

Bronnen

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden